Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GPU_ISPIT (01).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
651.78 Кб
Скачать
  1. Правовий режим майна суб’єктів господарювання.

Правовий режим майна суб’єктів господарювання - встановлені чинним законодавством структура майна, порядок і умови його набуття, використання і вибуття, здійснення суб’єктом права володіння, користування, розпорядження ним, реалізація функцій управління майном, а також його правова охорона і порядок звернення на нього стягнення кредиторів.

Суб’єкт господарювання може вносити зміни до правового режиму майна.

Під правовим режимом майна суб'єктів господарювання в теорії господарського права розуміють встановлені правовими нормами:

а) структуру цього майна;

б) порядок його придбання (формування), використання і вибуття;

в) порядок звернення на нього стягнення кредиторів.

Основою правового режиму майна суб'єктів господарювання, на якій базується їх господарська діяльність є право власності, а також речові права осіб, які не є власниками, — право господарського відання, право оперативного управління і право оперативного використання майна.

Право володіння чужим майном виникає на підставі договору з власником або особою, якій майно було передане власником, а також на інших підставах, встановлених законом.

Право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлене щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб суб'єктів господарювання, які не можуть бути задоволені іншим способом (ч. 1 ст. 401 ЦК). Право користування чужою земельною ділянкою або іншим нерухомим майном полягає у можливості проходу, проїзду через чужу земельну ділянку, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку і трубопроводів, забезпечення водопостачання, меліорації тощо (ч. 1 ст. 404 ЦК).

  1. Види майна та джерела формування майна суб’єктів господарювання.

Види майна в сфері господарювання:

  • Майно в речовій формі:

  • Об’єкти нерухомого майна (земля, об’єкти, розташовані на землі, переміщення яких є неможливим, оскільки при цьому вони втрачають свою цінність та цільове призначення; вони є незамінними, індивідуалізовані, право власності на нерухоме майно підлягає державній реєстрації).

  • Об’єкти рухомого майна (річ, яка може вільно переміщуватися в просторі, правовий режим якої спрощений, право власності на неї не підлягає державній реєстрації, як правило всі рухомі речі є товарами).

  • Нематеріальні активи (в цивільному праві - безтілесне майно) – об’єкти інтелектуальної, в тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визначені у встановленому законом порядку об’єктом права власності суб’єкта господарювання (Положення стандартного бухгалтерського обліку «Нематеріальні активи» № 8 від 18.10.1999 р. зі змінами і доповненнями).

Нематеріальний актив – це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, але може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше 1 року або операційного циклу1 (якщо він більше 1 року) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях або з метою надання в оренду (права інтелектуальної власності, незавершені об’єкти капітального будівництва, право користування земельною ділянкою тощо).

До монетарних активів належать:

  • Грошові кошти та їх еквіваленти;

  • Інші активи, які мають бути отримані у фіксованій сумі грошей.

Решта активів є немонетарними (будівлі, споруди, обладнання, устаткування тощо).

  • Корпоративні права – це права особи, частка якої визначається в статутному капіталі господарської організації, вони включають в себе правомочності на участь такої особи в управлінні господарською організацією, на отримання певної частки прибутку даної організації, на отримання частини активів у разі ліквідації, а також мають інші правомочності, визначені статутом організації.

  • Цінні папери( цінний папір) - документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає відносини між суб’єктом господарювання, який його придбав або випустив (емітент) і безпосереднім власником цінного паперу паперів, що передбачає виконання зобов’язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документу інших особам.

Джерела формування майна суб’єктів господарювання:

  1. Грошові та матеріальні внески засновників, учасників майно суб’єкта господарювання. Вони можуть бути двох видів:

  • Передача у власність господарської організації.

  • Передання майна в користування.

  1. Доходи від реалізації продукції робіт послуг. ПСБО № 15 «Дохід».

  • До покупця мають перейти всі вигоди і ризики, пов’язані з правом власності на майно.

  • Підприємство має втратити право на управління і контроль над реалізованою продукцією.

  • Сума доходу або виручки має бути достовірно визначена (ціна мінус собівартість).

  1. Доходи від цінних паперів:

  • Дивіденди – доходи від пайових цінних паперів; дивіденд – платіж, який здійснюється юридичною особою – емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав (засновника чи учасника господарської організації), що засвідчують право власності інвестора на частку в майні, в активах емітента у зв’язку з розподілом частини його прибутку.

  • Проценти – доходи від боргових цінних паперів; процент – дохід, який сплачується або нараховується позичальником на користь кредитора у вигляді плати за користування залученими коштами та майном протягом визначеного періоду.

  1. Капітальні вкладення та дотації з бюджетів.

  • Капітальні вкладення (капітальна інвестиція) – господарська операція, яка передбачає придбання будівель, споруд, інших об’єктів нерухомого майна, а також нематеріальних активів, які підлягають амортизації.

  • Дотації з бюджетів – кошти, які надаються суб’єктом господарювання за реалізовані ним товари, виконані роботи або надані послуги, фінансування яких відбувається з відповідного бюджету для покриття витрат такого суб’єкта господарювання.

  1. Надходження від продажу або здачі в оренду майнових об’єктів, які належать суб’єктам господарювання:

  • Виручка від продажу;

  • Дохід від оренди або здачі в користування таких об’єктів;

  • Дохід від придбання майна у інших суб’єктів господарювання.

  1. Кредит – кошти та матеріальні цінності, які надаються резидентами або нерезидентами у користування суб’єкта користування на певний строк та під проценти:

  • Фінансовий кредит;

  • Товарний кредит;

  • Кредит під цінні папери, які засвідчують відносини позики.

  1. Фінансова допомога:

  • Поворотна;

  • Безповоротна п.14.1.257 Податкового кодексу.

  1. Благодійні безоплатні внески і пожертвування організацій та громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]