Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гп ответы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
850.94 Кб
Скачать

Приватизаційний процес

Стадії:

  1. Опублікування списку об’єктів у виданнях державних органів приватизації чи у місцевій пресі.

  2. Прийняття рішення про приватизацію об’єкта на підставі заяви або на підставі державної програми приватизації (її завдань).

  3. Опублікування інформації про прийняття рішення щодо приватизації об’єкта.

  4. Факультативна стадія – проведення аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства за винятком об’єктів малої приватизації.

  5. Затвердження плану приватизації або плану розміщення акції акціонерних товариств, створених в процесі приватизації.

  • Заява подається до Фонду Держмайна або регіональних відділень за місцем знаходження майна. Якщо приватизується цілісний майновий комплекс або мова йде про придбання контрольного пакету акції, потенційний покупець має додати до заяви бізнес-план або техніко-економічне обґрунтування післяприватизаційного розвитку об’єкта.

  • Строк розгляду заяви – 1 місяць.

Відмова у приватизації:

  1. Потенційний покупець не може бути покупцем за законом (ст. 8 ЗУ «Про приватизації державного майна»).

  2. Якщо законом встановлено обмеження щодо приватизації об’єкту.

  3. Якщо майно включено до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації. – Порядок подання та розгляду заяв про приватизацію, Наказ Фонду Держмайна від 1.07.1997р.

Державний орган приватизації від дня прийняття рішення про приватизації має місяць для затвердження складу комісії з приватизації і визначити строк подання комісією проекту плану приватизації.

До складу комісії входять за принципом рівного представництва представники представницького органу трудового колективу, органів місцевого самоврядування, антимонопольного комітету, державного органу приватизації, фінансових органів. Ці органи мають 5 днів для прийняття рішення про делегування членів до складу комісії від дня отримання повідомлення. Положення про комісію з приватизації, наказ Фонду Держмайна 15.07.1997.

Завдання комісії:

  1. Проведення інвентаризації майна.

  2. Розробка проекту плану приватизації:

  • Строки приватизації

  • Початкова ціна об’єкта

  • Рекомендовані форми платежу

  • Умови щодо забезпечення єдності підприємства

  • Додаткові умови (…)

Комісія має право залучати до участі в приватизації експертів, радників, юристів тощо, має право давати обов’язкові до виконання вказівки адміністрації підприємства.

Додатком до проекту плану приватизації є акт оцінки.

Цей акт подається до Фонду Держамайна на розгляд, він повинен бути розглянутий протягом 10 днів, затверджується і доводиться до відома заінтересованих осіб.

Способи приватизації

Спосіб приватизації – встановлені законом для кожної кваліфікаційної групи об’єктів приватизації, юридична підстава і договірна угода щодо відчуження майна державного підприємства, суб’єктом приватизації – продавцем іншому суб’єкту – покупцеві.

Конкурентні способи: конкурс та аукціон

Неконкурентний спосіб – викуп

Комерційний конкурс – ціна пропонується кожним із покупців.

Угода приватизації –майнова угода між суб’єктами приватизації, змістом якої є оплатне або частково оплатне відчуження державного майна.

51.Поняття, ознаки корпоративних прав та загальні засади здійснення. Корпоративні права – система правових норм, які регулюють суспільні відносини, що виникають у зв’язку з набуттям, здійсненням, захистом та припиненням корпоративних прав у суб’єктивному розумінні.

Ознаки:

  1. Корпоративні права належать лише особам, частка яких визначається в статутному капіталі господарської організації.

  2. Корпоративні права виникають лише в підприємницькій господарській організації.

  3. Корпоративні права мають складну структуру, включають в себе права особистого немайнового та майнового характеру.

  4. Корпоративні права можуть бути передбачені законом і статутними документами корпоративної господарської організації.

Законом можуть бути встановлені межі для певних категорій осіб щодо меж належності або здійснення ними корпоративних прав.

Корпоративні права держави здійснюються визначеними законом центральними органами виконавчої влади та уповноваженими особами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.Центральні органи виконавчої влади та уповноважені особи:

  • здійснюють правомочності щодо участі в управлінні господарською організацією відповідно до частки (акцій, паїв) держави у статутному фонді цієї організації;

  • ведуть реєстр державних корпоративних прав;

  • проводять оцінку державних корпоративних прав;

  • здійснюють контроль за ефективністю роботи господарської організації у частині реалізації належних державі корпоративних прав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]