Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Orfoepichny_trening_-_kopia.doc
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Український складоподіл

У сучасному українському літературному мовленні складоподіл підпорядкований тенденції наростаючої звучності в межах складу, що зумовлює дію відкритого складу. У зв’язку з цим українські склади повинні закінчуватися голосними, вони, як найгучніші, утворюють вершину складу.

Милозвучність нашої мови вимагає усунення груп приголосних у межах одного складу. Коли між складами виявляється збіг приголосних, то межа між складами повинна пройти так, щоб гучність звуків попереднього складу спадала, а наступного зростала.

Позначимо гучність звуків цифрами: голосні (найгучніші) – 4, сонорні приголосні – 3, шумні дзвінкі приголосні – 2, а глухі – 1. Наприклад, у слові дружний поставимо над кожним звуком індекс гучності. Бачимо, що це слово слід поділити на склади так: друж-ний. А в слові казка поділ на склади буде таким: каз-ка, бо якщо віднести [з] до другого складу, то на його початку гучність буде знижуватися, а лише потім наростати (з-к), що суперечить природі нашого складу.

30.Знайдіть і виправте помилки при складоподілі.

Поділ слів на склади в українській мові не довільний, а підпорядковується таким правилам:

1. Будь-який приголосний між двома голосними належить до наступного складу: во-да, о-ко, а-ле.

2. Приголосні [й] і [в] після голосного перед приголосним відносяться до попереднього складу: вій-на, вов-на, вій-сько, вов-ки.

3. Приголосні [р], [л], [м], [н] після голосного перед приголосним також відносяться до попереднього складу: мирний, гіл-ка, зір-кий, мам-чин, мен-ший.

4. Якщо збігаються інші приголосні (крім [р, л, м, н]), то межа між складами залежить від характеру приголосних та наголосу:

а) сполучення [ст], [сп], [ск] належать до наступного складу незалежно від наголосу: ве-ре-ску, ра-до-сті;

б) подвоєні і подовжені приголосні завжди відносяться до наступного складу: зна-ння, нав-ча-ння, сті-нний;

в) інші звукосполучення після ненаголошеного голосного не розпадаються: ві-ді-бра-ти; а після наголошеного один з них відходить до попереднього, а решта до наступного складу: роз-чин, бать-ків, баш-тан, баш-та.

5. Два дзвінкі або два глухі приголосні належать до наступного складу: ли-стя, дру-жба.

6. Два приголосні, перший з яких сонорний або дзвінкий, а другий глухий, належать до різних складів: біл-ка, вез-ти, стін-ка, буд-ка, прось-ба, мо-лоть-ба.

7. Два приголосні: глухий і дзвінкий або глухий і сонорний – обидва належать до наступного складу: ви-шня, за-трі-ща-ти.

8. Два сонорні приголосні належать до різних складів: тем-но, пе-ру-кар-ня, рів-ний, дав-лю.

9. Три і чотири приголосні розпадаються після наголошеного складу, якщо кінцевим у них виступає шумний: кістка, роз-стріл; і не розпадаються, якщо кінцевим є сонорний: за-здрі-сний, на-стрій, го-стрий.

31.Поділіть слова на склади, використавши індекси гучності (4,3,2,1).

Сестра, вродливий, густий, верба, галузка, гучно, гуркіт, дешевий, дівчина, берізка, дудка, важко, думка, гадка, місто, дійсний, добріти, довбня, рідко, жасмин, жердка, товстий, жертва, житній, жовтий, ложка, грузько, духмяний.

32. Заповніть таблицю, показавши в поданих словах фонетичний поділ, морфологічний поділ та можливі місця переносу.

Фонетичний поділ

мов-чав

Морфологічний поділ

мовч-а-в

Перенос слова

мов-чав

Перегляд, дитячий, під’їзд, дріжджі, ніжки, помітний, зачіпка, збирати, мандрівка, прийдешній, чудний, передумови, вітрець, борозна, підростати, співчувати, спецодяг, перепілка, солов’ї, відбувається, переважно, пізніше, дрозди, зяблики.

33. Прочитайте як суцільний текст, не відділяючи спеціально окремі слова. Перепишіть, ділячи слова на склади. Зверніть увагу на особливості складоподілу на межі служ­бових слів з повнозначними. Знайдіть фонетичні слова.

Зразок. Дми-тро-бу-ву-ха-ті.

1. ...Бо доля, певне, в гуморі була,

Коли у посаг нам давала землю й воду,

І голубого неба в два крила... (Б. Олійник)

2. І щось в мені таке велить

збіліти в гнів до сотого коліна!

І щось в мені таке болить,

що це і є, напевне, Україна (Л. Костенко)

3. Хто в квітні не сіє, той у вересні не віє. 4. Квітень з водою – травень з травою.

5. Садок у вересні, що кожух у січні (Нар. творчість).

Довідка. Фонетичне слово – це самостійне слово разом з приєднаним до нього в мовлен­ні (на початку чи в кінці) ненаголошеним службовим словом (прийменником, сполучником, часткою): [до-во-ліж], [у-ві-чі].

34. Прочитайте. Пригадайте, яка роль наголосу в слові. Які ознаки наголосу виділяє академік В.Русанівський? Поясніть такі характеристики наголосу, як: вільний, рухливий, головний, побічний, смисловий (або фразовий, логічний).

