Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
319_.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
625.15 Кб
Скачать

2 Список рекомендованої літератури

1. Гаєва Л.І., Гордійчук М.В. Використання експлуатацій-них матеріалів і економія паливно-енергетичних ресурсів.- Івано-Франківськ: Факел, 2001.-274с.

2. Колосюк Д.С. Використання та економія матеріалів і ресурсів на автомобільному транспорті. – К.:Вища школа, 1992. – 206с.

3. Окоча А.І., Білоконь Я.Ю. Довідник по паливу і мас-тильних матеріалах. – К.: Урожай, 1988. – 184с.

4. Гуреев А.А., Фукс И.Г., Лашхи В.Д. Химмотология. – М.: Химия, 1986. – 367с.

5. Паппок К.К. Химмотология топлив и смазочных ма-сел.- М.: Воениздат., 1987. – 192с.

6. Покровский Г.П. Топливо, смазочные материалы. – М.: Машиностроение, 1985. – 196с.

7. Васильева Л.С. Автотракторные эксплуатационные материалы. – М.: Транспорт, 1986. – 279с.

8. Павлов В.П., Заскалько П.П. Автомобильные эксплуатационные материалы. – М.: Транспорт, 1982. – 208с.

9. Колесник П.А. Материаловедение на автомобильном транспорте. – М.: Транспорт, 1987. – 271с.

10. Лышко Г.П. Топливо и смазочные материалы. – М.: Агропромиздат., 1985. – 338с.

11. Климпуш О.Д., Рубцов В.А., Гутаревич Ю.Ф. Эконо-мия топлива на автомобильном транспорте. – К.: Техника, 1988. – 144с.

12. Топлива, смазочные материалы, технические жид-кости. Ассортимент и применение: Справочник/Под.ред. В.М.Школьникова.- М.: Техинформ.,1999.-590с.

13. Топільницький П.І., Журба В.А., Максимчук В.Я. Характеристика моторних олив зарубіжного виробництва. Довідник – посібник. – Львів: Державний університет “Львівська політехніка”,1999. – 166с.

14. Гаєва Л.І., Гордійчук М.В.Лабораторний практикум з курсу “Використання експлуатаційних матеріалів і економія паливно-енергетичних ресурсів”. – Івано-Франківськ: Факел, 2003.-97с.

15. Полянський С.К., Коваленко В.М. Експлуатаційні матеріали. – К. : Либідь, 2003. – 448с.

3 Зміст дисципліни

Теми і зміст лекційних занять наведені в табл..3.1

Таблиця 3.1 – Теми і зміст лекції

Тиждень

№ теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літе-ратура

ДФН

ЗФН

1,2

1

Вступ. Виробництво паливно-мастильних матеріалів

Зміст, мета і задачі вивчення дисципліни, рекомендована навчальна і довідкова література. Значення дисципліни підготовці спеціалістів за фахом „Автомобілі та автомобільне господарство”.

Нафта як основне джерело енергетичних ресурсів для двигунів внутрішнього згорання. Елементний і груповий склади нафти. Вплив хімічного складу на показники якості паливно-мастильних матеріалів. Основні методи одержання і очистки нафтових палив та олив.

3

1

1-3,15

2,3

2

Види палив властивості і горіння

Класифікація і склад палив, робоча, суха і горюча маси палива. Теплота згорання: вища і нижча, паливної горючої суміші. Кількість повітря, що необхідна для згоряння рідкого та газоподібного палива. Вплив складу горючої суміші на роботу двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ). Склад і об’єми продуктів повного і неповного згоряння палива.

2

1

1-3,15

3-5

3

Експлуатаційні властивості і використання палив для карбюраторних двигунів (бензинів)

Загальні відомості і експлуатаційні вимоги до якості бензинів. Властивості бензинів, що впливають на безвідказну роботу ДВЗ: густина, в’язкість,

Продовження таблиці 3.1

Тиждень

№ теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літерату-ра

ДФН

ЗФН

теплота випаровування, фракційний склад, тиск насичених парів, механічні домішки і вода. Антидетонаційні властивості бензинів: нормальне і детонаційне згоряння палива, методи оцінки детонаційної стійкості і способи її підвищення. Розжарювальне запалювання робочої суміші і запобігання його виникненню. Властивості бензинів, що впливають на спрацювання деталей двигуна: вміст мінеральних і органічних кислот та лугів, вміст сірчаних сполук і фактичних смол, індукційний період. Токсичність відпрацьованих газів і зменшення витрати бензину. Склад, асортимент і застосування автомобільних бензинів.

