Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posobie_sravnitelnaya_psikhologia_MKTs.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Залежність психіки від середовища та від будови органів

Середовище проживання живих істот надзвичайно різноманітне як у відношенні клімату, так і у відношенні умов, що й викликало диференціацію організмів. Землю населяє більше мільйона різних видів тварин. При всій різноманітності явищ на Землі існують їх циклічні зміни – річні цикли, зміна дня і ночі, зміна температур тощо. Усе живе пристосовується до існуючих змін.

Чим вище засоби відображення, тим більше визволяється даний вид тварин від безпосереднього впливу середовища. Окрім інстинктів тут діють також умовні зв’язки – набутий в індивідуальному житті досвід тварин.

Однак на будь-якому рівні розвитку живі істоти до кінця ніколи не уникнуть залежності від середовища. Середовище – умова існування живого організму, головний фактор, який визначає життя живих істот, інакше існування живих організмів детерміновано (причинно обумовлено) умовами середовища.

Адекватність відображення залежить насамперед від будови органів чуття та нервової системи.

Розвиток рецепторів у відомих межах сполучається з розвитком відповідного типу нервової системи. Рівень розвитку органів чуття і нервової системи незмінно визначає рівень та форми психічного відображення. Еволюція психіки виражається в ускладненні форм функції рецепторів, а також сигнальної діяльності.

Еволюція психіки не йде прямолінійно. Вона здійснюється по лініях, що розходяться. В одному й тому ж середовищі проживають тварини, які мають різний рівень відображення, і навпаки, в різних умовах проживання можна знайти різні види тварин з близькими рівнями відображення.

Середовище не є чимось постійним, воно, як і будь-яка матерія, еволюціонує. До цього еволюційного середовища і пристосовується тваринний вид, який у ньому проживає.

Контрольні запитання

  • Чи є здатність до відображення необхідною властивістю живої матерії?

  • Чи можна стверджувати, що розвиток здатності до відображення є результатом боротьби за виживання біологічних систем?

  • Чи такою є послідовність етапів розвитку нервової системи: дифузна, ланцюжкова, вузлова, ганглієва, цереброспінальна?

Тема 3

ЕВОЛЮЦІЯ ПСИХІКИ ТВАРИН І ЛЮДИНИ

План

  1. Подразливість. Тропізми. Чутливість.

  2. Стадія елементарної сенсорної психіки.

  3. Стадія перцептивної психіки.

  4. Стадія інтелекту.

Ключові поняття теми

Подразливість, тропізми, фототропізми, хемотропізми, топотропізми, термотропізми, геліотропізми, геотропізми, гальванотропізми, чутливість, елементарна сенсорна психіка, аналізатори, рецептори, перцептивна психіка, предметне відображення, операція, уявлення, образи пам’яті, стадія інтелекту, наочно-дійове мислення, конкретне мислення, елементарне мислення, розв’язання задач, інтелектуальна поведінка.

Формалізована структура змісту теми

Тропізми (таксиси): фототропізми, хемотропізми, топотропізми, термотропізми, геліотропізми, геотропізми, гальванотропізми.

Основні стадії розвитку психіки тварин: 1. Елементарна сенсорна психіка. 2. Перцептивна психіка 3. Практичний інтелект.

Операція. Наочно-дійове мислення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]