Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки на іспит з ІДПЗК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

24. Рецепція Візантійського права

Рецепція ВП здійснювалася такими шляхами: через Болгарію та Сербію, Через Афонський монастир, Через грецькі метрополії. Також рецепція відбувалася через договори з Київською Руссю 860, 866 – походи проти Візантії, де Аскольд прийняв християнство.Вона сплачувала щорічну данину, а Русь надавала їй військову допомогу. 907, 911- походи Олега на Візантію. Візантія мала сплачувати данину, руські купці могли вільно проживати на території Візантії протягом 6 місяців. 941 - Ігор вийшов у похід проти Візантії. , але похід був невдалий, 943 - Ігор вдругк вирушив на візантію, і підписав мирний договір. Форми здійснення рецепції: безпосередньо в оригіналі, переробки та компіляції сербського і болгарського походження. Рецептовані:

  • Окремі статті Кодексу Юст.

  • Новели Юст.

  • Еклога

  • Прохірон

  • Землеробський закон

  • Шестикнижжя Арменокуло

  • Номоканони

  • Редакції кормчих книг: Давньослов’янська, Сербська, Руська.

25. Джерела візантійського канонічного права

До них наледить Код. Юст. Еклога. Виданий збірник у 739-740рр. за імператора Лева ІІІ. Його основою є звід Юст., але за вилученням всього, що є застарілим. Еклога укладена чітко і просто, зміст досить зрозумілий. Використано римське, звичаєве, візантійське право. Вийшла далеко за межі Візантії, повністю увійшла до Руської Кормчої книги. Весь звід поділявся на 18 титулів, що охоплювали різноманітні питання шлюбного, сімейного, спадкового права, права опіки і піклування. Регламентувалися договори дарування, упівлі-продажу, озики, наймання. Проголошувався принцип рівності всіх перед судом. Пердбачалося система покарань – биття батогами. Палицями, . Страта встановлювалася за особливо тяжкі злочини – чаклунство, вбивство тощо. Цекаріе фон Лінкеншталь.

Землеробський закон доповнював Еклогу. Його створення пов.язане із слов.янською колонізацією пн. територій імперії. Основа–словянське право.Поєднане з Візант.Регул.відн. у с/г.

Морський закон–регулював норми оплати екіпажів кораблів, правила підтримання порядку на корабл, відповід. капітана і власн. корабля.

Військ. закон–визначав військ. порядок,відповід. військ-их за зл.

Прохірон. Був виданий Василем І у 879 року. Це короткий виклад найважливіших норм з цивільного кримільного, судового, церковного права, своєрідний довідник для суддів. Його основу складала Юст. Код.. Він став фундаментом доля наступних кодифікацій.

884-886рр. імператор Василій І і його сини Лев та Олександр. Видали Епанагогу.Це своєрідна нова редакція Прохірону.

888-889рр. – Син Василія Лев Мудрий видав новий збірник – Василик. Він мав на меті звести все законодавство Юст. звести в один звід. Всі основні норми права були зосереджені в одному збірнику, всі застарілі або відмінені норми до складу Базилік не ввійшли.

Останнім систематизованим збірником візантійського права, який уклав близько 1345 року. У Фессалоніці відомий юрист відомий юрист і суддя Арменопуло було «Шестикнижжя». Були подані норми кримінального і цивільного права. Доповнив Прохірон і оновив Шестикнижжя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]