Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
31.4 Кб
Скачать

Чи може Хоменко відкликати заяву про вихід?

На думку авторів підручника „Спадкове право", буквально аналізуючи ч.1 ст. 148 ЦК України можна дійти висновку, що відповідну заяву про вихід зі складу учасників закон трактує лише як попередження, тому формально вихід з товариства з обмеженою відповідальністю має вирішуватися на загальних зборах учасників, які за логікою вищезазначеної норми мають призначатися за три місяці на день формального вибуття учасника з товариства. До цього часу учасник вправі відкликати свою заяву, якщо інше не встановлено в установчому договорі товариства. Якщо в цей строк учасник помер, заяву вправі відкликати спадкоємці померлого учасника. Гадаю, що ця думка належить С.Я.Рабовській, оскільки така сама навена в її авторефераті дисертації. 

ПОСТАНОВА ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ від 10 лютого 2010р № № 18/056-09

Чинним законодавством про господарські товариства не передбачено право вибулих учасників товариства на відкликання заяви про вихід зі складу часників, а тому спірна заява ОСОБА_4 від 08.06.2006 не зумовлює виникнення прав та обов'язків інших учасників цивільних правовідносин, тому заява не є правочином в розумінні ст. 202 Цивільного кодексу України, який може створювати права та обов'язки для інших учасників правовідносин.

Задача 4

Стаття 148 ЗУ"Про господарські товариства".

2. Учасник, який виходить із товариства з обмеженою відповідальністю, має право одержати вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі товариства.

За домовленістю між учасником та товариством виплата вартості частини майна товариства може бути замінена переданням майна в натурі.

Якщо вклад до статутного капіталу був здійснений шляхом передання права користування майном, відповідне майно повертається учасникові без виплати винагороди.

Порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційна частці учасника у статутному капіталі, а також порядок і строки її виплати встановлюються статутом і законом.

3. Спори, що виникають у зв'язку з виходом учасника із товариства з обмеженою відповідальністю, у тому числі спори щодо порядку визначення частки у статутному капіталі, її розміру і строків виплати, вирішуються судом.

Стаття 54 зу"Про господарські товариства".

При виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі. 

Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.

Закон визначив і форму виплати. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернений повністю або частково в натуральній формі. Майно, передане учасником товариству тільки в користування повертається в натуральній формі без винагороди. Позитивним є те, що законодавство зберегло за учасником, який вибув, виплату належної йому частки прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу.

Задача 5

Стаття 80 ЗУ"Про господарські товариства".

Вкладники командитного товариства повинні вносити вклади і додаткові внески у розмірі, способами і у порядку, передбаченими засновницьким договором.

Сукупний розмір часток вкладників не повинен перевищувати 50 відсотків майна товариства, зазначеного в засновницькому договорі. 

Складений капітал командитного товариства підлягає сплаті його учасниками до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства.

Кучеренко і Дмитрук – по 25%

В чому полягають особливості відповідальності командитного товариства та його учасників?

Чи може це товариство змінити назву у запропонованому варіанті?

Стаття 75 ЗУ"Про господарські товариства".

Командитним товариством визнається товариство, в якому разом з одним або більше учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майні товариства (вкладників), та які не беруть участі в діяльності товариства.

Якщо у командитному товаристві беруть участь два або більше учасників з повною відповідальністю, вони несуть солідарну відповідальність за боргами товариства. 

Особа може бути повним учасником тільки в одному командитному товаристві. Повний учасник командитного товариства не може бути учасником повного товариства. Повний учасник командитного товариства не може бути вкладником цього самого товариства.

Найменування командитного товариства повинно містити імена (найменування) всіх повних його учасників, слова "командитне товариство" або містити ім'я (найменування) хоча б одного повного учасника з доданням слів "і компанія", а також слів "командитне товариство".

Якщо у найменування командитного товариства включене ім'я вкладника, такий вкладник стає повним учасником товариства.

Стаття 77 ЗУ"Про господарські товариства".

Щодо командитного товариства застосовуються норми статей 67 - 74 з урахуванням особливостей, передбачених статтями 78 - 83 цього Закону. 

Стаття 74 ЗУ"Про господарські товариства".

Якщо при ліквідації повного товариства виявиться, що наявного майна не вистачає для сплати всіх боргів, за товариство у недостатній частині несуть солідарну відповідальність його учасники усім своїм майном, на яке відповідно до законодавства України може бути звернено стягнення. Учасник товариства відповідає за борги товариства незалежно від того, виникли вони після чи до його вступу до товариства. 

Учасник, який сплатить повністю борги товариства, вправі звернутися з регресною вимогою у відповідній частині до решти учасників, які несуть перед ним відповідальність пропорційно своїй частці у майні товариства.

Задача 6

Стаття 66 ЗУ"Про господарські товариства".

Повним визнається таке товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном.

Особа може бути учасником тільки одного повного товариства.

Найменування повного товариства повинно містити імена (найменування) всіх його учасників, слова "повне товариство" або містити ім'я (найменування) одного чи кількох учасників з доданням слів "і компанія", а також слів "повне товариство".

Стаття 124 ЦКУ

1. У разі недостатності у повного товариства майна для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі учасники повного товариства солідарно відповідають за зобов'язаннями товариства усім своїм майном, на яке може бути звернене стягнення.

2. Учасник повного товариства відповідає за боргами товариства незалежно від того, виникли ці борги до чи після його вступу в товариство.

3. Учасник повного товариства, який вибув із товариства, відповідає за зобов'язаннями товариства, що виникли до моменту його вибуття, рівною мірою з учасниками, що залишилися, протягом трьох років з дня затвердження звіту про діяльність товариства за рік, у якому він вибув із товариства.

4. Учасник повного товариства, який сплатив повністю борги товариства, має право звернутися з регресною вимогою у відповідній частині до інших учасників, які несуть перед ним відповідальність пропорційно своїм часткам у складеному капіталі товариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]