Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕАЛІЗАЦІЯ - 2014.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
755.2 Кб
Скачать

Тема 7. Нотаріальне посвідчення договорів найму (оренди) державного або комунального майна (10 год.).

Лекційне заняття 9. Нотаріальне посвідчення договорів найму (оренди) державного або комунального майна (2 год.).

Загальна характеристика договорів найму (оренди) державного або комунального майна, їх нормативне регулювання та форма.

Предмет договорів найму (оренди) державного або комунального майна. Правовстановлюючі документи на державне (комунальне) майно та їх оцінка нотаріусом.

Сторони договору найму (оренди) державного або комунального майна. Наймодавці в договорах оренди державного або комунального майна.

Факти, що підлягають встановленню нотаріусом при посвідченні договорів найму (оренди) державного або комунального майна.

Процедура нотаріального посвідчення договорів найму (оренди) державного або комунального майна.

Семінарське заняття 8. Нотаріальне посвідчення договорів найму (оренди) державного або комунального майна (2 год.).

1. Загальна характеристика договорів найму (оренди) державного або комунального майна, їх нормативне регулювання та форма.

2. Предмет договорів найму (оренди) державного або комунального майна.

3. Сторони договору найму (оренди) державного або комунального майна.

4. Факти, що підлягають встановленню нотаріусом при посвідченні договорів найму (оренди) державного або комунального майна.

5. Процедура нотаріального посвідчення договорів найму (оренди) державного або комунального майна.

Завдання для самостійної роботи (6 год.)

1. Які документи підтверджують повноваження представників наймодавця при посвідченні договорів найму (оренди) державного чи комунального майна?

2. Які документи є правовстановлюючими документами на державне (комунальне) майно, що є предметом договорів найму? Що повинен враховувати нотаріус при встановленні факту належності майна державі чи територіальній громаді?

Ситуаційні завдання.

1. В процесі підготовки до посвідчення договору оренди будівлі, яка перебувала на балансі комунального підприємства, нотаріус, керуючись ст.5 Закону „Про оренду державного та комунального майна”, витребував у орендодавця докази того факту, що загальна площа переданих ним раніше в оренду приміщень не перевищує 200 квадратних метрів.

Хто може бути орендодавцем в договорах оренди державного та комунального майна? Чи законна вимога нотаріуса? Якщо так, то які докази можуть підтверджувати цей факт?

2. До нотаріуса за посвідченням договору оренди недобудованої шахти, що перебуває у державній власності, звернулися сторони цього договору. Нотаріус повідомив, що оскільки будівництво шахти ще не завершене, для укладення будь-яких договорів з нею, зокрема, і оренди, необхідно зареєструвати її як об’єкт незавершеного будівництва.

Чи правильне роз’яснення нотаріуса? Якими є особливості нотаріального посвідчення об’єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності, згідно з Законом України „Про особливості оренди чи концесії об’єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності”?