Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕАЛІЗАЦІЯ - 2014.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
755.2 Кб
Скачать

Змістовий модуль 4 реалізація правовідносин найму в нотаріальному процесі

Тема 1. Правовідносини найму як об’єкт реалізації в нотаріальному процесі України. Загальні правила нотаріального посвідчення договорів найму (14 год.).

Лекційне заняття 1-2. Правовідносини найму як об’єкт реалізації в нотаріальному процесі України. Загальні правила нотаріального посвідчення договорів найму (4 год.).

Загальна характеристика правовідносин найму та їх структура. Суб’єкти правовідносин найму як учасники нотаріального процесу. Об’єкти правовідносин найму та нотаріат. Зміст правовідносин найму. Відображення змісту правовідносин найму в нотаріальних актах.

Договори найму, які підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченні.

Реєстри та їх використання нотаріусом при посвідченні договорів найму.

Державне мито (плата) за вчинення нотаріальних дій при посвідченні договорів найму. Інші платежі, пов’язані з вчиненням нотаріальних дій, що сплачуються при посвідченні договорів найму.

Заходи, що вживаються нотаріусом або посадовою особою, яка вчиняє нотаріальні дії, при виявленні порушень законодавства про найм.

Судова практика у справах, що виникають з правовідносин найму, та її використання нотаріусом при посвідченні договорів найму (оренди).

Семінарське заняття 1-2. Правовідносини найму як об’єкт реалізації в нотаріальному процесі України. Загальні правила нотаріального посвідчення договорів найму (4 год.).

1. Загальна характеристика правовідносин найму як об’єкту реалізації в нотаріальному процесі.

2. Структура правовідносин найму та особливості її відображення у нотаріальному процесі.

3. Договори найму, які підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченні.

4. Реєстри та їх використання нотаріусом при посвідченні договорів найму.

5. Державне мито (плата) за вчинення нотаріальних дій при посвідченні договорів найму. Інші платежі, пов’язані з вчиненням нотаріальних дій, що сплачуються при посвідченні договорів найму.

6. Заходи, що вживаються нотаріусом або посадовою особою, яка вчиняє нотаріальні дії, при виявленні порушень законодавства про найм.

Завдання для самостійної роботи (6 год.)

Питання для обговорення:

1. Чи можуть бути предметом правовідносин найму газопровід, технологічна вежа, автозаправна станція, об’єкт незавершеного будівництва?

2. Яким чином обчислюється державне мито для посвідчення договору найму будівлі у випадку, коли договором найму: а) визначено строк договору найму; б) не визначено строк договору найму.

3. Які порушення законодавства може виявити нотаріус при посвідченні договорів найму? Яким чином, він повинен відреагувати на ці порушення?

4. Чи може малолітня (неповнолітня) особа бути наймодавцем?

5. Якою є територіальна компетенція нотаріусів щодо посвідчення договорів найму?

Ситуаційні завдання.

1. При посвідченні договору найму споруди сторони забажали викласти в ньому положення, які б передбачали можливість застосування виконавчого напису нотаріуса щодо захисту прав сторін.

Чи можливим є застосування виконавчого напису нотаріуса в механізмі захисту прав сторін договору найму? Якщо так, то коли? Чи повинен договір найму містити положення щодо цього, якщо так, то які?

2. До нотаріуса звернулися сторони договору найму нерухомого майна з проханням посвідчити зміни до цього договору. Нотаріус з’ясував, що договір найму було укладено у простій письмовій формі.

Якою є форма договору про внесення змін до договору найму? Чи може нотаріус посвідчити договір про внесення змін до договору найму, якщо договір найму було укладено у простій письмовій формі?