Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzh.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

31. Алгоритм розрахунку перехідної характеристики програми Spice

При виконання розрахунку перехідної характеристики програми Spiceобчислюється залежність напруги і струмів у схемі від часу. Перед початком розрахунку перехідної характеристики автоматично виконується розрахунок режиму за постійним струмом, результати якого використо­вуються як початкові умови для розрахунку перехідної характеристики. Моделюван­ня починається із нульового моменту часу, а закінчується у момент, указаний у ди­рективі .TRAN. Ця директива дозволяє вказати також інші параметри розрахунку перехідних процесів. При виконанні цього розрахунку розв'язується система нелі­нійних диференційних рівнянь. Розрахунок перехідного процесу є найбільш ресурсномістким розрахунком програми SPICE.

Директива .TRAN:

Загальна форма:

.TRANкрок_виводу кінцевий_час <початковий_час_виводу +<максимальний_крок>><UIC>

Розрахунок пере­хідного процесу починається у нульовий момент часу і продовжується до моменту кінцевий_час. Якщо початкова ділянка перехідного процесу не цікавить користува­ча, то можна вказати параметр початковий_час_виводу, при цьому у вихідний файл буде записана інформація про перехідний процес, починаючи з моменту початковий_час_виводу. Параметр крок_виводу вказує крок за часом між окремими результатами, які записуються у вихідний файл. Параметр максимальний_крок обмежує максимальний крок за часом при чисельному інтегруванні системи диференційних рівнянь.За за­мовчуванням як початкові умови використовуються значення вузлових напруг і струмів у схемі, які отримані у результаті знаходження робочої точки за постійним струмом. За необхідності за допомогою параметра UICможна відмінити розрахунок початкових умов.

За допомогою директиви .ІС можна встановити початкові умови для розрахунку перехідного процесу.

Директива .ІС

Загальна форма:

1CV(вузол 1 )=величина 1 V(вузол2)=величина2 ...

Ця директива задає початкові умови, які використовуватимуться при розрахунках перехідних процесів. Вона має дві різні інтерпретації, яка з них реалізується - залежить від того, чи вказаний параметр UICу директиві .TRAN.

Коли у директиві .TRAN указано параметр UIC, то перед розрахунком перехідної характеристики режим за постійним струмом не обчислюватиметься, а всі початкові напруги у вузлах схеми вказують у директиві .ІС. Початкові умови можна вказати також як параметри ІС=... для кожного компонента, причому ці дані мають більш високий пріоритет ніж ті, що описані у директиві .ІС.

Якщо параметр UIC у директиві .TRAN не вказано, то перед розрахунком пе­рехідної характеристики обчислюватиметься режим за постійним струмом. При обчислені режиму за постійним струмом напруги вузлів, вказані в директиві .ІС, будуть мати величини, вказані у директиві, а всі інші вузлові напруги та струми у схемі будуть розраховані. Ці напруги та струми використовуватимуться як початкові умови при розрахунку перехідної характеристики, причому умови, вказані в директиві .ІС, не впливають на розрахунок.

Досить часто після завершення розрахунку перехідної характеристики потрібно розкласти його результат у ряд Фур’є та вивести у файл амплітуди та фази гармонік і коефіцієнт нелінійних спотворень. Це можна зробити за допомогою директиви .FOUR.

Директива .FOUR

Загальна форма:

_FOURчастота_першої_гармоніки змінна 1 <зміннаЗзміннаЗ ... змінна8>

У цій директиві вказується основна частота (частота_першої_гармоніки) та змінні, з яких потрібно обрахувати коефіцієнти Фур’є. Для обчислення коефіцієнтів Фур’є використовується ділянка тривалі­стю 1/частота_першої_гармоніки, розташована у кінці розрахованого перехідного процесу У результаті виконання цієї директиви у вихідний файл буде записана інфо­рмація про постійну складову вказаних змінних, амплітуду та фазу їх дев'яти гармонік і коефіцієнт нелінійних спотворень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]