1. Іноді про наголос говорять, що це паспорт слова. Справді, за допомогою наголосу можна розрізняти слова, що складаються з однакових звуків (замок і замок). Словесний наголос називають «биттям серця» в слові. Погодимося із таким порівнянням: наголос обумовлює звукове обличчя слова (В.Русанівський).

2. В українській мові наголос вільний (різномісний), бо він позиційно не закріплюється за певним складом, а може падати в різних словах на будь-який склад. Наприклад: один, добре, боротьба. Динамічним (силовим) наголос є тому, що наголошений звук вимовляється з більшою напруженістю артикуляції і більшим напором видихуваного повітря. Рухливим наголос називається тому, що в різних формах одного слова він може змінювати своє місце: губа – губи, школяр – школяра. Крім смислорозрізнювальної (гори гори), наголос виконує морфологічну функцію: виступає засобом вираження різних граматичних значень: вікна (ім. с.р. у Н.в. мн.) і вікна (ім. с.р. у Р.в. одн.).

Деякі слова мають два наголоси: помилка – помилка, усмішка – усмішка. А окремі, крім головного, мають ще побічний наголос: сільськогосподарський.

У межах фрази може виділятися одне або кілька слів. Таке виділення називається смисловим, або фразовим чи логічним, наголосом (В. Лобода).

35.Прочитайте слова вголос, спочатку з наголосом на першому складі, а потім – на другому. Вкажіть відмінність у значенні слів. Складіть і запишіть словосполучення з цими словами.

Зразок. Надворі тепло; тепло дружніх сердець.

Батьків, замок, води, брати, ніяк, бігом, білка, атлас, сушу, гірка, обід, ніде.

36.Прочитайте. З’ясуйте лексичне значення слів іншомовного походження. Запам’я­тайте наголос у словах. З п’ятьма з них складіть речення (на вибір).

1. Момент, експеримент, медикамент, документ, постамент, інструмент, цемент, аплодисменти, апартаменти.

2. Вимова, вимога, ознака, оцінка, завдання, читання, обруч, корисний, зупинка, сім’я, предмет, російський, дефіс.

3. Однина, множина, кілометр, урочистий, черговий, український, листопад, запитання, міліметр, течія.

37. Утворіть від поданих слів вищий ступінь порівняння прикметників за допомогою суфікса -іш-. Поставте наголос. Яку закономірність щодо наголосу ви помітили?

Веселий, теплий, добрий, розумний, смачний, зелений, сумний, гіркий, жовтий, говіркий, синій, вразливий, сміливий, швидкий.

38. Прочитайте дієслова з наголосом на різних складах. Яка роль наголосу в утворенні видових пар дієслів? Складіть з ними речення за темою «Народні прикмети».

Розсипати – розсипати; насипати – насипати; відрізати – відрізати; розкидати – розкидати.

39. Випишіть зі словника-довідника Головащука С.І. «Складні випадки наголошення» (К.: Либідь, 1995) тридцять слів, наголошення яких пов’язане з їхньою семантикою (пора і пора, характерний і характерний). Складіть з ними речення.

40. Випишіть зі словника-довідника Головащука С.І. «Складні випадки наголошення» (К.: Либідь, 1995) двадцять слів – дієслів, в яких за допомогою наголосу розрізня­ють­ся доконаний і недоконаний вид (закликати – закликати, навозити – наво­зити), а також двадцять слів – віддієслівних іменників з відтінками закінченості і незакінче­ності дії (скликання – скликання, використання – використання). Складіть по п’ятнадцять речень з дібраними групами слів.

41. Випишіть зі словника-довідника Головащука С.І. «Складні випадки наголошення» (К.: Либідь, 1995) сорок слів, наголошення яких відрізняється від наголошення їхніх безпосередніх лексичних відповідників у російській мові (вітчим, рос. отчим; олень, рос. олень). Складіть двадцять речень з дібраними словами. Зачитайте речення до норм вимови.

42. Випишіть зі Словника труднощів української мови (Гринчишин Д.Г., Капелюшний А.О. та ін.: За ред. С.Я.Єрмоленко. – К.: Рад. шк., 1981) по десять слів, у яких: а) на­­го­лос залежить від наявності чи відсутності прийменника (мене – до мене, одного – всі до одного); б) іменники, у яких специфіка окремих форм зумовлена наявністю числівників два, три, чотири (синидва сини; сестри – три сестри); в) осо­бові форми дієслів, у наголошуванні яких допускають помилки (полоти – полю, вести – веду, ведемо, ведете). Складіть по п’ять речень з дібраної до кожної групи словами.

43. Випишіть зі Словника труднощів української мови (Гринчишин Д.Г., Капелюшний А.О. та ін.: За ред.. С.Я.Єрмоленко. – К.: Рад. шк., 1981) по десять слів, у яких: а) найчастіше трапляються помилки в наголошуванні (кілометр, каталог); б) з по­двійним наголосом; в) слова, при змінюванні яких наголос переміщується (ложки – ложки, землі – землі). Складіть з ними речення.

Звуки української мови.

Творення голосних звуків

44. В уривку з поезії проаналізуйте всі наголошені голосні за місцем творення, ступенем підняття язика, за участю губ у їх творенні. Користуйтесь поданою схемою.

Скільки підросло й полетіло нас

В молодій весні, в колосистім полі,

А у тебе знов та ж доріжка в клас,

Той же явір наш під вікном у школі (А. Малишко).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]