Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕАЛІЗАЦІЯ - 2014.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
755.2 Кб
Скачать

Тема 6. Нотаріальне посвідчення договорів найму (оренди) транспортних засобів (8 год.).

Лекційне заняття 8. Нотаріальне посвідчення договорів найму (оренди) транспортних засобів (2 год.).

Поняття договору найму (оренди) транспортних засобів, його предмет, види та форма. Нормативне регулювання договорів найму (оренди) транспортних засобів.

Предмет договорів найму (оренди) транспортних засобів. Документи, що підтверджують право власності фізичної та юридичної особи на транспортні засоби.

Істотні умови догорів найму (оренди) транспортних засобів.

Факти, що встановлюються нотаріусом при посвідченні договорів найму (оренди) транспортних засобів. Нотаріальна процедура посвідчення таких договорів.

Особливості дій нотаріуса при посвідчення факту припинення дії договору найму (оренди) транспортного засобу.

Семінарське заняття 7. Нотаріальне посвідчення договорів найму (оренди) транспортних засобів (2 год.).

1. Договір найму (оренди) транспортних засобів, його предмет, види та форма. Нормативне регулювання договорів найму (оренди) транспортних засобів.

2. Істотні умови догорів найму (оренди) транспортних засобів.

3. Документи, що підтверджують право власності фізичної та юридичної особи на транспортні засоби.

4. Нотаріальна процедура посвідчення договорів найму (оренди) транспортних засобів.

Завдання для самостійної роботи (4 год.).

1. Що таке договір лізингу транспортного засобу, які особливості його нотаріального посвідчення?

2. Чи можливе нотаріальне посвідчення договору найму (оренди) транспортного засобу, який перебуває у заставі, якщо так, то які особливості посвідчення такого договору?

Ситуаційні завдання.

1. До нотаріуса за посвідченням договору найму транспортного засобу звернулися юридична особа (наймодавець) та фізична особа – підприємець (наймач). Під час співбесіди зі сторонами нотаріус з’ясував, що сторони бажали б укласти договір найму транспортного засобу у простій письмовій формі, однак, вимушені звернутися до нотаріуса згідно з вимогами ст.799 ЦК України. У зв’язку з цим сторони звернулися до нотаріуса із запитанням, чи правильно вони розуміють зміст ст.799 ЦК України.

Чи вимагає законодавство обов’язкового нотаріального посвідчення договорів найму транспортних засобів за участі фізичної особи-підприємця? Яке роз’яснення у зв’язку з цим повинен надати нотаріус?

2. Під час узгодження умов договору найму транспортного засобу з екіпажем у сторін виникли розбіжності щодо окремих його положень, зокрема, особливостей відповідальності за шкоду, заподіяну третім особам з вини екіпажу (умова 1), та особливостей розподілу між сторонами збитків, спричинених пошкодженням транспортного засобу, який є об’єктом найму (умова 2). У зв’язку з цим, сторони попросили нотаріуса роз’яснити їм особливості договору в цій частині.

Крім того, нотаріус повідомив сторін договору, що він не може посвідчити договір найму з такою визначеною сторонами умовою: „Сторони домовилися, що транспортний засіб буде знаходитися в користуванні Орендаря з 8.00 год. до 20.00 год. щоденно, крім вихідних та святкових днів” (умова 3), оскільки вона суперечить законодавству про найм.

Яке б роз’яснення Ви надали сторонам щодо особливостей умов 2 та 3 договору найму? Чи правильно нотаріус оцінив умову 3 договору на предмет відповідності її вимогам законодавства?