Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Кримінально-процесуальне право.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Змістовий модуль 4 Семінарське заняття 27 Тема: Загальні положення судового розгляду

1. Суть, завдання та значення стадії судового розгляду.

2. Поняття та система загальних умов судового розгляду.

3. Безпосередність, усність і незмінність складу суду.

4. Повноваження головуючого, розпорядок судового засідання, заходи, які застосовуються до порушників порядку судового засідання.

5. Суб'єкти судового розгляду, обов’язкова участь в судовому розгляді, наслідки неявки.

6. Види ухвал (постанов) суду та порядок їх винесення.

7. Межі судового розгляду. Зміна обвинувачення в суді. Вирішення питання про нове обвинувачення, про притягнення до відповідальності іншої особи.

8. Направлення справи на додаткове розслідування. Вирішення питання про притягнення до відповідальності за завідомо неправдиві показання, неправильний переклад і неправильний висновок.

9. Закриття справи в суді.

10. Обрання, скасування, зміна запобіжного заходу в суді.

11. Відкладення та зупинення розгляду справи.

12. Протокол судового засідання. Фіксування судового процесу технічними засобами. Зауваження на протокол судового засідання.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: кримінальна справа; судовий розгляд; безпосередність судового розгляду; усність судового розгляду; незмінність складу суду; судове засідання; головуючий судового засідання; розпорядок судового засідання; постанова суду; ухвала суду; межі судового розгляду; відкладення розгляду справи; протокол судового засідання.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • судовий розгляд як стадія кримінального судочинства;

  • реалізація принципів кримінального процесу в стадії судового розгляду справи;

  • порядок постановлення та види судових рішень;

  • розпорядок судового засідання;

  • процесуальна фіксація судового процесу за допомогою протоколу судового засідання і технічних засобів.

Задачі до семінарського заняття:

№ 1. Під час судового слідства захисник заявив клопотання про повернення справи на додаткове розслідування, оскільки підсудному Петренку в ході досудового розслідування було пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 185 і ч.1 ст. 186 КК, а в обвинувальному висновку сформульовано обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 185 і ч.2 ст. 186 КК.

Чи підлягає задоволенню клопотання захисника?

№ 2. В ході судового розгляду після оголошення обвинувального висновку підсудний Онищук заявив клопотання про допуск захисника Сірого, з яким він уклав угоду. З приводу цього потерпілий заявив, що підсудний таким чином затягує розгляд справи, тому що розгляд справи доведеться починати заново.

Чи може бути допущений захисник в цій стадії? Чи слід в такій ситуації розглядати справу спочатку?

№ 3. Під час судового розгляду справи по обвинуваченню Василенка у заволодінні майном шляхом зловживання довірою потерпілий Сворінь завив клопотання про вжиття додаткових заходів по забезпеченню цивільного позову, зокрема пропонував провести обшук в помешканні гр.-ки Наливайко, що ймовірно є коханкою підсудного, для вилучення належного Василенку майна.

Чи може бути задоволене таке клопотання?

№ 4. Під час судових дебатів підсудний, що перебував під вартою, поскаржився на різке погіршення здоров’я, зокрема сильну біль у грудях. Лікар швидкої допомоги констатував, що у підсудного наявні симптоми інфаркту міокарда і необхідна термінова госпіталізація.

Як повинен діяти суддя в такій ситуації?