Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
319_.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
625.15 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1.Основні вимоги, які ставляться до якості дизельного палива.

2.Якими показниками характеризуються низькотемпературні властивості дизельних палив? Методи їх покращення.

3.Що таке динамічна і кінематична в’язкості, їх розмірність? Як впливає кінематична в’язкість на роботу дизеля?

4.Як можна визначити в умовах експлуатації присутність в паливі води і механічних домішок?

5.Що таке цетанове число і як воно визначається?

6.Як впливає хімічний склад палива на самозаймання дизельного палива?

7.На які періоди можна поділити процес згоряння палива в дизелі?

8.Які конструктивні і експлуатаційні фактори впливають на жорсткість – м’якість роботи двигуна?

9.Як впливає фракційний склад дизельного палива на роботу двигуна?

10.Які способи полегшення пуску двигуна ви знаєте?

11.Причини нагароутворення в дизелях і міри боротьби з ними.

12.Які причини газової і рідинної корозії деталей двигуна? Які міри боротьби з сірковою корозією?

13. Як впливає дизельне паливо і продукти його згоряння на людину та довкілля?

14.Марки дизельних палив і умовне їх позначення.

15.В яких межах повинно знаходитися цетанове число дизельних палив? Які недоліки виникають при зниженому або підвищеному цетановому числі дизпалива?

4.5 Класифікація, експлуатаційні властивості і використання газових вуглеводневих палив

Вуглеводневі гази, як моторне паливо, класифікується:за способом одержання–природні, промислові; за теплотою згоряння – висококалорійні і середньокалорійні; за фізичними властивостями – стиснуті і зріджені.

Зверніть увагу на склад і теплову цінність різних видів газоподібного палива. Основну кількість теплоти при спалюванні газоподібного палива одержують від згоряння метану (СH4) і важких вуглеводнів СnH2n+2 (де n менше п’яти).

Розгляньте формули для підрахунку теплоти згоряння і кількості повітря, необхідної для згоряння газового палива .

Необхідно знати основні експлуатаційні властивості газоподібного палива: теплотворну здатність, детонаційну стійкість і пускові властивості, корозійність, тиск насичених парів, вміст вологи.

Необхідно усвідомити різницю між стиснутими і зрідженими газами. Стиснуті гази представляють собою метан з незначним вмістом етану і водню, оксиду вуглецю, диоксиду вуглецю, азоту і водяних парів. Для переведення цих газів в рідкий стан в умовах експлуатації автомобілів необхідна низька температура (мінус 1610С). Паливо зберігають і перевозять в балонах об’ємом 50л, розрахованих на робочий тиск 20МПа. На автомобілі знаходиться від 5 до 8 балонів з стиснутим газом. Стиснуті гази мають теплоту згоряння 32… 36 МДж/м3, октанове число їх дорівнює 91…105 одиниць за моторним методом.

Зріджені гази – це пропан – бутанові фракції, в своєму складі містять 3…4 вуглецевих атомів. Ці вуглеводні при невеликому тиску (0,2…0,9МПа) переходять в рідину. Паливо зберігають і перевозять в ємностях і в балонах об’ємом до 250 л під тиском 1,5МПа. Воно має високу теплоту згоряння (до 59МДж/кг) і високу детонаційну стійкість (октанове число за моторним методом 85…96).

Володіючи високою детонаційною стійкістю, газоподібні палива забезпечують роботу двигунів з великими мірами стискування, а відповідно, високими техніко – економічними показниками. Газобалонні автомобілі економічніші за базові моделі, які працюють на рідкому паливі, головним чином, внаслідок зниження витрати на моторну оливу (термін служби оливи збільшується в 2…4 рази), збільшення міжремонтного пробігу двигуна (термін служби двигуна зростає в 1,5…2 рази) і меншої вартості палива. В результаті кращого сумішеутворення газу і повітря, а також підвищення повноти згоряння палива в двигуні, зменшується в 3…4 рази вміст оксиду вуглецю у відпрацьованих газах і, відповідно, зменшується забруднення довкілля.

Зріджені гази менш пожежо – і вибуховонебезпечні ніж пари бензину, а стиснуті гази мають підвищену пожежо- небезпечність. На організм людини токсичність компонентів газових палив проявляється побічно, тобто вони не викликають безпосередньо отравлення, а зменшують вміст кисню в повітрі, викликаючи кисневе голодування.

Сировиною для одержання газових автомобільних палив є природний і супутний нафтовий гази, гази газоконденсатних родовищ, а також гази нафтопереробних і нафтохімічних заводів.

Для використання в газобалонних автомобілях передбачений випуск зріджених газів марок ПА (пропан автомобільний) і ПБА (пропан – бутан автомобільний). В якості стиснутого газу для автомобілів використовується природний газ.