Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GPU_ISPIT (01).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
651.78 Кб
Скачать
  1. Санація боржника як судова процедура у справі про банкрутство.

Санація — система заходів, що здійснюються під час прова­дження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню бор­жника банкрутом та його ліквідації. Вона спрямована на оздоровлен­ня фінансово-господарського становища боржника, а також задово­лення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом креди­тування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та/або змі­ну організаційно-правової та виробничої структури боржника. Тривалість процедури санації становить 12 місяців і може бути продовжена не більш як на 6 місяців.

Санація вводиться господарським судом за клопотанням комі­тету кредиторів і йде за процедурою розпорядження. З моменту вве­дення процедури санації припиняються повноваження керівника підприємства-боржника, вони переходять до керуючого санацією. Власник майна не має права обмежувати повноваження керуючого санацією щодо розпорядження майном.

Процедура санації реалізується через план санації, який являє собою комплексну програму фінансового оздоровлення боржника та застосування спеціальних заходів по відновленню його плато­спроможності із зазначенням терміну їх реалізації.

План санації розробляє арбітражний керуючий протягом 3-х мі­сяців з моменту оголошення процедури санації. Цей план розгляда­ється на засіданні комітету кредиторів, яке має відбутися у 4-місяч-ний строк з моменту введення процедури санації. Якщо план санації буде схвалено комітетом кредиторів (більш ніж половиною голосів), то він протягом 5 днів передається до господарського суду.

Якщо протягом 6 місяців із дня уведення процедури санації план са­нації не буде поданий до суду, то суд приймає рішення про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури.

За підсумками санації арбітражний керуючий надає письмовий звіт зборам кредиторів не пізніше ніж за 15 днів до закінчення встановле­ного терміну процедури санації чи за наявністю підстав для достроко­вого її припинення. Після проведення зборів звіт арбітражного керую­чого та протокол зборів кредиторів подається у господарський суд не пізніше 5 днів після проведення зборів. Якщо платоспроможність бо­ржника дійсно відновлена, то суд затверджує звіт керуючого санаці­єю, що є підставою для припинення провадження у справі. У разі клопотання зборів кредиторів, відмови у затвердженні звіту керуючого санацією, неподання цього звіту у встановлений термін чи при не проведенні розрахунків із кредиторами у визначений тер­мін господарський суд визнає боржника банкрутом і відкриває лікві­даційну процедуру

  1. Ліквідаційна процедура у справах про банкрутство.

Відповідно до Закону господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру у разі, якщо:

- комітет кредиторів відхилив план санації і звернувся до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ;

- протягом шести місяців із дня винесення ухвали про санацію боржника до господарського суду не подано план санації боржника ;

- якщо суми, вирученої від продажу майна боржника як цілісного майнового комплексу, недостатньо для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі і мирова угода кредиторами не укладена;

- за результатами розгляду звіту керуючого санацією збори кредиторів приймають рішення про звернення до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ;

- за результатами розгляду звіту керуючого санацією зборами кредиторів не прийняте жодне рішення або таке рішення не подано до господарського суду протягом п'ятнадцяти днів із дня закінчення санації чи виникнення підстав для її дострокового припинення ;

- господарський суд відмовив у затвердженні звіту керуючого чи такий звіт не був поданий в установлений строк;

- в установлені господарський судом строки (не більше шести місяців із дня прийняття господарським судом ухвали про припинення провадження у справі про банкрутство) не проведені розрахунки з кредиторами.

Строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців, проте цей строк може бути продовжений господарським судом на шість місяців.

До складу ліквідаційної комісії включаються представники кредиторів, фінансових органів, а в разі необхідності — також представники державного органу у справах нагляду за страховою діяльністю, Антимонопольного комітету України, державного органу з питань банкрутства, якщо банкрутом визнано державне підприємство, та представник органів місцевого самоврядування. Усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів державного житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку. Майно, на яке звертається стягнення у ліквідаційній процедурі, оцінюється арбітражним керуючим у порядку, встановленому законодавством України. Для майна, яке продається на аукціоні, оціночна вартість є початковою. Після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута. Ліквідатор забезпечує через засоби масової інформації оповіщення про порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна погоджуються з комітетом кредиторів.

У разі надходження двох і більше пропозицій щодо придбання майна банкрута ліквідатор проводить конкурс (аукціон). Продаж майна банкрута оформляється договорами купівлі-продажу, які укладаються між ліквідатором і покупцем.

У разі недостатності коштів, одержаних від продажу майна банкрута, для повного задоволення всіх вимог однієї черги вимоги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належить кожному кредиторові однієї черги. У разі відмови кредитора від задоволення визнаної в установленому порядку вимоги ліквідаційна комісія не враховує суму грошових вимог цього кредитора. Вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, не розглядаються і вважаються погашеними. Так само вважаються погашеними вимоги, не задоволені за недостатністю майна. У разі, якщо господарським судом винесено ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута, майно, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, передається власникові або уповноваженому ним органу, а майно державних підприємств — відповідному органу приватизації для наступного продажу.

Кошти, одержані від продажу цього майна, спрямовуються до Державного бюджету України. Після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс з відповідними додатками. Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу. Ліквідатор повідомляє державний орган з питань банкрутства про завершення ліквідаційної процедури.

  1. Черговість задоволення вимог кредиторів при банкрутстві.

Перша черга:

  • вимоги, забезпечені заставою;

  • виплата вихідної допомоги звільненим працівника банкрута, в тому числу відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі;

  • витрати, пов'язані з провадженням у справі про банкрутство в арбітражному суді та роботою ліквідаційної комісії (державне мито, публікація інформації, витрати арбітражного керуючого, проведення аудиту, оплата праці арбітражних керуючих тощо).

Друга черга:

  • зобов'язання перед працівниками банкрута (крім внесків до статутного фонду);

  • зобов'язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян;

  • вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб'єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників).

Третя черга:

  • вимоги щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

Четверта черга:

  • вимоги щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

П'ята черга:

  • повернення внесків членів трудового колективу до статутного фонду підприємства.

Шоста черга:

  • інші вимоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]