Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
organ_chim_08.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Задачі для самостійного розв’язку:

  1. Напишіть структурну формулу сполуки складу С4Н8О, якщо вона знебарвлює бромну воду, реагує з натрієм, а при обережному окисненні утворює вінілоцтовий альдегід.

  2. Використовуючи магнійорганічний синтез, отримайте 1-пропанол. Дегідратуйте його. Продукт дегідратації окисніть КМпО4(розв.).

  3. Отримати з відповідних ненасичених сполук: ізопропіловий спирт, 2-метил-2-бутанол.

  4. Виходячи з бензолу, синтезуйте а) о- і п-бромофеноли; б) трибромофенол; в) етиловий естер п-нітробензойної кислоти.

  5. Виведіть формули ізомерних вторинних гептилових спиртів з п’ятьма атомами вуглецю в основному ланцюзі, назвіть їх.

Альдегіди і кетони

  1. Запропонуйте схеми реакцій, які дозволяють відрізнити пропіоновий альдегід (пропаналь) від метилетилкетону (2-бутанону). Розв’язок:

Альдегіди і кетони по-різному відносяться до дії окисників. Альдегіди легко окиснюються в присутності багатьох окисників до відповідних кислот, тому для ідентифікації широко використовують саме реакції їх окиснення.

Так під дією гідроксиду міді Cu(OH)2 пропіоновий альдегід окиснюється до пропіонової кислоти та утворюється Купрум (I) оксид яскраво-червоного кольору. Це – якісна реакція на альдегіди.

Ще однією якісною реакцією на альдегіди є “реакція срібного дзеркала”- окиснення альдегідів аміачним розчином оксиду срібла (реактив Толленса). Йон срібла в даной реакції відновлюється до вільного срібла, яке виділяється у вигляді дзеркала на стінках пробірки:

Кетони у наведені реакції не вступають. Окиснення кетонів відбувається складніше, з розривом вуглецевого ланцюга з обох боків карбонільної групи. При цьому утворюється суміш відповідних кислот. Так, при окисненні метилетилкетону утворюється суміш наступних кислот:

  1. Отримайте сухою перегонкою кальцієвих солей відповідних карбонових кислот оцтовий альдегід (етаналь) та подійте на одержану сполуку: а) НСN, б) NaHSO3, в) H2O, г) CH3OH, д) C2H5MgBr.

    Розв’язок:

При пропусканні суміші карбонових кислот над ZnO або MgO утворюються солі кислот, які при високих температурах розкладаються на відповідні карбонільні сполуки та карбонати. Кислотні залишки у цих солях можуть бути однаковими або різними. Так, якщо одна з кислот мурашина, утворюються альдегіди, у решті випадків - кетони. Тому, для одержання оцтового альдегіду потрібно взяти змішану сіль мурашиної та оцтової кислот:

Для альдегідів і кетонів характерними є реакції нуклеофільного приєднання, які в свою чергу, умовно можна поділити на дві основні групи: 1) просте приєднання по подвійному зв’язку карбонільної групи і 2) приєднання - відщеплення. Реакції оцтового альдегіду з НСN, NaHSO3, H2O, CH3OH та C2H5MgBr належать до реакцій першої групи, в процесі яких утворюється новий хімічний зв’язок між електрофільним атомом вуглецю карбонільної групи та іншим, невуглецевим атомом О-нуклеофілу, S-нуклеофілу, H-нуклеофілу.

Так, синильна кислота (НСN) приєднується до карбонільних сполук з утворенням ціангідринів чи -гідроксинітрилів. У випадку реакції оцтового альдегіду з НСN утворюється нітрил -оксипропіонової кислоти:

Гідросульфіт (бісульфіт) натрію (NaHSO3) приєднується до альдегідів і метилкетонів з утворенням кристалічних продуктів алкансульфонових кислот, що дозволяє виділяти карбонільні сполуки з реакційного середовища для ідентифікації. Реакція відбувається без каталізатора, тому що гідросульфіт-йон достатньо сильний нуклеофіл:

При нагріванні з водним розчином мінеральної кислоти чи карбонату натрію відбувається руйнування бісульфітної сполуки з виділенням вільного альдегіду чи кетону. Дана реакція є не тільки якісною на карбонільну групу, а також використовується для виділення та очистки альдегідів та кетонів.

Вода, як слабкий О-нуклеофіл, реагує з активними карбонільними сполуками, що мають відносно великий позитивний заряд + на карбонільному атомі вуглецю (формальдегід, ацетальдегід, галогенозаміщені альдегіди, наприклад, такі як хлораль ССl3-CHO) з утворенням гідратів. Внаслідок цього оцтовий альдегід у водних розчинах існує практично весь у гідратній формі:

При взаємодії альдегідів із спиртами утворюються напівацеталі, а в присутності каталітичних кількостей мінеральних кислот - ацеталі:

Утворення ацеталів застосовують для захисту карбонільної групи при проведенні реакції в лужному середовищі, в якому вони не гідролізують. При нагріванні з розведеними кислотами ацеталі легко гідролізуються до вихідних сполук.

Альдегіди і кетони реагують з алкіл- та арилмагнійгалогенідами (реактиви Гріньяра) з утворенням продуктів приєднання по карбонільній групі, які гідролізують у присутності розведених мінеральних кислот до спиртів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]