Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до политол екз.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
198.57 Кб
Скачать

35.Політичні партії в сучасній Україні.

Становлення багатопартійності в сучасній Україні пройшло декілька етапів. Основними рисами першого, допартійного, етапу були такі: — політичні об'єднання мають позапартійний характер і організаційно прямують від суто неформальних угруповань до масового руху; — ідейна платформа більшості політичних об'єднань еволюціонує від гасел за-гальноперебудовних і духовного відродження до державного суверенітету України і антикомунізму; — методи й засоби діяльності нових організацій еволюціонують від нечисленних зборів до масових мітингів, від теоретичних дискусій у вузькому колі до боротьби за депутатські мандати; — нові політичні об'єднання перебувають у стані різкої конфронтації з номенклатурою компартії, що утримує монополію на владу.

Наступний етап — вибори до Верховної Ради. Було створено блок демократичних сил, який опирався на структури Руху. Цей блок отримав чверть депутатських мандатів, а в Галичині— переконливу перемогу. Керівництво Руху обрало нову політичну «лінію, а сама організація заявила про себе як про антикомуністичну.

Аналізуючи сучасні політичні партії, можна визначити 4 спрямування: 1. Національно-радикальне— Всеукраїнське політичне об'єднання «Державна самостійність України», Конгрес українських націоналістів, Українські консервативні республіканська і національна партії, Організація Українських націоналістів, — яке обстоює пріоритет прав інтересів нації. 2. Національно-демократичне — Народний Рух України, Українська Республіканська партія, Демократична партія України, Партія зелених України, Соціал-демократична партія України (об'єднана), — в основу якого покладено принцип єдності національних і особистих інтересів. 3. Центристське— Ліберальна партія України, Народно-демократична партія, Аграрна партія України, — яке зосереджує увагу на проблемах соціально-економічного розвитку. 4. Соціал-комуністичне— Комуністична партія України, Соціалістична партія України, Прогресивна соціалістична партія України, — пріоритетом для якого є колективні форми власності та господарювання. Партійна система України автомізована. Серед головних причин цього явища слід назвати: 1. Наявність старої соціальної структури, яка все ще перебуває в стані незавершеного розпаду, коли нові соціальні прошарки ще остаточно не викристалізувалися через недостатні економічні мотиви і стимули їх консолідації. 2. Повна зневіра багатьох громадян у демократичних інститутах як наслідок стрімкого зниження рівня життя і зумовленого цим зубожіння більшості населення. 3. Відсутність у суспільстві сталих політичних традицій функціонування механізмів плюралістичної демократії. Взаємини між партіями характеризуються нетерпимістю, непримиренністю, ворожнечею партій навіть одного табору. Поза тим жодна з партій не може реалізувати себе без союзу з іншими партіями. 36.Поняття «держава» і теорії її походження.

Держа́ва — формальний інститут, який є формою організації політичної спільноти під управлінням уряду; суб’єкт політики, ядро політичної системи.

Теорії:

  • Теологічна (Аквінський) – ґрунтується на ідеї божественного створення держави з метою реалізації загального блага. Вона обґрунтовує панування духовної влади над світською та над державою. Вона прнизана ідеєю вічності держави, її непорушності. Звідси випливає твердження про необхідне збереження в незмінному вигляді всіх існуючих у сусп. державний правових інститутів.

  • Договірна (гроцій, гоббс, локк, кант) – теорія ґрунтується на ідеї походження держави в результаті угоди як акта розумної волі людей. Об’єднання людей в єдиний державний союз розглядається як природна вимога збереження людського роду і забезпечення справедливості, свободи і порядку.

  • Насильства (дюринг, гумплович) – пояснює виникнення держави як результат війн, насильницького підкорення одними людьми інших.

  • Матеріалістична (Маркс, енгельс, ленін) – ґрунтується на тезі про економічні причини виникнення держави, які породили розкол суспільства на класи з протилежними інтересами.

  • Патріархальна (аристотель, покровський) – держава походить від патріархальної сім’ї, внаслідок її зростання: сім’я-селище-держава.