Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Tema.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
92.16 Кб
Скачать
    1. 8. Культура організації та її чинники

Культура організації – це система спільних для членів організації цінностей, які дають змогу зрозуміти, що обстоює організація, як вона проводить свою діяльність, що вважає пріоритетним. Культура – це аморфне поняття, яке не піддається чіткому визначенню і контролю.

У кожній компанії існують та діють системи цінностей, ритуалів, символів, традицій, які формувались протягом тривалого періоду часу. Ці традиції та ритуали визначають, яким працівники бачать навколишній світ. При вирішенні певних проблем, які виникли в організації, культура обмежує можливі дії працівників, скеровуючи їх у “рамки” культури. Виходячи із традицій та порядку, який склався в організації, працівники виявляють, осмислюють та вирішують задану проблему.

Дослідження дозволили виявити сім ознак культури організації, які в сукупності визначають її зміст. Це, зокрема, такі4:

- новаторство та прийняття ризику;

- увага до деталей;

- орієнтованість на результат;

- орієнтованість на людей;

- орієнтованість на колектив;

- агресивність;

- стабільність.

Кожна з названих характеристик може проявлятись в організації в більшій або меншій мірі. Власне, комбінація ознак за принципом “високий або низький рівень” і створює індивідуальність культури кожної організації. Щоб культура була сильною, організації повинні активно підтримувати основні цінності та широко поширювати. Сила культури залежить від кількості працівників організації, які сприйняли її та будуть діяти за її вимогами.

Сила культури організації залежить від різних факторів, наприклад, від тривалості її існування, розміру організації, плинності кадрів та інтенсивності, з якою вона формувалась.

Формування сильних культур сприяє посиленню відповідальності працівників, сприяє прив’язаності працівників до своєї компанії, сприяє зростанню загальної ефективності фірми та забезпечує її довготривалий успіх.

    1. Керування культурою організації.

Організаційна культура впливає на діяльність управлінського персоналу, обмежуючи виконання ними функцій (див. табл. 3.2 ).

Приклади впливу культури на управлінські рішення

Функція менеджменту

Приклади впливу

Планування

Ступінь запланованого ризику організації, який допускається.

Порядок розробки планів – від індивідуальних планів до колективних чи навпаки.

Кількість факторів зовнішнього середовища, впливу яких враховується.

Організування

Ступінь самостійності окремих працівників.

Порядок постановки завдань: окремим працівникам чи колективу.

Взаємодія менеджерів різних відділів.

Лідерство

Заінтересованість менеджерів у рості задоволеності робітників своєю роботою.

Вибір стилю керівництва відповідно до культури організації.

Культура як чинник існування різних думок в колективі.

Контроль

Чи потрібний зовнішній контроль чи надати працівникам свободу дій.

Які критерії слід вибрати для оцінки результатів роботи.

Які потенційні наслідки перевищення бюджету.

Менеджери повинні керувати культурою. Перш за все вони повинні розуміти культуру організації для того, щоб зберігати чи змінювати її. Підтримувати потрібно ту культуру, яка є все ще ефективною, і змінювати пріоритети культури, яка не зарекомендувала себе. Культуру можна підтримувати за допомогою стимулювання і просування людей, чия поведінка адекватна наявній культурі, а також шляхом пропаганди культури лозунгами, звичаями, церемоніями та ін.

Щоб змінити культуру, менеджери повинні мати чітке уявлення про те, що вони хочуть створити. Наприклад, зміна культурної орієнтації на підвищення конкурентоспроможності організації націлює її на повніше врахування вимог сучасного конкурентного середовища. Пріоритетами нової культури має бути новаторство і прийняття ризику, увага до деталей, орієнтованість на результати, зростання задоволеності працівників роботою, здатність швидко реагувати на зміни і ринку і запитів клієнтів, орієнтованість на колектив та ін.

Пріоритети культури організації, яка планує зростання і дальший розвиток повинні бути зорієнтовані на новаторство і прийняття ризику конкретними працівниками. Успіх фірми визначається творчим потенціалом окремих працівників. Розвиток організації також залежить від спрямованості культури на агресивність у боротьбі з конкурентами.

Одним з головних шляхів формування культури є пропозиція фахівцем зі сторони зайняти важливі посади менеджерів. Нові керівники є каталізаторами змін у політиці компанії. Змінюють культуру запровадження нових принципів, лозунгів, уведення нових звичаїв, складання нових бувальщин.

1 Робинс П., Стивен. П., Коултер Мэри. Менеджмент: 6-е издание.: Пер с англ. – М. : Издательский дом «Вильямс», 2002. – С. 217

2 Робинс П., Стивен. П., Коултер Мэри. Менеджмент: 6-е издание.: Пер с англ. – М. : Издательский дом «Вильямс», 2002. – С. 190

3 Приведено з матеріалів роботи G. Holfstede. Motivation, Leadership and Organization: Do American Theories Apply Abroad, - Organizational Dynamics, Summer, 1980, p. 42-63.

 Низький показник маскулінності означає високий показник жіночості.

4 Робинс П., Стивен. П., Коултер Мэри. Менеджмент: 6-е издание.: Пер с англ. – М. : Издательский дом «Вильямс», 2002. – С. 114.

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]