Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Тест № 3. Тема “Філософія і.Канта”

  1. Як Кант визначає здатність судження?

А. Це здатність сприймати прекрасне. Б. Це здатність визначати апріорні принципи. В. Це здатність мислити особливе як підрядне загальному. Г. Це здатність мислити загальне як підрядне особливому.

  1. Для якої здатності душі розсудок містить апріорні конститутивні принципи?

А. Здатності бажання. Б.Здатності воління. В. Пізнавальної здатності. Г. Здатності судження.

  1. Перше та друге видання “Критики чистого розуму” датуються роками:

А. 1780 та 1790. Б. 1781 та 1787. В. 1781 та 1783. Г. 1783 та 1787.

  1. З яких частин складається трансцендентальна логіка Канта?

А. Аналітика та діалектика. Б. Естетика та аналітика. В. Естетика, аналітика та діалектика. Г. Сілогистика та методологія.

5. Що Кант визначає джерелами людського пізнання в КЧР?

А. Чуттєвість і розсудок. Б. Чуттєвість, розсудок і розум. В. Розсудок і розум. Г. Розум і волю.

6. Якої з зазначених частин немає у трансцендентальному вченні про метод?

А. Історії чистого розуму. Б. Структури чистого розуму. В. Архітектоніки чистого розуму. Г. Канону чистого розуму.

7. Чи тотожні процес мислення предмету та його пізнання за Кантом?

А.Так. Б. Ні. В. Це справедливо лише для практичного розуму. Г. Це справедливо лише для здатності судження.

8. Зі скількох частин складається кожна з антиномій чистого розуму?

А. Двох. Б.Трьох. В. Чотирьох. Г. Двох основних і однієї додаткової.

9. Які три способи доведення існування Бога зі спекулятивного розуму називає Кант?

А. Каузальне, онтологічне та космологічне. Б. Онтологічне, етичне та фізичне. В. Телеологічне, каузальне та етичне. Г. Фізикотеологічне, космологічне та онтологічне.

10. Яким терміном Кант позначає вплив предметів на нашу душу?

А.Трансцендування. Б. Апрезентування. В. Репрезентування. Г. Афіціювання.

11. Скільки класів понять розсудку містить в собі кантівська таблиця категорій?

А.Два. Б. Три. В. Чотири. Г. Дванадцять.

12. Вступом до чого мали виступити “Пролігомени” Канта?

А. Метафізики. Б. Філософії. В. Ідеалізму. Г. Критицизму.

13. Яка з зазначених праць не належить до кантівського докритичного періоду?

А. Нова теорія руху та покою. Б. Хибне мудрствування в чотирьох фігурах силогізму. В. Про невдачу всіх спроб теодицеї. Г. Єдино можлива основа для доведення існування Бога.

14. Категоричний імператив має силу…

А. Асерторично-практичного принципу. Б. Аподиктично-практичного принципу. В. Синтетично-практичного принципу. Г. Проблематично-практичного прнципу.

15. Скільки категоричних імперативів існує за Кантом?

А. Один. Б. Два. В. Три. Г. Нескінчена кількість.

16. Який вислів є девізом Просвітництва за Кантом? А. Deo volente! Б. Dura lex sed lex. В. Sauve qui peut! Г. Sapere aude!

17. За Кантом людина наділена свободою завдяки…

А. …своїй причетності до ноуменального світу. Б. …волі Бога. В. …своїй причетності до феноменального світу. Г. …тому, що людина здатна до пізнання.

18. Чи можна за Кантом у певних випадках вчиняти всупереч категоричному імперативу? А.Так. Б. Ні. В. Лише заради спасіння життя інших людей. Г. Так, але тоді цей вчинок не може вважатися етичним.

19. В якому місті Кантом була подана до захисту дисертація “Про вогонь”?

А. Берлін. Б.Фрайбург. В. Бреслау. Г. Кенігсберг.

20. Чи містить визнання існування Бога як морального творця світу протиріччя у практичному відношенні?

А. Лише у певних випадках. Б. Так. В.Ні. Г. Це справедливо лише для атеїстів.

ТЕСТ № 4 “Філософія Й.Г.Фіхте”

  1. Які 2 періоди виділяють в творчості Фіхте? А. Веймарський та берлінський. Б. Лейпцизький та ерлангенський. В. Ієнський та берлінський. Г. Ієнський та марбурзький.

2. Яку працю Фіхте написав перебуваючи у Кенігзберзі у 1791 році? А.Критика теоретичної філософії. Б. Критика будь-яких спроб розбудувати систему трансцендентальної філософії. В. Дослід критики філософії релігії. Г. Дослід критики будь-якого одкровення.

3. Яким чином Фіхте визначив свою філософську систему? А. Вчення про науку. Б. Суб’єктивний трансценденталізм. В. Критичний трансценденталізм. Г. Абсолютна наука.

