Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материал для подготовки vikova.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

22. Періодизація пологів і травма народження.

ПОЛОГИ — закінчення періоду вагітності (див. Вагітність), склад­ний фізіологічний процес звільнення плоду та вигнання посліду з поро­жнини матки (див. також Розвиток пренатальний).

Виділяють такі послідовні стадії пологів:

ПРЕЛІМІНАРНА (ПЕРЕЙМИ) — триває кілька годин; під час цієї стадії відбуваються маточні скорочення та розкриття шийки матки для забезпечення проходження дитини по пологовому ка­налу; у кінці прелімінарної стадії зазвичай ідуть води.

ВЛАСНЕ ПОЛОГИ — триває від повного розкриття шийкового каналу до звільнення дитини з материнського тіла.

ВИГНАННЯ ПОСЛІДУ — триває біля 20 хв. після появи дитини на світ; під час цієї стадії відторгаються пуповина та плацента.

До переймів (регулярні скорочення матки), у другій та третій стадії пологів, додаються потуги — скорочення мускулатури матки з од­ночасним скороченням м'язів брюшного пресу і діафрагми.

НОВОНАРОДЖЕНОГО РЕФЛЕКСИ — ряд досить складних рефле­кторних форм реагування, що притаманні новонародженим доношеним дітям (див. Новонародженого незрілість). Рефлекси новонародженого мають еволюційне значення і відображають форми поведінки, що були

(або є) важливими у ході філогенетичного розвитку; більшість з них ще­зає до кінця 2—4 міс. життя.

Виділяють такі найважливіші рефлекторні реакції новонароджених:

  • РЕФЛЕКС ОПОРИ — якщо дитину тримають так, що підошви її ніг торкаються краю столу, то вона намагається встати на нього. (Зазвичай зникає після 2 міс. життя).

  • РЕФЛЕКС КРОКУВАННЯ — якщо дитину тримають вертикально, впираючи її ступні у тверду поверхню і переміщуючи тіло упе­ред, вона починає рухати ногами, що нагадує кроки. (Зазвичай зникає після 2—3 міс. життя).

  • РЕФЛЕКС ПОШУКУ ГРУДЕЙ — якщо торкнутися до щоки дити­ни, то вона повертає голову у напряму подразника та відкриває рота у пошуках соску. (Зазвичай зникає після 3—4 міс. життя).

  • РЕФЛЕКС БАБКІНА — якщо натиснути на долонь та передпліч­чя однієї з рук, дитина відкриває рота, повертає голову у бік по­дразника та закриває очі. (Зазвичай зникає після 4 міс. життя).

  • ШИЙНО-ТОНІЧНИЙ РЕФЛЕКС — рефлекс положення: якщо го­лову дитини, що лежить на спині, швидко повертають у бік, вона простягає руку і ногу з того боку тіла, куди повернута голова, та згибае руку і ногу з протилежного боку тіла; це нагадує позу фе­хтувальника. (Зазвичай зникає після 4 міс. життя).

  • РЕФЛЕКС МОРО — вестибулярна реакція дитини на прискорен­ня, що викликається струсом її голови: якщо дитину різко підні­мають або опускають на кілька сантиметрів, обидві її руки роз­суваються у боки (т.зв. "абдукція" — відведення кінцівки зо­вні від середньої лінії тіла), а пальці розчепірюються; потім руки повертаються у півзігнутий стан (т.зв. "аддукція" — приве­дення кінцівки до середньої лінії тіла), а пальці стискуються. Описаний німецьким педіатром Е. Моро (Мого Е., 1918), який вбачав його функцію у тому, щоб обіймати матір. (Зазвичай зни­кає після 4 міс. життя).

РЕФЛЕКС РОБІНЗОНА (хапальний рефлекс кисті) — якщо дото­ркнутися до долоні дитини якимось предметом або пальцем, во­на цупко за нього хапається, а при спробі його звільнити стискує свої пальці ще сильніше; деякі діти хапаються так сильно, що можуть самостійно висіти протягом хвилини. (Зазвичай зникає після 5 міс. життя).

ПЛАВАЛЬНИЙ РЕФЛЕКС — якщо дитину помістити у воду живо­том вниз, вона намагається робити скоординовані плавальні ру­хи. (Зазвичай зникає після 6 міс. життя).

РЕФЛЕКС БАБІНСЬКОГО — якщо погладити підошву ноги дити­ни у напряму від п'ятки до пальців, має місце тильне згинаннявеликого пальця стопи та підошвєнне згинання решти пальців. (Зазвичай зникає після 9 міс. життя).

ХАПАЛЬНИЙ РЕФЛЕКС СТОПИ — якщо натиснути на передню частину підошви ноги, в дитини відбудеться тонічне згинання пальців стопи. (Зазвичай зникає після 9 міс. життя).

  • РЕФЛЕКС "З ОЧЕЙ НА ШИЮ" — якщо тримати дитину вертика­льно й не притримувати її голову, то при освітленні очей вона рі­зким рухом відкидає голову назад.

  • СМОКТАЛЬНИЙ РЕФЛЕКС — якщо покласти у рот дитини па­лець або соску, вона починає робити ритмічні смоктальні рухи; проявляється ще у пренатальному періоді (див. Розвиток пре­натальний).

РЕФЛЕКС ЗІНИЦІ — на яркому світлі і при засинанні зіниці зву­жуються; у темряві і при пробудженні — розширюються. (Збері­гається протягом усього життя).

Див. також Немовлятство та Оціночна шкала поведінки новонаро­дженого

НОВОНАРОДЖЕНОГО ШКАЛА ОЦІНКИ — стандартна шкала, роз­роблена В. Апгар (Ардаг V., 1953) для оцінки стану здоров'я новонаро­джених.

Оцінювання відбувається через 1 хв. після народження (див. Поло­ги) й повторюється через 5 хв. Вимірюється пульс та оцінюється харак­тер дихання, м'язовий тонус, рефлекторна збуджуваність, фіксується колір шкіри. Максимальна кількість балів дорівнює 10; оцінка у 7 балів вважаються нормальною; оцінка нижче 7 балів говорить за те, що певні системи організму дитини ще не функціонують нормально, тому вона потребує підвищеної уваги й постійного спостереження. При оцінці ниж­че 4 балів необхідне термінове підключення до систем життєзабезпе­чення.

ТРАВМА НАРОДЖЕННЯ — поняття, уведене О. Ранком (див. Ранк Отто). Означає емоційно-негативний досвід, набутий дитиною у про­цесі проходження через пологовий канал матері (див. Матір) та наро­дження (див. Народження), й згодом витіснений внаслідок своєї винят­кової травматичності.

За Ранком, кожний етап індивідуального розвитку характеризується актуалізацією травми народження, що суб'єктивно сприймається індиві­дом як відчуття тривоги, покинутості та самотності; проте це надає лю­дині можливість встановлення нових відношень зі світом. Подолання травми народження повинно здійснюватися за допомогою спеціальної психотерапії.