Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ МЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

3. Особливості та структуризація середовища міжнародних економічних відносин

Середовище МЕВ – це система умов і факторів існування міжнародник економічних зв'язків. Його можна розділити на внутрішнє і зовнішнє середовище.

Особливостями середовища МЕВ є:взаємозв’язок політичних, правових, соціально-культурних, економічних та інфраструктурних елементів середовища; відносна невизначеність середовища; динамічне протиріччя

І. Внутрішнє середовище МЕВ:

1.1) міжнародна економічна діяльність країн та їхніх суб'єктів;

1.2) управління міжнародними економічними процесами, регулювання МЕВ;

1.3) форми і види МЕВ;

1.4) внутрішні закони функціонування системи МЕВ;

ІІ. Зовнішнє середовище МЕВ , яке можна поділити за двома критеріями:

2.1) за сферами впливу: а) політико-правове (політичні процеси та інститути, законодавство);б) соціально-культурне (мотивація до праці, рівень освіти громадян, ефективність праці, взаємовідносини у суспільстві, відношення до природи); в) інфраструктурне (широта і якість виробничої і соціальної інфраструктури, стан і розвиток інформаційно-комунікаційних систем, відповідність інфраструктури світовим стандартам, наявність та забезпеченість природними ресурсами); Складовими елементами інфраструктури МЕВ є: міжнародний транспорт ,міжнародні інформаційно-комунікаційні системи г) економічне: ефективність використання природних ресурсів; стан наукових досліджень:демографічну ситуацію, наявність кваліфікованих кадрів; фінансово-кредитну систему країни; рівень доходів і рівень споживання; стан інтегрованості країни у світове господарство та ін.

2.2) за безпосередністю впливу дії: а) середовище прямого впливу (постачальники, споживачі, конкуренти тощо); б) середовище непрямого впливу (політичний та економічний устрій, загальна нормативна законодавча база, соціально-економічні традиції тощо).

Особливостями зовнішнього середовища МЄВ є насамперед: тісний взаємозв'язок між його сегментами; складність та різноманітність, відносна невизначеність багатьох параметрів.

  1. Характеристика та взаємозв’язок форм мев

Міжнародна торгівля — обмін товарами та послугами між державно оформленими національними господарствами; Сьогодні міжнародна торгівля - одна із сфер міжнародних товарно-грошових відносин як сукупність зовнішньої торгівлі усіх країн світу. Розрізняють міжнародну торгівлю товарами і послугами, проте, як правило, під міжнародною торгівлею розуміють торгівлю товарами на світовому ринку. Загалом міжнародна торгівля є засобом, за допомогою якого країни можуть розвивати спеціалізацію, підвищувати продуктивність своїх ресурсів і таким чином збільшувати загальний обсяг виробництва.

Міжнародний рух капіталу — переміщення капіталу між країнами світу в пошуках сфери найбільш вигідного його вкладання. Важливу роль у посиленні інтернаціоналізації господарського життя та взаємозалежності між країнами відіграє експорт капіталу, що приводить до його транснаціоналізації. Він зумовлює безпосереднє переплетення господарських структур різних країн, переміщення між ними прогресивної технології, ноу-хау, передового досвіду в організації та управлінні виробництвом. А все це є суттєвим щаблем до спеціалізації та кооперування виробництва як стратегічної форми МЕВ.

Міжнародна міграція робочої сили — переміщення між країнами працездатного населення переважно з економічних причин. До чинників, які зумовлюють міжнародну міграцію робочої сили, належать: безробіття, низький життєвий рівень, різниця в соціально-економічних умовах, високий ступінь відносного перенаселення в країнах з уповільненими темпами розвитку та нагромадження капіталу, з одного боку, та наявності потреби в додатковій дешевій робочій силі в країнах з більш інтенсивними темпами нагромадження капіталу, з другого боку.

Деякі автори виділяють як самостійні форми ще й міжнародні валютні відносини, а також міжнародні науково-технологічні відносини Міжнародні валютні відносини. На основі різноманітних форм міжнародних економічних відносин у світовій системі господарства складаються й розвиваються валютні відносини, що обслуговують світові ринки товарів, послуг, капіталів, робочої сили, науково-технічних, досягнень. Їх еволюція пов'язана із зростанням міжнародного поділу праці, обсягів світового виробництва і обміну, а також із змінами у внутрішніх фінансово-грошових системах провідних країн світового ринкового господарства.