Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ МЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

37.Особливості розвитку світового ринку цінних паперів

цінними паперами називають фінансові документи, які продаються і купуються, а також дають право їх власнику одержувати в майбутньому грошову винагороду. До цінних паперів належать акції, облігації, депозитні сертифікати, казначейські зобов'язання, чеки, векселі та інші аналогічні фінансові документи.

цінні папери не можуть бути безпосередньо авансовані у виробництво, вони не можуть пройти першу стадію кругообігу капіталу без того, щоб попередньо не перетворитися в гроші.

цінні папери не завжди можуть бути перетворені в гроші ще й тому, що капіталом вони є не в дійсності, а в перспективі.

при подальшому обігу цінних паперів на ринку їхня ціна може змінюватися в той чи інший бік, тоді як загальна маса капіталу за рахунок цього не змінюється, а залишається попередньою.

Поява цінних паперів зумовлена безпосередніми потребами процесу суспільного відтворення, оскільки розвиток національних економік вимагає все більше і більше капіталовкладень, які навіть великі комерційні банки не в змозі забезпечити У післявоєнні десятиліття значно зросла роль емісії цінних паперів у фінансуванні капіталовкладень. Саме цінні папери все більшою мірою перетворюються у специфічні інструменти розподілу грошових ресурсів між господарюючими суб'єктами. Цей процес одержав назву сек'юритизації. Емітентами цінних паперів виступають окремі фірми і корпорації, центральні уряди та муніципальні органи влади. Випуск цінних паперів реалізується спочатку на первинному ринку шляхом прямого звернення емітента до інвесторів чи через посередника, який бере на себе зобов'язання реалізувати ці папери. Цінні папери, придбані інвесторами при емісії, потім можуть бути ними перепродані на вторинному ринку, який складається з фондових бірж та позабіржового обігу. Спочатку цінні папери функціонували на території країн-емітентів, згодом вони переступили національні кордони і стали обертатися на ринках інших країн. Цей процес особливо прискорився у 70-ті роки, коли в розвинутих країнах були відмінені обмеження на переміщення капіталу за кордон. У результаті цього фондовий ринок набув інтернаціонального характеру.

36/Характеристика світових фінансових центрів

Світові фінансові центри – це місце зосередження банків і спеціалізованих кредитно-фінансових інституцій, які здійснюють міжнародні валютні кредитні, фінансові операції, реалізують угоди з цінними паперами та золотом.

Формування світових фінансових центрів обумовлено: високим рівнем розвитку економіки країни; високорозвиненим національним ринком капіталу; активною участю країни в міжнародних економічних відносинах; ліберальним (пільговим) валютним та податковим законодавством; вигідним географічним розташуванням; політичною стабільністю.

Щоб перетворитись у розвинутий міжнародний фінансовий центр, центр повинен володіти елементами підтримки, які включають: стійку національну фінансову систему і стабільну валюту; інститути, що забезпечують функціонування фінансових ринків; гнучку систему фінансових інструментів; відповідну структуру і достатні правові гарантії, які здатні викликати довіру у міжнародних позичальників та кредиторів; людський капітал, що вільно володіє спеціальними фінансовими знаннями; здатність спрямовувати іноземний капітал через активні, всеохоплюючі й мобільні ринки; економічну свободу: діяльності, споживання, накопичення й інвестування.

Основні умови міжнародного фінансового центру: економічна свобода; стабільна валюта та стійка фінансова система; ефективні фінансові інститути й інструменти; активні та мобільні ринки — комплексні ринки; сучасна технологія та засоби зв’язку; фінансові спеціальні знання та людський капітал; підтримка відповідного правового та соціального клімату, створення сприятливих умов для міжнародних потоків капіталу.

Існують певні стадії розвитку міжнародного фінансового центру, а саме: перша стадія — розвиток місцевого ринку; друга стадія — перетворення в регіональний фінансовий центр; третя стадія — розвиток регіонального фінансового центру до стадії міжнародного фінансового ринку.Існують певні види офшорних фінансових центрів: паперові центри, що зберігають документацію, а банківські операції проводять у незначних розмірах або не проводять зовсім, функціональні центри, що здійснюють депозитні операції і надають позики.

Класифікація міжнародних фінансових центрів

Існує три типи офшорних банківських (фінансових) центрів:I тип — нью-йоркська модель — передбачає спеціальні формально встановлені домовленості з такими авторитетними фінансовими центрами, як Нью-Йорк, Токіо, Сінгапур. На цих ринках установлюються спеціальні рахунки окремо від внутрішніх, і ці рахунки вільні від обмежень, які відносяться до внутрішнього фінансового ринку (наприклад, резервні вимоги). Існує корпоративне оподаткування; місцевий гербовий збір (на ринку Токіо), може допускатися (Сінгапур), а може не допускатися оподаткування ділових цінних паперів (ринок Нью-Йорку, Токіо); II тип — лондонська модель. У Лондоні, Гонконзі фінансові угоди вільні від обмежень, незалежно від того, резиденти чи нерезиденти є учасниками ринку. У цих містах офшорний ринок — це просто офшорні угоди між нерезидентами, тому що внутрішні і зовнішні угоди об’єднані. На офшорних ринках даної моделі існує корпоративне оподаткування і допускається оподаткування ділових цінних паперів;III тип — «податкове сховище». До даного типу офшорних ринків відносять ринки Багамських та Кайманових островів. На цих ринках угоди укладаються нерезидентами і зовсім не оподатковуються, відсутні корпоративне оподаткування й оподаткування ділових цінних паперів, але існують реєстраційні внески і плата за ліцензії.

Світові фінансові центри можна розділити на три групи:

країни, які опираються на власну економічну потужність;

країни, де зосереджені філії найбільших світових банків і відносно міцні позиції національних кредитних підрозділів;

країни, на території яких розташована множина відділень, представництв банків, які належать переважно до першої групи.

Основні міжнародні фінансові центри:

Нью-Йорк (США) – головний міжнародний центр, де діє найбільша у світі фінансова біржа, основною функцією якої є реалізація цінних паперів.

Лондон (Велика Британія) — основний європейський фінансовий центр. Він посідає перше місце у світі за обсягом валютних і кредитних операцій.

Цюріх (Швейцарія), Франкфурт-на-Майні (Німеччина), Люксембург - фінансові центри, що спеціалізуються на коротко- та середньострокових кредитних операціях.

Токіо, Сінгапур, Гонконг (Сянган), Бахрейн - спеціалізуються на кредитних операціях.

Латиноамериканські фінансові центри - Панама, Багами, Антіли та ін.