Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mso012492 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
398.34 Кб
Скачать

3.4. Аналіз ліквідності.

Оцінка платоспроможності здійснюється на основі характеристики ліквідності поточних активів, часу, необхідного для перетворення їх в грошову масу. Поняття платоспроможності і ліквідності дуже близькі. Від степені ліквідності балансу залежить платоспроможність. В той же час ліквідність характеризує не тільки поточний стан розрахунків, але й перспективу.

Найбільш мобільною частиною ліквідних засобів являються гроші і короткострокові фінансові вкладення.

Важливим показником ліквідності підприємства є коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал), який характеризує негайну готовність ліквідувати короткострокову заборгованість і визначається як відношення грошових коштів та короткотермінових фінансових вкладень до суми короткотермінових (поточних) зобов’язань:

Значення Кал призначається достатнім, якщо він вищий 0,2-0,25. Якщо підприємство в поточний момент може на 25-35% погасити свої борги, то його платоспроможність рахується нормальною. На підприємстві, що аналізується, на початок року абсолютний коефіцієнт ліквідності становив 0,65, а на кінець року 0,004.

Дані свідчать, що дане підприємство є неліквідним, так як коефіцієнт абсолютної ліквідності близький до 0, порівнюючи за нормативним коефіцієнтом, який коливається в межах 0,2-0,25. Низький коефіцієнт ліквідності не дозволяє підприємству користуватися кредитами банків і підприємств, погіршує матеріально-технічне постачання, не сприяє вкладенню інвестицій в підприємство.

3.5. Аналіз фінансової стійкості.

Важливими показниками, які характеризують ринкову стійкість підприємства, є:

  • Коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) (Кавт), або питома вага власного капіталу в загальній сумі капіталу;

  • Коефіцієнт фінансового лівериджу (Фл);

  • Коефіцієнт забезпечення власними коштами (Кзк)

Одна з важливих характеристик фінансового стану – фінансова незалежність від зовнішніх джерел.

Обчислюємо коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) (Кавт) як відношення загальної суми власних коштів до підсумку балансу:

Практикою встановлено, що загальна сума заборгованості не повинна перевищувати суму власних джерел фінансування, тобто критичне значення Кавт = 0,5. В нашому випадку підприємство майже не залежить від зовнішніх джерел, оскільки Кавт = 0,94.

Для визначення фінансової стійкості вираховують коефіцієнт фінансової стабільності (Кфс), який характеризує співвідношення власних та позикових коштів:

.

Як бачимо, власні кошти значно перевищують позикові, що вказує на достатній рівень фінансової стійкості, підприємство відносно незалежне від зовнішніх фінансових джерел.

Важливе значення в процесі аналізу джерел власних коштів має показник фінансового лівериджу (Фл), який характеризує залежність від довгострокових зобов’язань і визначається як відношення довгострокових зобов’язань до джерел власних коштів:

Позичкові кошти підприємства складаються з довгострокових та короткострокових пасивів. Підприємство не використовує кредитів банку, так як проценти за кредити занадто високі .

Для вирішення питання щодо забезпечення підприємства власними коштами розраховується коефіцієнт забезпечення власними коштами (Кзк). Цей коефіцієнт розраховується як відношення різниці між обсягами джерел власних та прирівняних до них коштів і фактичною вартістю основних засобів та інших позаоборотних активів до фактичної вартості наявних оборотних коштів:

Розрахунки свідчать, що підприємство має достатній рівень забезпечення власними коштами, оскільки Кзк > 0,1.

При внутрішньому аналізі фінансового стану необхідно вивчити динаміку і структуру власного і позиченого капіталу, визначити причини зміни окремих його складових і дати оцінку цим змінам за звітний період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]