Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_КЗ_Будівельне матеріалознавство.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

2.8. Будівельні розчини.

Поняття про розчини як про дрібнозернисті бетони. Особливі властивості розчинних сумішей: зручноукладальність, водоутримуюча здатність. Міцність будівельних розчинів. Марки розчинів. Використання поверхнево-активних добавок для збільшення пластичності й підвищення стійкості будівельних розчинів. Види розчинів. Принципи визначення складу розчинів. Основні заходи щодо економії цементу і вапна в будівельних розчинах.

2.9. Штучні кам'яні безвипалювальні матеріали й вироби.

Азбоцементні вироби. Основні види азбоцементних виробів і найголовніші вимоги до них. Покрівельні матеріали: уніфіковані хвилясті листи і утеплені панелі (плити). Листи для каркасних стін промислових будинків. Оздоблювальні матеріали.

Азбестоцементні труби напірні й безнапірні.

Вироби автоклавного твердіння на основі вапна й кремнеземистого компонента. Поняття про фізико-механічні процеси взаємодії диоксида кремнію з гідроксидом кальцію при автоклавній обробці і про вплив ступеня дисперсності кремнеземистого компонента на ці процеси. Сілікатна цегла, технологія виробництва. Сілікатні бетони, конструкції з них для індустріального будівництва, технологія виробництва. Розширення сировинної бази для виробництва автоклавних виробів.

2.10. Лісні матеріали (матеріали й вироби з деревини).

Раціональне використання лісних матеріалів з метою забезпечення охорони природи. Поняття про комплексне використання деревини і відходів деревообробки в народному господарстві. Позитивні і негативні властивості деревини.

Залежність основних властивостей деревини від її будови і вологості. Найважливіші групи дефектів і вплив їх на якість деревини. Умови раціонального використання деревини в будівництві.

Сортамент лісових матеріалів і дерев'яних виробів.

Дерев'яні індустріальні будівельні деталі і збірні конструкції. Клеєні конструкції.

Збільшення строку служби дерев'яних конструкцій у спорудах і його техніко-економічне значення. Способи захисту деревини від гниття, загоряння і пошкодження комахами.

2.11. Теплоізоляційні матеріали і вироби.

Загальний характер будови теплоізоляційних матеріалів і основні вимоги до них. Класифікація теплоізоляційних матеріалів і виробів. Техніко-економічне значення теплоізоляційних матеріалів в індустріальному будівництві, розвиток їх виробництва.

Найважливіші теплоізоляційні вироби з органічної сировини. Деревино-волокнисті і деревино-стружкові плити.

Найважливіші теплоізоляційні вироби з неорганічної сировини. Мінеральна вата і вироби з неї. Теплоізоляційні ніздрюваті бетони. Азбестові матеріали для ізоляції гарячих поверхонь. Піноскло, технологія виробництва, використання у будівництві.

2.12. Акустичні та звукоізоляційні матеріали.

Значення будівельних акустичних матеріалів для ослаблення джерел шуму і усунення їх шкідливого впливу на здоров'я людини. Звуковбирні матеріали: особливості їх структури, основні види і області їх використання.

Звукоізоляційні матеріали. Найважливіші вимоги до них, основні види й області використання.