Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzh.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

39. Призначення та можливості програми spice

За допомогою програми SPICE можна виконати розрахунки основних характеристик електронної схеми. Серед них найголовнішими є:

нелінійний розрахунок режиму за постійним струмом;

нелінійний розрахунок перехідної характеристики: обчислення напруги та струму як функції часу, використання нелінійних моделей компонентів схеми;

лінійний розрахунок амплітудно-частотної характеристики: обчислення амплі­туди вихідного сигналу та його фази як функції частоти, використання лінеаризованих моделей компонентів.

Також програма SPICE дозволяє виконати аналіз:

шумових характеристик схеми;

чутливості напруги та струмів схемі до зміни її параметрів;

нелінійних спотворень.

Комерційні пакети моделювання електронних схем можуть мати додаткові мож­ливості, не реалізовані у SPICE Каліфорнійського університету, наприклад здатність виконувати оптимізацію параметрів компонентів схеми за деяким критерієм або враховувати паразитні ефекти з'єднань друкованих плат.

При моделювання враховується температурна залежність властивостей таких компонентів, як конденсатори, опори, індуктивності, біполярні та польові транзисто­ри. Температура, за якої виконується моделювання, вказується як параметр TEMP директиви .OPTION. За замовчуванням моделювання схеми виконується при тем­пературі 27°С. За необхідності можна вказати іншу температуру для кожного примірника компонента. За допомогою параметра TNOM директиви .OPTION можна вка­зати температуру, якій відповідають параметри моделей компонентів (за замовчу­ванням температура також дорівнює 27°С). У свою чергу, для кожної моделі можна вказати певну температуру та відповідні їй параметри. Слід відзначити, що в деяких версіях програми SPICE існують й інші можливості керування температурою, за якої відбувається моделювання.

40. Оператор процесу в мові vhdl

Оператор процесу в мові VHDL – обмежена група послідовних операторів, виконання якої ініціюється вказаними змінами у стані системи. Якщо більше ніж один процес ініційовано в один і той самий час, вони виконуватимуться одночасно. Все тіло процесу виконується за один крок моделювання. Синтаксис:

Оператор_процесу::=

[мітка_процесу:]

process [(список_чутливості)]

розділ_оголошень_процесу

begin

операторна_частина_процесу

end process [мітка_процесу];

Розділ оголошень процесу визначає об’єкти, що використовуються локально у межах процесу. Змінні, оголошені у процесі, зберігають свої значення між активаціями процесу й використовуються для збереження стану системи, вони є невидимими в інших процесах. Процес може призупинити себе виконавши оператор wait:

Оператор_призупинення_процесу::=

wait [специфікатор_чутливості] [специфікатор_умови]

[специфікатор_часу];

специфікатор_чутливості ::= on список_чутливості

список_чутливості ::= ім’я_сигналу{,ім’я_сигналу}

специфікатор_умови ::= until умова

специфікатор_часу ::= for вираз_часу

Список чутливості оператора wait визначає набір сигналів, до яких процес є чутливим, коли призупинений. Якщо будь-який із цих сигналів змінюється, виконання процесу відновлюється і він перевіряє умову. При істинності (відсутності) умови виконання процесу продовжується із наступного оператора (або початку, якщо оператор wait був останнім), інакше – призупиняється знову. При відсутноті списку чутливості, процес є чутливим до всіх сигналів, згаданих в умові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]