4. Що собою являє праця Фіхте “Основи всього вчення про науку”? А. Це викладення його поглядів на походження держави і права. Б. Це завершальна праця першого періоду творчості Фіхте. В. Це посібник для студентів, які розпочинали слухати його лекції. Г. Це збірка з 4-х невеликих робіт Фіхте написаних в період 1792-1794 років.

5. В кантівській філософії, на думку Фіхте, істина…? А. лише намічена. Б. Обґрунтована лише з боку суб’єкта. В. знайшла свого адекватного і повного виразу. Г. доведена лише логічно, але не онтологічно.

6. Скільки принципів складають основу філософської системи Фіхте? А. Два основних і два похідних. Б. Один. В. Два. Г. Три.

7. Чим за Фіхте є чисте Я? А. Пізнанням. Б. Діяльністю. В. Субстанцією. Г. Богом.

8. Яке з наведених визначень “не-Я” є найбільш коректним згідно Фіхте? А. Це продукт Я, що самовизначається. Б. Це об’єктивна протилежність Я. В. Це чиста, але пасивна матерія. Г. Це аналог кантівської речі-в-собі.

9. Чого, на думку Канта, не спромігся зробити Фіхте? А. Вивести конкретне Я з загального Я. Б. Вивести реальний об’єкт з чистої логіки. В. Вирішити антиномії розуму. Г. Довести самототожність Я.

10. З якого поняття, за Фіхте, має виходити філософія? А. Буття. Б. Дійсність. В. Дія. Г. Реальність.

11. Прогрес людства Фіхте пов’язує з розвитком…? А. мистецтва. Б. філософії. В. права. Г. науки.

12. Чи тотожні, за Фіхте, мораль і право? А. Так. Б. Ні. В. Цього питання Фіхте взагалі не ставить. Г. З точки зору Фіхте це безглузде запитання.

13. Які стани в суспільстві Фіхте перераховує в праці “Замкнена торгова держава”? А. Хлібороби, робітники, мудреці. Б. Воїни, робітники, політики. В. Законодавці, урядовці, судді, звичайні громадяни. Г. Виробники, мастерові, торгівці.

14. Чи припускає Фіхте встановлення державних монополій? А. Так. Б. В жодному разі. В. Лише на період військових дій. Г. Лише у сфері внутрішньої торгівлі.

15. Яку назву отримала суперечка в яку у 1799 році було втягнуто Фіхте? А. Суперечка про пантеїзм. Б. Суперечка про агностицизм. В. Суперечка про атеїзм. Г. Суперечка про свободу слова.

16. Яка з цих праць Фіхте не належить до циклу 1806 року? А. Основні риси сучасної епохи. Б. Настанови до блаженного життя. В. Про сутність вченого. Г. Система вчення про моральність.

17. Скільки епох включає в себе історія людства за Фіхте? А. 6. Б. 5. В. 4. Г. 3.

18. Як Фіхте визначає останню історичну епоху? А. Епоха абсолютної віри. Б. Епоха абсолютної науки. В. Епоха абсолютного розуму. Г. Епоха розумного мистецтва.

19. В чому за Фіхте полягає моральний обов’язок кожної людини? А. Стати вільним. Б. Стати громадянином. В. перетворити власний дух на дух закону. Г. Слідувати основним моральним імперативам.

20. Як Фіхте поставився до окупації Прусії армією Наполеона? А. Позитивно. Б. Негативно. В. Нейтрально. Г. У знак протесту припинив читання лекцій.

ТЕСТ № 5 “Філософія Ф.В.Й.Шеллінга”

1. Яку філософську систему було запропоновано Шеллінгом на самому початку його філософської діяльності? А. Система трансцендентального ідеалізму. Б. Натурфілософія. В. система критичного трансценденталізму. Г. Об’єктивний трансценденталізм.

2. З яких частин складається система трансцендентальної філософії Шеллінга? А. Теоретична філософія, практична філософія, телеологія, філософія мистецтва. Б. Логіка, гносеологія, онтологія, етика, естетика. В. Критична філософія, метафізика, космологія, етика. Г. Об’єктивна філософія, суб’єктивна філософія та синтетична філософія.

3. Чого за Шеллінгом ніколи не зможе розбудувати критична філософія? А. Справжньої онтології. Б. Раціональної теології. В. Трансцендентальної логіки. Г. Телеології пізнання.

4. Скільки листів складають працю Шеллінга “Філософські листи про догматизм і критицизм”? А. 10. Б. 12. В. 14. Г. 16.

5. Чим є для натурфілософії Шеллінга безкінцевий суб’єкт? А. Аналогом фіхтеанського Я. Б. Проблематичною достовірністю. В. Безпосередньою достовірністю. Г. Точкою переходу суб’єктивного в об’єктивне.

6. Чому була присвячена перша праця Шеллінга? А. Міфам та філософемам давнини. Б. Історії римського права. В. Теорії поетики. Г. Філософії історії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]