Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
319_.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
625.15 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1.Які вимоги ставляться до охолоджуючих рідин ?

2.В чому переваги і недоліки води як охолоджуючої рідини ?

3.Що називається твердістю води , одиниці її вимирювання?

4.Яка існує твердість води і якими солями вона зумовлена?

5.Як класифікується вода за твердістю?

6.Які способи пом’якшення води Ви знаєте і в чому полягає їх суть?

7.Як впливає накип на потужність і економічність двигуна?

8.Опишіть способи видалення накипу і попередження його відкладів.

9.Які марки антифризів випускаються?

10.Який склад простих і комплексних антифризів?

11.В чому полягають особливості використання антифризів?

4.11.2 Технічні рідини

При експлуатації автомобілів широке використання знаходять різні технічні рідини: гідравлічні, гальмівні, амортизаційні, пускові, промивні.

Вивчіть експлуатаційні вимоги, які ставляться до них основні властивості і особливості їх використання.

Для використання у гідравлічних системах різних машин і обладнання випускаються гідравлічні оливи, які класифікуються у відповідності з ГОСТ 17479.3-85 за в’язкістю (в залежності від її значення при 400С) на 10 класів (5; 7; 10; 15; 22; 32; 46; 68; 100; 150) і в залежності від експлуатаційних властивостей на групи А, Б, В. Оливи групи А без присадок призначені для малонапружених гідравлічних систем з шестеренчастими і поршневими насосами, які працюють при тиску до 15МПа і температурах до 800С; оливи групи Б з антиокислювальними і протикорозійними присадками призначені для середньонапружених систем, що працюють при тиску до 25МПа і температурах більше 900С; оливи групи В з антиокислювальними, протикорозійними присадками призначені для гідравлічних систем, що працюють при тиску до 25МПа і температурах більше 900С.

Приклад маркування гідравлічної оливи – МГ-15-В: МГ – олива гідравлічна, 15 – клас кінематичної в’язкості (при 400С 13,5 ... 15,5сСт), В – група за експлуатаційними властивостями.

На даний час використовують наступні марки гідравлічних рідин: АУ (МГ-22-А), ЕГШ (МГ-32-А), АМГ-10 (МГ-15-Б), АУП (МГ-22-Б), МГ-30 (МГ-46-В), ВГМ3 (МГ-15-В), МГП-10 (МГ-15-В), МГЕ-10А (МГ-15-В), Р (МГ-22-В), МГ-30 У (МГ-46-В).

За Міжнародною класифікацією гідравлічні рідини поділяють на 4 категорії щодо складу і основної області використання: НН – мінеральні оливи без присадок (відповідає групі А вітчизняних олив); НL – мінеральні оливи з антиокислювальними та протикорозійними присадками (відповідає групі Б вітчізняних олив); НМ – оливи типу НL з протиспрацювальними присадками (відповідає групі В вітчизняних олив); HV – оливи типу НМ з поліпшеними в’язкісно-темпратурними властивостями (із вітчизняних оливи групи В з в’язкісними присадками).

Надійність і довговічність роботи гідравлічного приводу гальмівних систем, безпека транспортного засобу залежить від експлуатаційних властивостей гальмівної рідини. Асортимент гальмівних рідин включає в себе наступні марки: БСК, ГТЖ-22 М, „Нева”, ГТЖ-22М-РК, „Томь”, „Роса”, ГТМ.

Амортизаційні рідини застосовуються як рідинне середовище в телескопічних і важільно-кулачкових амортизаторах. Тиск рідини в амортизаторах досягає 8...11 МПа, а температура до 1400С. Як амортизаційні використовуються наступні рідини: АЖ-12Т, МГП-10, АЖ-170.

При температурах довкілля нижче – 20 ... 25 0С для полегшення пуску двигунів застосовують легкозаймисті пускові рідини на основі диетилового ефіру „Холод Д-40” і „Арктика”.

Запитання для самоперевірки

1.Які вимоги ставляться до рідин для гідросистем?

2.Як класифікуються гідравлячні оливи?

3.Назвіть марки рідин, які випускають для використання в гідросистемах і дайте їх розшифровку?

4.Як класифікуються зарубіжні гідравлічні рідини?

5.Які вимоги ставляться до гальмівних рідин?

6.Назвіть марки гальмівних рідин і дайте їх характеристику.

7.Які рідини використовують в амортизаторах?

8.Назвіть рідини для гальмівних систем, який їх склад?

9.Які рідини використовують для полегшення пуску двигуна, який їх склад?

10.Назвіть миючі рідини, які використовуються для вилучення нагару з деталей двигуна?