Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2335564575476575.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
929.79 Кб
Скачать

41. Україна в роки Першої Світової Війни

1 серпня 1914 року розпочалася перша світова війна. Значна територія й опинилася в прифронтовій смузі, а в Галичині, Буковині, Прикарпатті розгорнулися бойові дії. Тим більше, що Україна стала центром територіальних зазіхань з боку пртитилежно-направлених сторін; Російської імперії та Авст-ро-Угорської, далекосяжні плани щодо України мала Німеччина.

Неоднозначне зустріла звістку про війну громадськість цих регіонів: одна частина українства підтримала Росію, інша — Австро-Угорщину. В серпні 1914 року у Львові було утворено Головну Українську Раду, яка виступила ініціатором формування українських військових частин на боці Австрії. З українців Галичини було сформовано легіон Українських січових стрільців, який взяв участь у військових.

Одночасно група емігрантів із Східної України (Д. Донцов, В. Дорошенко, М. Меленевський) створили у Відні «Союз визволення України», який поставив за мету боротьбу за створення самостійної України і вважав доцільним для досягнення цієї мети співробітництво з Німеччиною та Австро-Угорщиною.

В Наддніпрянській Україні члени ТУП виступили з закликом виступити на захист Росії. З цією метою був створений Комітет Південно-Західного фронту Всеросійського союзу земств і міст, в складі якого працювали відомі діячі українського руху А. Ніковський, Д. Дорошенко, А. Вязлов.

В 1914 р. воєнні дії проходили на території Галичини. Там розгорнувся наступ російської армії, яка зайняла Львів, Чернівці, Перемишль та інші міста. В 1915 р. розпочався контрнаступ німецьких та австро-угорських військ, російські війська змушені були відступити. Однак в березні 1916 року командуючим Південно-Західним фронтом було призначено генерала Брусилова, який знову розпочав успішний наступ російських військ у Карпатах, відомий як «брусиловський прорив», в результаті якого царська армія зайняла Чернівці, Коломию, Луцьк.

Але і австро-угорська адміністрація зі вступом на ці території вдавалася до нових репресій проти тих, хто, на її погляд, симпатизував Росії: десятки тисяч українців опинились в концентраційних таборах — Те-~ лергоф, Терезієштадт, Гмюнді.

Війна негативно вплинула на господарство України; скоротилось промислове виробництво, особливо в харчовій та легкій галузях, значна частина території постраждала від ведення бойових дій, скоротились посівні площі, падав життєвий рівень населення, зростала кількість людських втрат. Результатом цього було наростання економічної кризи та соціального невдоволення. Війна ще більше загострила існуючі протиріччя в російському суспільстві і підштовхнула суспільство до нової революції.

42. Діяльність української центральної ради у 1917-1918рр.

Українська Центральна Рада була створена 4 березня 1917р. У надзвичайно короткий час вона переросла у впливовий представницький орган народної влади. Три провідні партії УПСР (Ковалевський, Христю, Шаповал), УСДРП (Винниченко, Петлюра, Порш),УПСФ (Дорошенко, Єфремов, Ніковський).

Зростанню авторитету УЦР, популярності та впливовості сприяло те, що вона обстоювала інтереси національної автономії та популярності ідеї соціалізму.

Першим рішучим кроком цього політичного органу стало прийняття 1 універсалу 23 червня 1917р. Одним з перших кроків після проголошення Універсалу стало створення Тимчасового революційного уряду – Генерального секретаріату на чолі з В. Винниченком. У червні для переговорів до Києва прибуває делегація у складі Керенського, Терещенка та Церетелі, котрі все ж таки мусили визнати автономні права України. Знайдений компроміс став причиною урядової кризи в Росії.

3 липня 1917р приймається 2 універсал. Суть: УЦР поповнюється представниками національних меншин і отримує статус найвищого революційного демократичного органу в Україні; рада висуває власний Генеральний секретаріат, котрий після затвердження Тимчасовим урядом – найвищий крайовий орган.

Універсал виконували, але ТУ не затвердив його, а видав свій документ «Тимчасову інструкцію для Генерального Секретаріату». ЇЇ положення: Генсекретаріат – орган ТУ, УЦР – не законодавчий орган, не 14, а 7 секретарів входить до Секретаріату, укр.. територія звузилась до 5 губерній. Інструкцію прийняли, але не як наказ: УЦР не могла виступити, а ТУ не міг реалізувати.

У серпні – корніловський заколот, а восени УЦР готує Установчі збори. Ситуація була критична. Продовжуючи свій курс 7 листопада 1917 прийняли 3 універсал. Суть: проголошується створення УНР в межах 9 укр. Губерній, скасування поміщицького землеволодіння, 8-й робочий день, держконтроль над виробництвом, забезп. Прав і свобод громадянам і меншинам і багато такого всього.

Реакцією Російського уряду став наступ Муравйова. 25 грудня. Оволодівши Катеринославом , Полтавою перед військом відкрився шлях на Київ. За цих умов головним завданням Директорії – є втримати владу, мобілізувати війська, знайти допомогу у Німеччини. В зв’язку з цим рада приймає 4 універсал 11 січня 1918р. Суть: проголошення незалежності та суверенності УНР, доведення переговорів з Центральними державами та укладення з ними миру. Але не встигла і 26 січня втратила владу. Того ж дня підписано Брестський договір між УНР і Австро-Угорщиною.

Початок березня і УЦР при владі. У квітні до влади приходить Скороп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]