Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
organ_chim_08.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Алкани. Алкени. Алкіни. Алкадієни.

1. Напишіть структурні формули наступних сполук: а) 4-трет-бутил-3-етилгептану; б) 4-етил-2,4-диметил-2-октену; в) 2-метил-5-ізопропіл-1,3,5-гептатрієну; г) 2,2-диметил-3-гексину. Розв’язок:

Щоб написати структурну формулу 4-трет-бутил-3-етилгептану необхідно:

  • Написати вуглецевий скелет із 7 атомів вуглецю, оскільки в назві головним (коренем) є гепта

;

  • Пронумерувати атоми С та при третьому атомі С написати замісник – етил 2Н5), а при четвертому - трет-бутил :

Всі вакантні зв’язки заповнити атомами водню так, щоб валентність вуглецю була чотири:

б) 4-етил-2,4-диметил-2-октену (4-етил-2,4-диметилоктену-2)

Розв’язок:

  • Написати вуглецевий скелет із восьми атомів С, оскільки в назві головним (коренем) є октен;

  • суфікс – ен вказує на наявність подвійного зв’язку, а цифра 2 перед назвою показує номер вуглецевого атома, від якого починається подвійний зв’язок. Ця цифра може бути написана і після кореню, наприклад 2,4-диметил-4-етилоктен-2, оскільки за старими правилами саме так позначалося місце кратного зв’язку і ви можете зустрічати такі назви у підручниках і в цих методичних розробках.

  • Пронумерувати атоми вуглецю в головному ланцюзі і вказати подвійний зв’язок при другому атомі С та написати замісники –метил (СН3) при 2-му і 4-му атомі С і –етил 2Н5) при 4-му.

в) 2-метил-5-ізопропілгептатрієну-1,3,5 (2-метил-5-ізопропіл-1,3,5-гептатрієну)

Розв’язок:

  • Написати вуглецевий скелет із семи атомів С, оскільки в назві коренем є -гепта;

  • суфікс – ен вказує на наявність подвійного зв’язку, другий суфікс три – на кількість подвійних зв’язків, а цифри 1,3,5 після назви вказують номери вуглецевих атомів, від яких починається подвійний зв’язок.

  • Пронумерувати головний ланцюг і вказати подвійні зв’язки при 1-му, 3-му і 5-му атомах С та написати замісники –метил (СН3) при 2-му атомі С та –ізопропіл (СН(СН3)2) при 5-му.

г) 2,2-диметилгексину-3 (2,2-диметил-3-гексину)

Розв’язок:

  • Написати вуглецевий скелет із 6-ти атомів С, оскільки в назві коренем є -гекса;

  • суфікс – ин вказує на наявність потрійного зв’язку, а цифра 3 після назви вказує номер вуглецевого атому, від якого починається потрійний зв’язок.

  • Пронумерувати головний ланцюг і вказати потрійний зв’язок при третьому атомі С і написати замісники –два метили (СН3) при 2-му атомі С.

2. Назвати наведені сполуки за систематичною номенклатурою:

а)

б)

в)

Розв’язок:

а) Щоб дати назву сполуці за систематичною номенклатурою необхідно:

  • вибрати найдовший вуглецевий ланцюг, при цьому головний ланцюг отримує назву нормального алкану з тим самим числом С-атомів, у даному випадку – це гептан;

  • пронумерувати його у такій послідовності а) замісники мають отримати найменші номери; б) порядок нумерації визначається алфавітним порядком замісників.

  • Бічні відгалуження перелічуються перед назвою головного ланцюга в алфавітному порядку з відповідними цифрами і, якщо потрібно, множними (ди-, три-, тетра-) префіксами. У нашому випадку при 2-му і 4-му атомі знаходиться замісник –метил, тому в назві 2,4-диметил, при 4-му ще один замісник 4-ізопропіл.

Таким чином, назва сполуки – 2,4-диметил-4-ізопропілгептан.

б) Перед нами сполука, яка містить ненасичений зв’язок. Необхідно:

  • Вибрати головний ланцюг. У розгалужених ненасичених вуглеводнів вибір головного ланцюга і напрям нумерації визначається не його довжиною, а передусім наявністю подвійних зв’язків.

  • Пронумерувати головний ланцюг таким чином, щоб номер вуглецевого атома, від якого починається подвійний зв’язок був найменшим, в нашому випадку – гексен-2 (суфікс –ан відповідного алкану заміняється на –ен).

  • Бічні відгалуження отримують такі самі назви, як і у випадку алканів – при 2-му та 4-му атомі С розташовані три метили.

Сполука має назву 2,4,4-триметилгексен-2 (2,4,4-триметил-2-гексен).

в) Щоб назвати дану сполуку необхідно:

  • Вибрати головний ланцюг. У розгалужених ненасичених вуглеводнів вибір головного ланцюга і напрям нумерації визначається не його довжиною, а передусім наявністю ненасичених зв’язків. При наявності у молекулі вуглеводню як подвійних, так і потрійних зв’язків, при визначенні напряму нумерації перевага віддається подвійним зв’язкам, а цифра потрійного зв’язку пишеться після суфіксу –ин (-ін). У нашому випадку нумерація починається з першого атома С, з якого починається ненасичений зв’язок.

Назва буде такою: 3-метилгексен-4-ін-1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]