Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etyket.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
363.52 Кб
Скачать

4. Ділова зустріч. Інтерв’ю.

90 % враження від вас виникає впродовж кількох перших хвилин. Тому це дуже важливі хвилини. До того ж: "По одягу зустірчають - по розуму проводжають". Добре відоме правило. Просте та ємке. Але у нашому випадку можуть бути різні особливості. Наприклад, все залежить від того куди ви пришли. Якщо креативне агентство - то на голові може бути вся кольорова палітра аби зі смаком. Але поза всякими сумнівами ви в одязі повинні відчувати себе комфортно. Одяг повинен бути чистим. Якщо потрібно - випрасуваним. Якщо дома є тварини - вичищеним.

Далі візьмемо для прикладу кількох героїв: хазяйка офісу (секретар), відвідувач (журналіст), керівник до якого ви прийшли.

Отже, хазяйка офісу ЗАВЖДИ встає назустріч відвідувачеві. Лише якщо приходять свої то можна не вставати. Хазяйка називає себе !!! (посаду, ПІП). У діловому світі можна представлятися прізвищем. Пропонує присісти. Якщо зустріч домовлена - то треба зняти верхній одяг і присісти на запропоноване місце.

Важлива особливість гостям ніколи не пропонують залишити свій одяг там де роздягаються свої ж працівники. Тільки окремо!

Оскільки будь-яка ділова зустріч граничить із екстрімом можна спробувати розслабити відвідувача. Для цього придумали small talk “коротку бесіду” (найчастіше темами бесіди можуть бути: театр, живопис, кіно, подорожі, нові книги, модні напої, публікації, хобі.) Експерти рекомендують згадувати події, коли людині було від 20 до 30 років. У цей час події запам’ятовуються найкраще і вони найяскравіші.

Заборонені теми : робота і сфера діяльності людини, фінанси, майно, одруження,особисте життя, релігія).

Люди із хорошими манерами ніколи не будуть говорити про справи та політику. Також ніколи не жалійтеся!

Герцогиня де Сабан колись сказала: “Світська жінка – жінка, яка ніколи не страждає від спеки , холоду і ніколи не буває головдною або ж втомленою”.

Легка бесіда на нейтральну тему розрядить напругу і відвідувач буде безмежно вдячний вам за увагу до себе. У пригоді можуть стати буклети, журнали, проспекти.

Що ж до нас як відвідувача - то треба приготуватися до зустрічі. Спробуйте дізнатися хто буде вести співбесіду. Не запінюйтеся. Дружньо посміхайтеся. Не входьте в особистий простір людини, це приблизно 1,5-2 метри. Тримайте контакт очима. Але не витріщуйтеся!

Розмову починає хазяїн , а закінчує гість! ( У світі лише Президент і Папа Римський починає і завершує розмову).

Скільки коштує ваша хвилина і хвилина гостя? Бережіть час. Якщо у вас як керівника затримка - то треба вийти у приймальню, вибачитися і попрохати гостя почекати!

Далі. Помічниця керівника, якщо гостя запрошують зайти встає, відчиняє двері і входить за гостем. Там вона чекає на розпорядження керівника, а він звертається до неї не, наприклад, Танюша, а Тетяна Сергіївна! Коли гість входить – то керівникові треба встати з-за столу.

Ту варто згадати про два потрібних правила:

  • “Правило 12 слів та 12 кроків” (Дякую за зустріч.....)

  • 2-е “31 сантиметр від маківки повинен виглядати ОХАЙНО і 20 сантиметрів знизу — НОВИМИ!”

Ініціатива потиснути руки - за хазяїном. Якщо пропонуьть стілець то сідаємо одним рухом. Поза повинна бути трошки асиметрична. І не треба поправляти одяг! Сіли і працюєте , а не збираєте пилинки чи поправляєте манжети. В одязі ви повинні почуватися комфортно!

Коли ведете бесіду то психологи рекомендують повторювати рухи вашого співрозмовника. Це так званий “ефект дзеркала”. Це значить, що ви погоджуєтеся.

Нижче наведена таблиця жестів, які людина використовує найчастіше. І кожне з наведених трактувань може змінювати характеристику залежно від ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]