Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рпс шпори.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
110.73 Кб
Скачать

9. Структура економіки регіону і особливості її трансформації в умовах ринкових відносин.

В великому економічному р-н можна виділити такі групи галузей:

Специфіка економічних районів визначається по їх головних виробництвах, район визначає своє місце в територіальному поділі праців .

10. Основні принципи економічного районування, їх суть.

Принципи економ-го районування – науково обгрунто-вані полож, виділення границь економ. ра­йонів.

Основні принципи:

1) Економічний. Кожний екон-й район є спеціалі­зованою територіальною частиною єдиного нар. госп-го комплексу країни з певним комплексом до­поміжних і сервісних вир-цтв. Спеціалізацію району визначають лише ті галузі, в яких вит-рати  праці та засобів на вир-во продукції та її транспортув до спо­живача порівняно з іншими районами будуть найменши-ми. Отже, територіальна організація гос-ва у ви­ділених райо-нах повинна сприяти досяненню най­вищого еконо-го ефекту в усьому нар гос-ві країни та в кожн. екон районі;

2) Принцип перспективності розвитку;

3) Національний;

4) Адміністративний, що визначає єдність екон райо-ня і територіального політ-адмін устрою країни;

5) Принцип терит. цілісності району.

11. Спеціалізація і комплексний розвиток економ районів.

Спеціалізація екон р-нів сприяє економ сусп. праці. Галузі спеціалізації визнач місце району в ТПП, беруть участь у міжрайонному обміні продук­цією або послугами. Спец-ція пром-ті тісно пов’яз з технічн прогресом, розвитком прод. сил сус-ва, оскільки техн. прогрес поглиблює сусп. поділ праці в пром-ті завдяки виник-ню й розвитку спец. галузей, підпр-в, цехів, дільниць. Спец-ція тісно пов’язана з ТПП, спеціалізованим вир-ом на основі викор прир. ресурсів.

Умови виникнення спеціалізації регіону або кра­їни:

1) Регіони (країни) повинні мати переваги перед ін­шими регіонами для вир-ва відповідної продукції

2) Продукція повинна бути конкурентноспроможною, мати висоу якість і гарний дизайн

3) Повинні бути ринки збуту продукції (робіт , послуг)

Галузі спеціалізації не можуть формуватись і розвиватись автономно. Під впливом галузей спеці­алізації в межах регіонів формуються і розвиваю­ться:

Таким чином під впливом ТПП на данній території формується і розвивається ТВК, який лежить в ос­нові формування економ. районів.

ТВК – терит. взаємопоєдн. підпр-в і організацій, які спільно використов. місцеві паливно-енерг, сиро­винні, трудові ресурси, мають комплексний розвиток гос-ва, тісні виробничо-технологічні і економ зв’яки між своїми підпр-вами і мають міжрегіон зв’язки з іншими.

12.Державне регулювання та прогнозування розвитку економіки регіонів.

Механізм реалізації державної регіональної економічної  політики – це система конкретних економічних важелів та організаційно-економічних важелів, за допомогою яких здійснюється державний вплив на просторову організацію суспільства, забезпечується соціально-економічний розвиток регіонів, вдосконалюється структура їхнього господарського комплексу. Основними складовими державного регулювання економічним розвитком регіонів є: відповідна законодавчо-нормативна база, бюджетно-фінансове регулювання регіонального розвитку, прогнозування і програмування, розвиток різних форм територіальної організації продуктивних сил(ств спец ек зон, міжрегіональне та прикордонне співробітництво тощо).

Законодавча база визначає взаємовідносини держави та регіонів та відповідні організаційні структури управління соц-ек процесами. На сучасному етапі ек розв держава  через законодавчу базу проводить політику, спрямовану на підвищення ек самостійності територій. Водночас вона координує діяльність місцевої влади на основі визначення співвідношення державного і місцевого бюджетів, розвитку загально структурних об’єктів місцевого та загальнодержавного призначення, формування централізованих і регіональних фондів різного цільового призначення.

Державне регулювання може поєднувати в собі методи прямого і опосередкованого впливу на соц-ек процеси. За своїм характером ці методи можуть бути заохочувальні та обмежувальні, активні та пасивні.

Методи прямого регулювання – це цільве фінансування, пряма фінансова допомога , надання субсидій та субвенцій тощо. Для опосередкованого ек регулювання використовують важелі податкової, кредитно-грошової, амортизаційної, зовнішньоекономічної політики. Держ органи управління можуть впливати на регіональний розвиток через такі заходи протекціонізму: надання податкових пільг для розвитку наукомістких виробництв, ств АТ для завершення раніше розпочатого будівництва, наданнярегіонам інвестиційних премій тощо.

Ступінь держ втручання в господарські процеси вимірюється показниками питомої ваги держ прибутків і видатків у ВВП – їх висока питома вага свідчить про сильний вплив держави на економіку. У перспектив передбачається істотно розширити права місцевих органів виконавчої влади у бюджетній політиці на основі підвищення ролі місцевих податків і зборів, встановлення науково-обгрунтованих нормативів відрахувань до місцевих бюджетів тощо.

Одним із важливих елементів держ регулювання є розробка довгострокових, середньострокових прогнозів соц-ек розвитку АР Крим, областей України, міст Києва і Севастополя та державних регіональних програм, за допомогою яких досягається планомірність у розвитку продуктивних сил, узгоджуються інтереси галузей і територій. На сьогодні розроблені проекти регіональних програм соц-ек розвитку Карпатського регіону, Полісся, Поділля, Українського Причорномор’я.