Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УЕР - КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ - ЧАСТИНА 1.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

2.1 Принципи нормування маневрових пересувань

Основними елементами напіврейсу являються:

  • розгін;

  • рух зі швидкістю;

  • уповільнення (гальмування).

Прості напіврейси можуть бути задані в координатах шляху і часу або швидкості (рисунок 2.1).

Рисунок 2.1 – Типи напіврейсів.

Час на виконання напіврейсу:

tпр = tр + tу + tг(+ t дод) (2.1)

Рисунок 2.2 - Залежність часу напіврейсу від довжини та кількості вагонів

В нормування простих маневрів входить визначення часу перестановки вагонів і складів між парками станції, подача і уборка вагонів на вантажні пункти і назад, маневри в парку прийому, що стосуються заїзду локомотива під состав, насуву составу на гірку.

Такі маневри нормують за формулою Фролова /4/:

t = a + b · m. (2.2)

Коефіцієнти а і b враховують як затрати на пересування відповідно локомотива, вагона, так і додаткові витрати часу (сприйняття сигналу, перевід стрілки і інші). з цією метою розроблено документ “Типові норми часу на маневрові роботи, що виконуються на залізничному транспорті” /4/. В ньому передбачені розрахункові таблиці, які розроблені для довжини пересування не більше ніж 3000 м., при більших довжинах напіврейсів користуються іншою формулою:

t = tр + tу +tг = tрг + (L – Lрт) / Vу +rдод. (2.3)

Для особливих умов приймається метод хронометражних спостережень, метою якого являється визначення нормативів часу, які суттєво відрізняються від середньосітьових. Для сукупності простих маневрів час визначається таким чином:

Тпер = Апер + Бпер · m; (2.4)

де Апер = а1 + а2 + …. + аn; (2.5)

Бпер = b1 + b2 + …. + bn; (2.6)

До складних маневрів відносяться пересування в яких змінюється величина рухомого складу - розпуск на гірці, формування, групування вагонів, підбір по фронтах подачі, розформування на витяжці. Так час на розформування на гірці визначається:

; (2.7)

де m – величина состава;

–величина, яка враховує останній вагон, що йде з гірки без допомоги локомотива;

- довжина вагону;

- середня швидкість розпуску, км/год

Для визначення нормативів а і в виконуються: хронометражні спостереження, або тягові розрахунки.

Тривалість маневрових напіврейсів залежить від:

  • довжини складу;

  • характеристики рухомого складу (порожній, завантажений);

  • середнього завантаження вагону;

  • кліматичних умов;

  • метереологічних умов;

  • кваліфікації працівників, що проводять маневри.

За результатами досліджень, для різних типів маневрових локомотивів, були побудовані монограми залежності тривалості напіврейсів від ваги поїзда і швидкості руху.

Порядок розрахунку: обираємо вагу поїзда і довжину напіврейса; визначається швидкість переміщення поїзда.

Колійний модуль виконання маневрового пересування повинен мати за умов безпеки можливість ізольованого виконання пересувань від прямування поїздів, тобто від поїзних пересувань. В свою чергу при необхідності прийому – відправлення поїзду з виконанням колійного розвитку маневрового модулю потрібно маневрові пересування за умов безпеки припинити.

Відповідно ПТЕ дозволяються максимальні швидкості пересувань, км/год при прямування по незайманій колії: 60 – локомотиву або локомотиву з вагонами поїзду з включеними автогальмами, 40 – локомотиву з вагонами позаду без включених автогальм, 25 – локомотиву з вагонами попереду при наявності вагонів з людьми, з негабаритними вантажами, 4, 5, 6 ступенів негабаритності, 3 – при підході локомотиву (з вагонами або без них) для зчеплення, 5- при підході вагонів одного до іншого в процесі сортування на колію.

В кожному маневровому районі повинен працювати, як правило, один маневровий локомотив з маневровою бригадою. При роботі двох і більше локомотивів порядок дій встановлюється ТРА станції, де також відображається порядок переводу стрілок та особи, яким це дозволяється, обмеження максимальної швидкості при маневрах, порядок виконання маневрів на коліях з ухилами, порядок установки та закріплення вагонів на коліях, дотримання особливих мір, безпеки при маневрах з вагонами, що зайняті людьми з розрядними та негабаритними вантажами.