Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Тема 3. Місцеві бюджети і міжбюджетні відносини в зарубіжних країнах

Сформувалось три основні теорії щодо функцій міс­цевих органів влади і відповідно розмежувань між завданнями центральної та місцевої влади.

Перша теорія — це теорія природних прав громади (США, Велика Британія). Вона сформувалася в роки Великої французької революції 1789 р. Те­орія ґрунтується на ідеї, відповідно до якої існують природні права громади за аналогією до природних прав людини і грома­дянина.

Друга - Державна теорія місцевого самоврядування (Франція), сформована в середині XIX ст. німецькою школою юристів. У її основі лежить твердження, що органи місцевого самоврядування є органами державного управління і створюються державною владою для реалізації її функцій та завдань на місцевому рівні. Таким чином, вони містяться в структурі державної влади і підлеглі їй.

Третя - теорія суспільно-господарського са­моврядування (Німеччина, Росія, Україна). Сформувалась вона також у Німеччині в другій полови­ні XIX ст. Трохи згодом її було названо теорією муніци­пального дуалізму. Вона синтезує ідеї двох попередніх.

В основі цієї теорії лежить твердження, що органи місцевого самоврядування мають власну, природну, а виходить, суверенну компетенцію тільки у сфері неполітичних відносин, тобто у сфері суспільно-господарських чи так званих місцевих справ.

Вивчаючи цю тему слід звернути увагу на документи міжнародного значення про місцеве са­моврядування.

У жовтні 1985 р. підписана Європейська хартія про місцеве самоврядування, яка заклала загальноєвропейські прин­ципи організації місцевого самоврядування. У листопаді 1996р. до Європейської хартії про місцеве самоврядування приєдналася Україна.

У вересні 1985р. Всесвітньою Асоціацією місцевого самовря­дування разом з Інтернаціональним союзом місцевої влади була прийнята Всесвітня Декларація місцевого самоврядування. У ній також відбиті принципи фінансового забезпечення місцево­го самоврядування, які в основному збігаються з принципами Європейської хартії. Однак у Всесвітній Декларації нічого не сказано про участь місцевих органів самоврядування в мобіліза­ції коштів на ринку позичкового капіталу.

Європейсь­ка хартія міст, що була затверджена в березні 1992 р. У декларації насамперед обґрунтовано перераховані права гро­мадян міст — право на безпеку, роботу, житло, свободу пересу­вання, охорону здоров'я, спорт і дозвілля, сприятливе зовнішнє середовище, право на участь в управлінні містом і т. д. Для здій­снення зазначених функцій громадяни міст повинні мати відпові­дні можливості, що дозволять органам місцевого самоврядування мобілізувати необхідні фінансові ресурси.

Сучасна практика організації внутрішніх міжурядових фінансових відносин у розвинутих зарубіжних країнах базується на основі двох основних теоретичних концепцій. Це концепції бюджетного унітаризму та бюджетного федералізму. Другу ще іноді називають концепцією фінансового федералізму або фіска­льного федералізму. Крім цих основних концепцій, використову­ється і концепція бюджетної децентралізації. Останнім часом усе більшого поширення після прийняття Європейської хартії про місцеве самоврядування в Західній Європі набуває також концепція субсидіарності.

В даній темі студенту також необхідно засвоїти: місцеві фінанси як інструмент перерозподілу ВВП, місцеві фінанси як фіскальний інструмент, місцеві фінанси як інструмент фінансування суспільних послуг, місцеві фінанси як інструмент економічного зростання. Уяснити різницю між вертикальним та горизонтальним фіскальними дисбалансами, а також об'єктивну необхідність фінансового вирівнювання.