Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posobie_sravnitelnaya_psikhologia_MKTs.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
563.71 Кб
Скачать

1. Подразливість. Тропізми. Чутливість

Подразливість – це загальна властивість живої матерії, допсихічна форма відображення й регуляції.

Подразливість властива органічній природі взагалі. Завдяки їй у рослинному світі відбуваються природжені реакції, які називають тропізмами.

Способи реагування своєрідними рухами по відношенню до біотичних факторів називають тропізмами або таксисами.

Тропізм — це автоматичні рухи в певному напрямі рослин і найпростіших організмів, що зумовлюються неоднаковістю фізико-хімічних процесів у симетричних частинах організму, які викликаються однобічними впливами подразників на організм.

Таксиси (тропізми) – елементарні безпосередні контактні рухові реакції найпростіших організмів.

Теорію тропізмів щодо тварин розробив Ж. Леб. Проте ці реакції тварин не механічні, як вважав Ж. Леб, під впли­вом досвіду вони набирають пластичності та мінливості.

Відповідно до видів енергії, що діють на організми в умовах їх існування, розрізняють фототропізми, хемотропізми, топотропізми, термотропізми, геліотропізми, гальванотропізми та ін.

Наприклад, соняшник рухається під впливом фото- та термотропізмів; у спрямованості проростання коріння та стебла, у поведінці хробаків і деяких комах, які зариваються в землю або повзуть до верхівок рослин, виявляється дія гео-, фото- або термотропізмів.

Зовнішньо подразливість виявляється у двох формах: протягування, наближення, яке викликається позитивними впливами, та відштовхування, уникнення при негативних впливах. Сила та характер відповідних реакцій залежать не тільки від сили та особливостей зовнішнього впливу, але й від внутрішнього стану живої істоти. Так, сита амеба не реагує на їжу.

Біологічна еволюція пов’язана з ускладненням обміну речовин. Відповідно взаємовідносини організмів із середовищем розвиваються в бік все більшої різноманітності видів подразливості, на основі того, що організми засвоюють із зовнішнього середовища все більший набір речовин та форм енергії. Відповідно з думкою О.Леонтьєва, розвиток подразливості не зводиться лише до такого кількісного ускладнення, виникає якісно нова форма подразливості – чутливість.

Чутливість виникає на основі подразливості. Чутливість – здатність до відчуття, тобто елементарне психічне явище.

Чутливість – перший прояв психіки, показник її виникнення. Чутливість, вважає О.Леонтьєв, генетично є не що інше, як подразливість на впливи, що орієнтують організм у середовищі, виконуючи сигнальну функцію. Характерною ознакою психічної реакції є чутливість організму до індиферентних подразників, які за певних умов (збіг їх з біологічно важливими подразниками) сигналізують про можливість або необхідність задоволення біологічних потреб організму.

Чутливість – це здатність деяких живих організмів сприймати індиферентні (абіотичні) подразники, які виконують сигнальну функцію стосовно подразників, що мають безпосереднє біологічне значення (біотичні подразники).

З виникненням під впливом умов життя нервової системи, ос­новною властивістю якої є чутливість до впливів навколишнього середовища, виникло психічне відображення, яке щодалі ускладнювалось через ускладнення умов життя, що спричинилося до ускладнення будови організму.

Розрізняють такі основні стадії розвитку психіки тварин:

  1. Елементарна сенсорна психіка;

  2. Перцептивна психіка;

  3. Інтелект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]