Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕАЛІЗАЦІЯ - 2014.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
755.2 Кб
Скачать

Зміст лекцій, плани семінарських занять,

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

Змістовий модуль 1

реалізація земельних правовідносин

в нотаріальному процесі

Тема 1. Земельні правовідносини як об’єкт реалізації в нотаріальному процесі України (8 год.).

Лекційне заняття 1. Земельні правовідносини як об’єкт реалізації в нотаріальному процесі України (2 год.).

1. Загальна характеристика земельних правовідносин, їх структури та підстав виникнення.

2. Структура земельних правовідносин та нотаріат.

3. Підстави виникнення земельних правовідносин та нотаріат

4. Судова практика та її врахування нотаріусом при вчиненні нотаріальних дій, що виникають із земельних правовідносин.

Семінарське заняття 1. Земельні правовідносини як об’єкт реалізації в нотаріальному процесі України (2 год.).

1. Суб’єкти земельних правовідносин як учасники нотаріального процесу.

2. Об’єкти земельних правовідносин та нотаріат.

3. Зміст земельних правовідносин. Відображення змісту земельних правовідносин в нотаріальних актах.

4. Юридичні факти як підстави виникнення земельних прав та нотаріат.

5. Земельне законодавство України. Характеристика основних нормативних актів земельного законодавства, які застосовуються в нотаріальній практиці.

6. Судова практика та її врахування нотаріусом при вчиненні нотаріальних дій, що виникають із земельних правовідносин.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

Питання для обговорення:

1. Якими ознаками характеризується земельна ділянка? Чи має це питання практичне значення для нотаріального процесу?

2. Що є складовими, а що є приналежністю земельної ділянки? Чи має це питання практичне значення для нотаріального процесу (якщо так, то яке)?

3. Чи може земельна ділянка бути приналежністю іншої (головної) речі? Чи може земельна ділянка бути частиною складної речі? Чи мають ці питання практичне значення для нотаріального процесу (якщо так, то яке)?

4. Чи може іноземна держава бути учасником нотаріального процесу у справах, що виникають із земельних правовідносин?

5. Порівняйте юридичні моделі регулювання земельних відносин, що застосовані в ЗК та ЦК. Яким чином нотаріус повинен враховувати їх при вчиненні нотаріальних дій?

6. Проаналізуйте, які колізії виникають в регулюванні земельних відносин, які шляхи їх вирішення Ви бачите? Чи може виникнути в діяльності нотаріуса необхідність вирішення цих колізій?

7. З’ясуйте, коли виникало право власності на земельну ділянку при її приватизації, за договором, при спадкуванні у різні періоди набуття прав на ці земельні ділянки?

Ситуаційні завдання.

1. Іноземна юридична особа як покупець та вітчизняна юридична особа як продавець звернулися до нотаріуса для посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення у межах населеного пункту для будівництва церковного храму (варіант – центру дитячої творчості). Нотаріус вимагає в них документи, які свідчать про те, що ділянка викуповується для заняття підприємницькою діяльністю.

Чи може нотаріус посвідчити такий договір купівлі-продажу? Чи правильно вчиняє нотаріус, витребовуючи такі документи? Якщо так, то що це за документи?

2. До нотаріуса за посвідченням договору земельного сервітуту звернулися громадянин П. та ТОВ „Червона троянда”.

Під час співбесіди зі сторонами та ознайомлення з письмовими документами нотаріус з’ясував, що сервітут встановлюється для користування товариством простором над земельною ділянкою під час експлуатації канатної дороги, яка проходить на висоті двадцять п’ять метрів над земельною ділянкою П.

Було з’ясовано також, що зверненню до нотаріуса передувала „юридична війна” між сторонами.

Так, товариство, вважаючи, що необхідності укладати договір земельного сервітуту немає, експлуатувало дорогу без будь-якого договору з П. П. ж, не бажаючи щоб у неї над головою проїжджали кабінки, постійно оспорювала в суді право товариства на експлуатацію дороги. Врешті-решт, ТОВ „Червона троянда” погодилося укласти договір сервітуту та сторони досягли згоди щодо його змісту.

Чи вправі нотаріус посвідчити договір земельного сервітуту? Якщо так, то що буде предметом цього договору? Проаналізуйте ситуацію.

Варіант: Встановлення сервітуту обумовлюється необхідністю будівництва метро, яке буде проходити на глибині двадцять п’ять метрів під поверхнею земельної ділянки П. Нотаріус запідозрив, що сервітут може встановлюватися з метою розкрадання сторонами державних коштів, які будуть розтрачені у зв’язку з необхідністю виплати винагороди власнику земельної ділянки.

3. До нотаріуса за оформленням спадщини після померлого В.Коваленка звернулися спадкоємці. У своїй заяві вони просили видати їм свідоцтво про право на спадщину на жилий будинок та земельну ділянку, на якій він розміщений.

При вивченні документів нотаріус встановив, що спадкодавець є власником жилого будинку, якого він придбав за договором купівлі-продажу у 1996 році у П.Петренка. Укладений договір купівлі-продажу будинку не містив жодної інформації щодо земельної ділянки. Спадкоємці повідомили, що спадкодавець приватизував земельну ділянку, про що свідчить рішення виконкому сільської ради. Оформити Державний акт про право власності на земельну ділянку спадкодавець не встиг.

Варіант. Земельна ділянка була приватизована ще П.Петренком до продажу будинку В.Коваленку, про що є рішення виконкому .

Чи може нотаріус оформити права спадкоємців на земельну ділянку? Чи входить земельна ділянка до складу спадщини? Якою є судова практика з цього питання?

4. Марченко у січні 1997 року уклав з Криворучко договір купівлі-продажу земельної ділянки та звернувся до органів Держкомзему за виготовленням Державного акту про право власності на земельну ділянку. Державний акт Марченко отримав у 2000 році.

У 2011 році, маючи намір відчужити земельну ділянку Захарченку, Марченко та Захарченко звернулися до нотаріуса за посвідченням договору купівлі-продажу. Нотаріус виходячи з положень ст.22 ЗК 1990 року в редакції 1992 року для підтвердження свого права власності на земельну ділянку вимагає від Марченка документа, який підтверджує відведення земельної ділянки в натурі (на місцевості). Чи правомірна вимога нотаріуса? Чи виникло право власності на земельну ділянку у Марченка з договором, який він уклав у 1997 році?