4

2

1-4,

8-11,

12,14,

15

5-7

4

Експлуатаційні властивості і використання дизельних палив

Загальні відомості і вимоги до якості дизельних палив. Властивості дизельних палив, що впливають на її прокачування: в’язкість, густина, температури помутніння і застигання, вміст механічних домішок і води. Властивості дизельних палив, що впливають на їх випаровування і згоряння в двигуні: фракційний склад, температура самозаймання, період затримки самозаймання. Метод оцінки самозаймання палива. Вплив цетанового числа на робочий процес дизеля. Схильність дизельних палив до нагароутворення і їх корозійна активність. Токсичність відпрацьованих газів дизельних двигунів. Асортимент і застосування дизельних палив.

4

2

1-5,

8-10,

12-15

Продовження таблиці 3.1

Тиждень

№ теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літерату-ра

ДФН

ЗФН

7,8

5

Класифікація, експлуатаційні властивості і використання газових вуглеводневих палив

Особливості і економічні показники роботи двигунів на газоподібному паливі. Класифікація газоподібних палив, їх токсичність і вибухонебезпечність. Зрідженні та стиснуті гази і показники їх якості: теплота згоряння, критична температура, корозійність, тиск насичених парів, детонаційна стійкість і пускові властивості.

3

1

1,2,8,

11,15

9

6

Властивості і використання альтернативних палив

Загальні відомості і класифікація. Синтетичні палива з вугілля: способи одержання і показники їх якості. Основні властивості і рекомендації по використанню замінників традиційних палив (одноатомних спиртів, метилтретбутилового спирту, водню). Тенденції розвитку і перспективи їх використання.

2

-

1,2,8,

15

10

7

Тертя, спрацювання, змащування і класифікація мастильних матеріалів Основні види тертя. Поняття про гідродинамічну теорію змащування. Види спрацювання деталей: механічне, абразивне і хімічне. Класифікація мастильних матеріалів за походженням, зовнішнім виглядом, призначенням. Функції мастильних матеріалів і вимоги до них

2

-

1-4,

7-9

11,

12

8

Склад, експлуатаційні властивості і використання моторних олив

Умови роботи оливи в двигуні. Короткі відомості про способи одержання і хімічний склад моторних олив. Поняття про присадки. Основні показники

Продовження таблиці 3.1

Тиждень

№ теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літерату-ра

ДФН

ЗФН

якості олив: в’язкість і вязкісно-температурні властивості; протизадирні і протиспрацювальні властивості; термоокислювальна стабільність; протипінні і деемульсійні властивості; фізична стабільність. Відпрацювання і заміна моторних олив. Методи відновлення відпрацьованих олив.Класифікація, маркування вітчизняних і зарубіжних моторних олив, рекомендації по використанню. Синтетичні оливи.

4

1

1-5,

8-13,

15

13

9

Класифікація, експлуатаційні властивості і застосування трансмісійних олив

Призначення, умови роботи оливи в агрегатах трансмісій. Експлуатаційні властивості трансмісійних олив: вязкісно-температурні, змащувальні, захисні і антиокислювальні. Класифікація трансмісійних олив за ДСТУ, SAE i AРI. Взаємозамінність вітчизняних і зарубіжних трансмісійних олив. Асортимент і рекомендації до використання трансмісійних олив.

2

-

1,2,

4,8,

15

14,

15

10

Склад, експлуатаційні властивості, асортимент і застосування пластичних мастил

Хімічний склад пластичних мастил і вимоги до них. Призначення і класифікація мастил. Експлуатаційні властивості пластичних мастил: границя міцності, ефективна в’язкість, механічна, колоїдна, хімічна і термічна стабільності, випаровування, водостійкість, температура краплепадіння, пенетрація. Найменування і позначення пластичних мастил. Асортимент і застосування мастил. Захисні мастильні матеріали.

4

1

1-4,

7-9,

12,15

Продовження таблиці 3.1

Тиждень

№ теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літерату-ра

ДФН

ЗФН

16,

17

11

11.1

11.2

Експлуатаційні властивості і застосування спеціальних рідин

Охолоджуючі рідини

Вимоги до охолоджуючих рідин, їх види. Переваги і недоліки води як охолоджуючої рідини. Твердість води і методи її пом’якшення. Шляхи вилучення накипу із системи охолодження. Охолоджуючі низькозамерзаючі рідини, їх основні властивості, маркування і рекомендації до використання.

Технічні рідини

Рідини для гідравлічних систем: призначення, вимоги до них, функції, позначення, асортимент і застосування. Амортизаційні рідини: призначення, основні показники якості і асортимент.

4

-

1-3,

7-9,

15

18

12

Основи раціонального використання паливно-мастильних матеріалів та спецрідин

Зменшення втрат палив і олив під час зберігання, транспортування, приймання і видачі. Вплив технічного стану рухомого транспорту на витрату паливно-мастильних матеріалів і спеціальних рідин. Відновлення якості палив і збільшення ресурсу мастильних матеріалів за рахунок регенерації олив.

2

-

1,2,9,

11,15

Всього

36

8