Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ МЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

16. Зустрічна торгівля, її види та особливості

Зустрічна (компенсаційна) торгівля – торгівля, що ґрунтується на зустрічних зобов’язаннях експортерів по закупівлі у імпортерів частини чи повністю експортованих товарів.

Різновиди міжнародної зустрічної торгівлі:

1.Товарообмінні операції та компенсаційні угоди на безвалютній основі:Угоди з одноразовою поставкою (бартерні угоди, пряма компенсація)Угоди з тривалими термінами виконання.Глобальні. (Базові угоди, Угоди про товарообмін на основі листа зобов’язання, Протоколи)

2.Компенсаційні угоди на комерційній основі:

Короткочасні компенсаційні угоди(Часткова компенсація, Повна компенсація, Трьохстороння компенсація, Короткочасні зв’язані угоди )Зустрічні закупки (Паралельні угоди, Джентльменські угоди, Угоди з доданням фінансових зобов’язань)Довгострокові авансові закупки

3.Компенсаційні угоди на основі домовленостей про виробниче співробітництво Великомасштабні довгострокові компенса­ційні угоди із зворотною закупкою товарів (Угоди з зобов’язаннями про компенсації вартості обладнання, яке поставляється, Угоди з зобов’язаннями по компенсаційним закупкам рівними чи нижчими за вартістю обладнання, яке поставляється)

Угоди про розподіл продукції”

Угоди“розвиток-імпорт”

18.Характеристика інституційних посередників в міжнародній торгівлі

Інституційні посередники: міжнародні товарні біржі, аукціони, тендери, виставки та ярмарки

За допомогою виставок і ярмарок компанія мо­же отримати інформацію для аналізу SWOT - діагностики своїх сильних та слабких сторін, ризиків та шансів у порівнянні з конкурентами. Представлені на виставці нові товари та послуги ха­рактеризують зміни і тенденції, властиві певній галузі в даний час. А сьогодні, як відомо, своєчасне отримання необхідної інформації може сприяти створенню пев­ної конкурентної переваги за умов швид­кої та правильної реакції фірми.

В Україні зародження виставкової справи існуючого світового зразка по­чалося на початку 90-х років, тому цей вид бізнесу є досить молодим і перспек­тивним. Разом з тим, вже сформувались певні тенденції розвитку національного виставкового бізнесу:

• дедалі зростає частка спеціалізова­них виставкових та ярмаркових заходів у загальній їх кількості;

• більшій частині заходів, що прово­дяться а Україні, надається статус міжна­родних;

• окреслюються лідери серед компаній-організаторів на українському ринку;

• компанії-організатори тяжіють до спеціалізації (діяльність за певними тема­тиками, робота з окремими галузями).

Витрати на участь у торговельних ярмарках і вис­тавках у США становлять 18% загаль­них витрат на маркетинг. У Німеччині заданими British Exhibition Contractopi Ass, такі витрати становлять 25% витрат на рекламу.

Одним із способів МТ є аукціон. Міжнародні товарні аукціони являють собою спеціально організовані, періодично діючі у певних місцях ринки, на яких шляхом публічних торгів у заздалегідь обумовленний час та у спеціально визначенному місці відбувається продаж попередньо оглянутих покупцем товарів, що переходять у власність покупя, який запропонував найбільш високу ціну. На аукціонах відбувається продаж товарів, що мають індивідуальні властивості. Найбільш розповсюджені А. організовані у формі АТ. У багатьох випадках це великі компанії, що монополізують торгівлю окремими видими товарів.

У проведенні аукціону розрізнюють чотири стадії: підготовка аукціону, огляд товарів, аукціонний торг, оформлення і виконання аукціонної угодиї.

Центри аукціонної торгівлі. Норка - Нью-Йорк, Монреаль, Лондон, Копенгаген, Осло, Стокгольм, Санкт-Петербург; немита вовна є Лондон, Ліверпуль, тютюном є Нью-Йорк, Амстердам, Бремен, квітами - Амстердам, овочами та фрукти - Антверпен та Амстердам, рибою - США і порти західноєвропейських країн (крім Ісландії і Норвегії), кіньми - Довіль (Франція), Лондон та Москва.