Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Tema.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
92.16 Кб
Скачать
    1. 5. Етичне і соціальне середовище менеджменту.

За останні роки особливо важливою сферою для менеджерів стало етичне і соціальне середовище. Щоб зробити вибір на користь правильної поведінки в організації, необхідно мати деяку уяву про етику.

      1. Етика в організації.

Етика – це особисті переконання про те, правильні чи неправильні поведінка, дії або рішення. Етика має справу з принципами, які визначають поведінку. Етичну поведінку завжди цінують, вона, здебільшого узгоджується з загальноприйнятими етичними нормами. Неетична поведінка суперечить цим нормам.

Етична поведінка відграє надзвичайно важливу роль в організаціях, вона зачіпає не тільки проблему соціальновідповідальної поведінки, але й широкий спектр варіантів поведінки менеджерів та підлеглих, вибір ними цілей і засобів, що використовуються для їх досягнення. Неетична поведінка в більшості випадків пов’язана з порушенням закону. Найбільш поширеними варіантами неетичної поведінки є дача та прийняття хабарів, підробка документів, недостовірні фінансові звіти, штучне завищення цін, таємні домовленості про ціни, присвоєння коштів, спонукання до сексу у робочому середовищі тощо.

Слід зазначити, що основний вплив на прийняття неетичних рішень службовців має поведінка керівників.

Етичність або неетичність вчинків і рішень менеджерів залежить від того, на який стадії морального росту вони знаходяться. Це може бути:

а) виконання правил, якщо вони відповідають особистим інтересам;

б) підтримка загальноприйнятого порядку шляхом виконання прийнятих на себе зобов’язань;

в) повага до прав інших людей і підтримка абсолютних цінностей;

г) наслідування самостійно вибраних етичних принципів і норм, навіть якщо вони порушують закон.

Крім того, на етичність поведінки впливають особисті якості, структурна схема організації, її культура та рівень складності конкретної етичної проблеми.

Етична поведінка менеджера охоплює практування працівників організацією, зокрема: приймання на роботу і звільнення, заробітну плату та умови праці, право працівника на усамітнення і повагу. Нажаль, права на конфіденційність працівника в організації часто порушують.

Багато етичних проблем виникає з того, як працівники ставляться до своєї організації, особливо щодо конфліктів інтересів, секретності, чесності та конфіденційності.

Етика менеджера слід інтерпретувати з точки зору політики організації. Працівники з недостатньо гострим морально-етичним відчуттям дуже рідко здійснюють етичні вчинки, якщо вони обмежені правилами, політикою, посадовими інструкціями або культурними нормами, які забороняють неетичну поведінку. В тих організаціях, де мало звертають на етику поведінки, працівники навіть з дуже високими моральними якостями можуть здійснювати неетичні вчинки або підштовхувати інших до використання неетичних методів роботи.

Якщо керівництво ніколи не піддає сумніву свою власну етичну поведінку, і якщо ніхто не наважується критикувати його дії, то ймовірність загострення етичних проблем в цій організації значно зростає.

Етика менеджера має принципове значення при виробленні ділових стосунків між фірмами та іншими працівниками, з споживачами, акціонерами, постачальниками, дилерами, профспілками та ін.

      1. Керування етичною поведінкою.

Організації приймають різні заходи для підвищення характеристик етичної поведінки менеджерів та працівників. Спроба поліпшити ситуацію повинна починатись з найвищої ланки менеджменту, бо саме від неї залежить, наприклад базові основи культури організації та взірець прийнятої поведінки для інших працівників.

Заходи для підвищення етичної поведінки повинні бути системними. Серед них слід виділити:

  • створення комітетів з етики;

  • вибір співробітників при наймі;

  • розробка морально-етичних кодексів і рекомендацій з прийняття рішень;

  • керування підлеглими, захоплюючи їх власним прикладом;

  • чітке визначення виробничих цілей;

  • організація навчання етичній поведінці;

  • проведення соціальних ревізій неетичної поведінки.

Коротко охарактеризуємо кожен захід.

Комітети з етики. Організації створюють комітети з етики для оцінки повсякденної практики дотримання етичних норм. До складу комітету залучаються керівники вищого рівня. Якщо організації не створюють комітету з етики то вони наймають спеціаліста з етики бізнесу, який називається адвокатом з етики. Він оцінює дії організації з етичних питань.

Відбір співробітників. Всі можливі процедури відбору працівника при наймі – співбесіда, тестування, кваліфікаційна перевірка – повинні проводитись таким чином, щоб визначити рівень морального розвитку людини, виявити його індивідуальні цінності оцінити ступінь його самоконтролю1.

Морально-етичний кодекс. Морально-етичний кодекс – це формальний документ у якому зібрані первинні цінності організації та етичні норми, якими керується організація. Кодекси етики передбачають такі норми поведінки як надійність і чесність, запобігання незаконним вчинкам, цілеспрямованість, довіра, відповідальність, громадський обов’язок. Деякі організації розробляють інструкції, у яких передбачено як працівники повинні ставитися до постачальників, споживачів, партнерів.

Роль керівників вищого рівня. Для того щоб моральні кодекси були ефективними керівники повинні виконувати певні зобов’язання. По-перше вони повинні бути взірцями для наслідування як на словах так і у вчинках. По-друге керівники вищого рівня завдають культурний тон в організації, використовуючи певний набір методів стимулювання і покарання. По-третє після того, коли неетичний вчинок розкритий, менеджери повинні не тільки покарати порушника, але й довести цей факт до відома кожного працівника, щоб вони зробили для себе відповідні висновки.

Чітке визначення виробничих цілей. Слід пам’ятати, що чітке і реалістичне визначення цілей служить стимулом для працівників вести себе етично. В них щезає відчуття неоднозначності у виконання завдань.

Навчання етичній поведінці. Більшість організацій проводять різні семінари, практичні заняття і реалізують програми навчання принципам ділової етики у різних формах. Один із варіантів може бути таким. Кодекс з етики оформляють у вигляді зручної записної книжки, до якої прикладають 30-хвилинний відеозапис реальних ситуацій, які відображають приклади вирішення основних морально-етичних проблем. Менеджери повинні забезпечити відвідування всіма працівниками зборів чи семінарів для ознайомлення з кодексом. На цих зборах менеджери проводять дискусії з різних морально-етичних питань. Такі навчання з використанням та аналізом конкретних ситуацій порушення етичних норм зміцнюють у колективі високі морально-етичні стандарти поведінки в організації. Вони пояснюють, які методи роботи прийнятні в організації, а які – ні.

Соціальні ревізії. Соціальні ревізії проводяться з метою оцінити соціальний вплив дій та програм навчання етичній поведінці організації. Зазначені ревізійні звіти свідчать про рівень соціальної відповідальності організації. Огляди таких звітів компаній слугують для визначення найбільш і найменш поважних компаній на основі розрахунку індексу ранжування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]