Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Положення про геральдику (Крохмаль) 21.09.12.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
43.02 Кб
Скачать

Положення про зміст, опис та порядок використання символіки громади смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізької області (герб, малий герб, прапор, штандарт селищного голови)

1.Герб, малий герб, прапор  та штандарт голови  служать офіційною емблемою територіальної громади, символами, в яких відображається її історія, особливості та традиції.

2 Дане Положення регламентує порядок використання символіки  територіальної громади смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізької області.

3. Герб смт. Куйбишеве є символом територіальної громади, який відображає історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості і традиції мешканців населених пунктів громади. Символами місцевого самоврядування є також малий  герб, прапор смт. Куйбишеве , штандарт селищного голови.

4. Метою використання символів місцевого самоврядування є формування та розвиток національної свідомості, високої громадянської позиції та патріотизму жителів  територіальної громади смт. Куйбишеве.

5. Символіка територіальної громади смт. Куйбишеве в обов'язковому порядку застосовується при проведенні урочистих заходів, державних свят та свят місцевого самоврядування, національних свят при виконанні відповідних рішень місцевої ради та її виконавчих органів.

6. Герб смт. Куйбишеве являє собою щит із закругленою нижньою частиною, висота якого у співвідношенні до ширини дорівнює 8:7 та який накладено на декоративний  позолочений  картуш, що увінчаний срібною мурованою короною з тризубом.

Щит розділено  на дві  смуги: голубого та зеленого кольору. На зеленому  полі зображено глиби граніту у вигляді невеликої гори, а на голубому  золотий орел із степовою гадюкою, зав'язаною   вузлом в пазурах.

Щит - це символ розсудливості і захисту.

Срібна міська корона визначає статус населення,  за правилами герботворення вона обов'язкова для селищ  та молодих міст.

Орел з гадюкою в  пазурах уособлює собою силу духу, твердість характеру та гордість місцевих мешканців, їх  волю до  перемоги над злом , прагнення  до справедливості.

Зображення глиб граніту у вигляді гори є символом основного промислового виробництва на території громади - виробництво щебеню та каменю з граніту, а також  уособлює собою найвищу точку над рівнем моря та пам'ятку  історії і археології - Більмак - Могилу, та історичну назву поселення Кам'янка.

Синій колір   на гербу є символом миру , слави , честі , вірності та щирості.

Зелений  колір  є символом надії, достатку, свободи і уособлює собою сільське господарство - одну з основних галузей економіки селищної громади, яким з далекого минулого займалися місцеві жителі та рукотворні ліси, що розташовані поблизу селища.

7. При відтворенні гербу смт. Куйбишеве в кольоровому чи графічному зображенні є обов'язковим збереження пропорцій та дотримання правил геральдичної колористики.

8. Зображення герба смт. Куйбишеве розміщується :

- у залі засідань селищної ради

- у робочих кабінетах селищного голови та секретаря селищної ради

- центральних магістралях при в'їзді на територію  громади

9. Зображення герба смт. Куйбишеве може використовуватися:

- на бланках організаційно-розпорядчих документів селищної  ради;

- як елемент святкового оформлення населених пунктів під час урочистих церемоній та  свят (фестивалі, виставки, т. інше);

- на почесних грамотах, вітальних листах, пам'ятних адресах, важливих    історичних    документах    (угодах    про    дружбу    та співробітництво  і   т.   інше),    відзнаках престижу у сфері політики, бізнесу, культури та спорту тощо.

10.  Малий герб смт. Куйбишеве являє собою великий герб без картуша та корони.

11. Прапор територіальної громади смт. Куйбишеве має форму  прямокутника із співвідношенням сторін 2:3, розділеного на три горизонтальні смуги: верхня і  нижня одинакові по ширині - верхня - жовтого, а нижня - зеленого кольору, середня - синього кольору, співвідношення ширини зеленої та  жовтої смуг до синьої  становить 1:4.  Всередині прапора на  голубій смузі  розмішений один із основних елементів  герба :  орел з гадюкою. Висота орла становить 2/5 висоти прапора , а ширина 2/9 .

12. Символіка прапора пов'язана з гербом селища та державним прапором і має кольори герба смт. Куйбишеве та  кольори  державного прапора

13. Прапор смт. Куйбишеве встановлюється    у   службовому кабінеті селищного голови, а на час скликання сесії вноситься до сесійної зали.

14.При репродукуванні та тиражуванні прапора смт. Куйбишеве має бути збережена кольорова та графічна тотожність оригіналу та його опису, затвердженого сесією селищної ради.

15. Герб та прапор смт. Куйбишеве можуть бути виготовлені у вигляді металевих знаків.

16. Прапор піднімається на фасаді   приміщення селищної ради (або в іншому відведеному місці):

- у дні державних свят України;

- під час проведення сесії селищної ради;

- прийому офіційних делегацій;

- урочистих церемоній та свят;

За обставин, коли здійснюється одночасне підняття Державного прапорів України, області, району та прапора смт. Куйбишеве, останній не може перевищувати за розмірами Державний прапор України, прапори області, району і розміщується справа від них (з боку глядача).

У випадку одночасного підняття прапора смт. Куйбишеве та прапора організації, фірми, установи (якщо вони розташовані поруч) прапор організації повинен не перевищувати розміри прапора  громади і розташовуватися справа від нього (з боку глядача).

17. Прапор селища може бути піднятий під час церемоній та інших урочистих заходів, які проводять  органи    влади, громадські    об'єднання,    підприємства,    установи   та організації незалежно від форм власності.

18.Прапор селища використовується:

- як елемент святкового оформлення населених пунктів під час урочистих церемоній та свят (фестивалі, виставки);

- під час проведення місцевих  господарських, політичних, культурних, спортивних та інших заходів;

- офіційними делегаціями територіальної громади у загальноукраїнських, міжнародних акціях у сфері політики, бізнесу, культури та спорту;

-  під час урочистої церемонії присяги новообраного селищного голови

19. Штандарт (хоругва) селищного голови  являє собою квадратне полотнище, що складається з трьох горизонтальних смуг жовтого вгорі і зеленого внизу  та голубого  посередині кольору з таким  співвідношенням сторін, як і в прапора , у центрі розміщений великий герб громади. Штандарт кріпиться горизонтально за допомогою округлого дерев'яного держака, завершеного конусоподібними кінцівками з жовтого металу та жовтого (золотого) шнура, завершеного китицями, до вертикального стояка. Штандарт виготовляється у єдиному примірнику і зберігається в кабінеті  Куйбишевського селищного голови.

20. Використання символіки територіальної громади смт. Куйбишеве з комерційною метою на оголошеннях, рекламних заставках, щитах, виробах  обов'язково погоджується відповідним рішенням селищної ради на підставі угоди з нею. Дозвіл на користування зображенням символіки громади смт. Куйбишеве передбачає моральну відповідальність користувача за якість товару, на якому він зображений. У разі втрати популярності товару через погіршення якості, власник знаку (селищна рада) має право розірвати угоду з виробником.

Дія цього пункту Положення не поширюється на культурно-освітні та навчальні заклади, юридичні та фізичні особи, що використовують символіку смт. Куйбишеве з метою національно-патріотичного, гуманістичного виховання молоді та формування національної самосвідомості громадян.

21.Виключне право на використання місцевої символіки належить селищній раді. Відповідальність  за  дотримання   вимог  щодо  його  використання покладається на селищного голову.

22. Жителі та гості територіальної громади смт. Куйбишеве зобов'язані поважати  місцеву символіку і несуть відповідальність за ганебне ставлення до неї.