Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mso012492 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
398.34 Кб
Скачать

2.10. Бухгалтерська звітність, фінансова звітність.

Київська Дистанція електропостачання у фінансову службу залізниці здає Баланс підприємства (форма № 1), Звіт про фінансові результати (форма № 2), звіт про рух грошових коштів (форма № 3), звіт про власний капітал (форма № 4) та примітки.

В Державну податкову інспекцію у Московському районі м. Києва, де зареєстровано Київську дистанцію електропостачання, надаються такі бухгалтерські звіти:

Декларація про прибуток підприємства (квартал, півріччя, 9 місяців, рік);

Розрахунок суми податку на прибуток;

Декларація про валютні цінності;

Декларація по податку на додану вартість.

До пояснювальної записки надається детальна розшифровка по статтям витрат, та розшифровка руху коштів централізованих фондів. Дистанція здає “Розрахункову відомість по коштам Фонду соціального страхування” форма № 4-ФСС. Періодичність звітності – квартальна, півріччя, 9 місяців, рік.

Звіт про нарахування страхових внесків, витрат коштів Пенсійного фонду Форма № 4-ПФ. Періодичність – квартальна, півріччя, 9 місяців, рік.

“Розрахунок внесків у Фонд страхування на випадок безробіття”. Періодичність – квартальна, півріччя, 9 місяців, рік.

“Звіт з праці” – (щомісячна, квартальна, півріччя, 9 місяців, річна).

Форма 8-ДР (квартальна, півріччя, 9 місяців, рік).

Для складання звітів Управлінням комп’ютеризації розроблені спеціальні програми, що значно полегшують роботу бухгалтера.

Відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої, неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Відповідальність за складання та надання фінансової звітності несе керівництво підприємства.

За звітним періодом фінансову звітність поділяють на річну та квартальну. Квартальна звітність складається наростаючим підсумком з початку звітного року. Баланс підприємства складається на кінець останнього дня звітного періоду.

Київська дистанція електропостачання подає квартальну звітність (баланс та звіт про фінансові результати) не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом в податкову адміністрацію та органи державної статистики, а також річну звітність (баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки) не пізніше 20-го лютого наступного за звітним роком в податкову адміністрацію та органи державної статистики.

Процес підготовки до складання та безпосереднього складання фінансових звітів може бути поділений на кілька етапів:

- закриття рахунків доходів та витрат;

- визначення чистого фінансового результату звітного періоду;

- інвентаризація залишків на рахунках активів та зобов’язань;

- внесення коригувань за наслідками інвентаризації (у разі виявлення відхилень даних обліку від даних інвентаризації);

- складання всіх форм фінансових звітів;

- коригування показників звітності або підготовка Приміток щодо подій після дати балансу.

При проведенні інвентаризації та регулюванні її результатів слід керуватися Інструкцією з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 р.№ 69, зі змінами та доповненнями.

На підприємстві за наказом керівника створюється інвентаризаційна комісія, яка оформлює результати своєї роботи в інвентаризаційних відомостях, актах інвентаризації, протоколах засідань.

Інвентаризації підлягають усі активи та зобов’язання підприємства, крім майна, цінностей, коштів і зобов’язань, інвентаризація яких проводилася не раніше 1 жовтня звітного року. Підприємство повинне також провести інвентаризацію майна і матеріальних цінностей, які йому не належать і облічуються на забалансових рахунках.

Бухгалтерський баланс складається на основі бухгалтерських записів, які підтверджені документально (відповідними первинними документами). Перед складанням балансу необхідно звірити дані на аналітичних рахунках з даними на відповідних синтетичних рахунках - звіряються початкові та кінцеві сальдо та обороти за звітний період. З метою зіставності фінансових звітів різних періодів у балансі наводиться інформація на початок та на кінець звітного періоду. Дані на початок періоду переносяться в баланс з попереднього річного звіту, а дані на кінець звітного періоду – переносяться в баланс із Головної книги, у якій згруповані дані поточного періоду. Статті балансу повинні бути узгоджені та дорівнювати залишкам на аналітичних та синтетичних рахунках у Головній книзі на кінець звітного періоду. Зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються П(С)БО 2 “Баланс”.

