Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ МЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

2. Характеристика суб’єктів міжнародних економічних відносин та рівнів їх взаємодії

Суб'єкти міжнародних економічних відносин – це учасники міжн екон явищ і процесів, які здатні самостійно та активно діяти з метою реалізації своїх економ інтересів.

Суб'єкти МЕВ мають наступну класифікацію:

1) за рівнем розвитку стосунків:а) мікрорівень – підприємства, фірми, фермерські господарства, окремі особи;б)мезорівень – регіони, галузі економіки;в) макрорівень – держави, групи держав, міжнародні організації;

2)за правовим статусом: 2.1) фізичні особи; 2.2) юридичні особи:а) товариства з необмеженою відповідальністю;б) товариства з обмеженою відповідальністю;в) акціонерні товариства;г) командитні товариства;д) одноосібні підприємства;

3. Специфічні суб’єкти МЕВ:3.1) транснаціональні корпорації 3.2) багатонаціональні корпорації; 3.3) міжнародні спільні підприємства;

4. Держава:4.1) Міністерство іноземних справ 4.2) Міністерство зовнішньої торгівлі 4.3) Центральний банк країни

5. Міжнародні організації

Рівні МЕВ можна традиційно розбити на макро-, мета- й мікрорівні, макрорівень-це рівень державних і міждержавних міжнар. процесів, метарівень-це міжнар. звязки галузевого й регіон. значення, мікрорівень-це, відповідно, рівень звязків між фірмами різних країн.

Рівні МЕВ також розглядають і за ступенем розвитку стосунків між субєктами МЕВ, за ступенем тривалості дії угод і переплетеності економік.

При цьому виділяють такі 4 рівні:

1) Міжнар. ек. контакти. Це-найпростіші, одиничні, випадкові ек. зв’язки, що мають епізодичний х-р і регулюються переважно разовими угодами. Зв’язки даного рівня більше притаманні юр. і фіз. особам.

2) Міжнар. ек. взаємодія. Це-добре відпрацьовані стійкі ек. звязки між суб’єктами МЕВ, які базуються на міжнар. ек. угодах і договорах, заключених на доволі тривалий період часу.

3) Міжнар. ек. співробітництво. Це-міцні й тривалі звязки кооперативного типу, які в своїй основі мають спільні, наперед вироблені й узгоджені наміри, закріплені в довгострокових ек. договорах і угодах. Даному рівневі притаманне партнерство суб’єктів МЕВ.

4) Міжн. ек. інтеграція. Це-вищий рівень розвитку МЕВ, який характериз-ся взаємним сплетінням економік різних країн, проведенням узгодженої держ. політики як у взаємних ек. відносинах, так і у відносинах з треріми країнами.

Кожен вищий рівень не являє собою щось протилежне до нижчого, а є його усталеним і розвиненим продовженням, тобто вищий рівень містить в собі більшість ознак нижчого.

4. Характеристика політико-правового та соціально-культурного середовища міжнародних економічних відносин

-політико-правове (політичні процеси та інститути, законодавство) - насамперед характеризується наявним в кожній країні політико-правовим режимом та системою управління і регулювання економіки. Політична прихильність виявляється більш чітко в торгівельній, валютній, кредитній, науково-технологічній політиці; визнання національних норм та правил; стабільність політичної системи

-соціально-культурне (мотивація до праці, рівень освіти громадян, ефективність праці, взаємовідносини у суспільстві, відношення до природи)- індивідуалізація попиту зарубіжних клієнтів, ставлення до праці фахівців, поведінка підприємців на фінансових ринках тощо (економічна поведінка людини в тій чи іншій країні базується на її фізіологічних, психологічних та інших особистих особливостях)