Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
319_.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
625.15 Кб
Скачать

1 Загальні методичні рекомендації

Дисципліна „Використання експлуатаційних матеріалів і економія паливно-енергетичних ресурсів” вивчається студентами стаціонарної і заочної форми навчання в шостому семестрі у відповідності з робочою програмою, яка розроблена на основі навчального плану, затвердженого Вченою Радою університету 03.07.2002 року. Для студентів стаціонарної форми навчання на вивчення даної дисципліни відводиться 98 годин, з яких лекцій – 36 годин, лабораторних занять – 18 годин, самостійної роботи – 44 години; для студентів заочної форми навчання – лекцій – 8 годин, лабораторних занять – 10 годин, самостійної роботи – 80 годин.

Вивчення дисципліни студентами-заочниками передбачає самостійну роботу за основним рекомендованим підручником з коротким конспектуванням програмних питань курсу і виконання письмової роботи в термін вказаний в графіку, відвідування оглядових лекцій з даної дисципліни та виконання лабораторних робіт під час екзаменаційної сесії. Для більш глибокого вивчення окремих тем і питань – рекомендується додаткова література.

Вивчення матеріалу необхідно вести у послідовності, передбаченій програмою і методичними вказівками. Вивчений матеріал необхідно детально опрацювати, законспектувати основні положення тем, відповісти усно на питання для самоконтролю. Конспект обов’язково пред’явити викладачу на заліку. Якщо при вивчення дисципліни виникають труднощі, які студент не в стані самостійно вирішити, він може в письмовій формі звернутися до викладача або одержати усну консультацію на кафедрі.

Після вивчення матеріалу дисципліни студент-заочник виконує письмову контрольну роботу і висилає її в університет на рецензування викладачем. Контрольна робота не тільки переслідує степінь освоєння навчального матеріалу, але й служить для самоперевірки.

Вивчення дисципліни завершується здачею заліку до якого допускаються студенти, які виконали і захистили контрольні роботи.

Робота над курсом „Використання експлуатаційних матеріалів і економія паливно-енергетичних ресурсів” студентами стаціонарної форми передбачає аудиторне та самостійне опрацювання матеріалу і дві домашні розрахункові роботи. Загальний розподіл навчального часу наведений у табл.1.1

Аудиторна робота включає лекційні та лабораторні заняття. Самостійна робота студентів передбачає: повторення навчального матеріалу попередньої лекції за конспектом, рекомендованою літературою, а також ознайомлення з технічними новинами в періодичній пресі і новими стандартами на паливно-мастильні матеріали та спеціальні рідини; знайомство зі змістом наступної лекції і опрацювання питань, на які необхідно звернути більшу увагу у процесі сприймання лекційного матеріалу (для такої підготовки необхідно використовувати дані методичні вказівки).

Важливе значення для глибшого засвоєння теорії мають лабораторні заняття. Тому на кожне заняття розроблено навчально-лабораторний матеріал, який знаходиться в лабораторному практикумі з даної дисципліни.

Для самоконтролю вивчення дисципліни студенти повинні користуватися даними методичними вказівками, самостійно виконувати задачі, що входять в домашні розрахункові роботи і які пропонуються за програмою навчального плану, вести конспекти лекційного матеріалу і опрацювати окремі теми, які передбачені для самостійної роботи.

Таблиця 1.1- Затрати часу на вивчення дисципліни

№ теми

Назва розділів та

тематичних

завдань

Загальна

кількість

годин

Кількість аудиторних

годин

Кількість го-дин самопідго-товки

Лекції

Лабор. зан.

стац.

заочн.

стац.

заочн.

стац.

заочн.

стац.

заочн.

1

Виробництво паливно-мастильних матеріалів

6

7

3

1

3

6

2

Види палив, властивості і горіння

7

7

2

1

2

3

6

3

Експлуатаційні властивості і використання палив для карбюратних двигунів

13

12

4

2

4

2

5

8

4

Експлуатаційні властивості та використання дизельних палив

13

11

4

1

4

2

5

8

5

Класифікація, експлуатаційні властивості та використання газових вуглеводних палив

6

6

6

1

3

5

6

Властивості та використання альтернативних палив

5

5

2

3

5

7

Тертя, спрацювання, змащування та класифікація мастильних матеріалів

4

4

2

2

4

8

Склад, експлуатаційні властивості та використання моторних олив

13

14

4

1

4

4

5

9

9

Класифікація, експлуатаційні властивості та застосування трансмісійних олив

5

6

2

3

Продовження таблиці 1.1

№ теми

Назва розділів та

тематичних

завдань

Загальна

кількість

годин

Кількість

аудиторних

годин

Кількість

годин самопідго-товки

Лекції

Лабор. зан.

стац.

заочн.

стац.

заочн.

стац.

заочн.

стац.

заочн.

10

Склад, експлуатаційні властивості та застосування пластичних мастил

11

12

4

1

2

2

5

9

11

Експлуатаційні властивості та застосування спеціальних рідин

10

8

4

2

4

8

12

Основи раціонального використання паливно-мастильних матеріалів та спеціальних рідин

4

5

2

2

5

Всього

97

97

36

8

18

10

43

79