Статті балансу згруповані в розділи – три в Активі та п’ять у Пасиві. Особливістю Балансу є рівність підсумкових сум Активу та Пасиву, тобто підсумок активів Балансу повинен дорівнювати сумі зобов’язань та власного капіталу.

Зміст і форма Звіту про фінансові результати визначені П(С)БО 3 ”Звіт про фінансові результати”.

Звіт про фінансові результати - це звіт про доходи, витрати та фінансові результати підприємства.

Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

Розділ 1 надає інформацію про доходи та витрати з точки зору власника підприємства, розглядає прибуток як джерело виплат власникам, збільшення статутного капіталу, усі витрати, пов’язані з отриманням доходу звітного періоду, включаючи і податок на прибуток, вважає витратами звітного періоду.

Розділ 2 надає змогу провести необхідний аналіз структури витрат на управління за економічними елементами та використовується для складання Звіту про рух грошових коштів (під час коригування суми нерозподіленого прибутку на негрошові статті, зокрема на суму амортизації).

Розділ 3 стосується лише акціонерних товариств, прості або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах.

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Зміст і форма Звіту про власний капітал визначені П(С)БО 5 “Звіт про власний капітал”. Для забезпечення порівняльного аналізу інформації підприємства повинні додавати до річного Звіту про власний капітал звіт за попередній рік. Звіт про власний капітал доповнює інформацію про фінансовий стан підприємства та зміни між датами балансу, яка надійшла в інших звітах. Ця інформація є корисна для власників підприємств та інших користувачів фінансових звітів.

Процес складання Звіту про власний капітал можна поділити на кілька етапів відповідно до видів власного капіталу. Структура Звіту про власний капітал передбачає відображення кожного виду капіталу в окремій колонці.

Першим етапом є підготовка та збір інформації для складання звіту, що отримується з Балансу, Звіту про фінансові результати, установчих документів та свідоцтва про реєстрацію випуску акцій.

Техніка складання звіту полягає в поступовому заповненні колонок, які відображають види власного капіталу. Ці колонки кореспондують з першим розділом Пасиву Балансу. Особливості заповнення звіту полягають у тому, що зміна одного виду капіталу одночасно призводить до зміни іншого. Тобто показники звіту відображаються зі знаками додавання та вилучання. Алгебраїчна сума, що відображає початковий залишок (сальдо) з урахуванням змін по кожному виду власного капіталу (тобто по кожній колонці), повинна дорівнювати залишку на кінець періоду (сальдо), що відображено в балансі.

Метою складання Звіту про рух грошових коштів є надання інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства. Зміст і форма Звіту про рух грошових коштів визначені П(С)БО 4 “ Звіт про рух грошових коштів”. Звіт містить інформацію про грошові потоки (надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів) підприємства за звітний період.

Рух коштів відображається у Звіті за трьома видами діяльності – операційною, інвестиційною, фінансовою.

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства , та інші види, що не є інвестиційною та фінансовою(платежі постачальникам, виплати працівникам).

Інвестиційна діяльність – це сукупність операцій з придбання та продажу довгострокових (необоротних) активів, а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, що не є еквівалентами грошових коштів (платежі, пов’язані з придбанням основних засобів і нематеріальних активів, надходження коштів від продажу необоротних активів, надання позик іншим підприємствам, надходження дивідендів, відсотків).

Фінансова діяльність – це сукупність операцій, які призводять до зміни величини та складу власного і позикового капіталу( випуск власного капіталу (акцій), отримання позик та їх погашення, викуп акцій власної емісії, виплата дивідендів).

До Звіту не включають негрошові операції.

Процес складання звіту включає п’ять етапів:

- збір і підготовка необхідної інформації;

- визначення руху грошових коштів у результаті операційної діяльності;

- визначення руху грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності;

- визначення руху грошових коштів у результаті фінансової діяльності;

- визначення чистого руху грошових коштів і узгодження їх залишків.

Примітки до фінансових звітів – це сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обґрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачене відповідними положеннями (стандартами ).

Відповідно до П(С)БО 1 Примітки до фінансових звітів за складом поділяються на 3 компоненти:

  1. Облікова політика;

  2. Інформація, яка не наведена у фінансових звітах, але є обов’язковою за відповідними положеннями (стандартами);

  3. Інформація, що містить додатковий аналіз статей звітності, потрібний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]