Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_КЗ_Будівельне матеріалознавство.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

2. Програма курсу

2.1. Загальні відомості про будівельні матеріали.

Значення будівельних матеріалів, виробів, деталей і готових конструкцій у народному господарстві нашої країни. Технічний прогрес і перспективи розвитку їх виробництва з урахуванням вимог до якості будівництва. Значення будівельних матеріалів у справі зменшення матеріалоємності, трудоємкості й підвищення продуктивності праці в будівництві. Роль збірних полегшених конструкцій у подальшій індустріалізації будівництва.

Види сировинних ресурсів для виробництва будівельних матеріалів, якими володіє Україна. Питання охорони природи, раціонального використання природних ресурсів і попутних продуктів промисловості при виготовленні будівельних матеріалів. Розвиток промисловості місцевих будівельних матеріалів.

Роль вітчизняної науки в розвитку матеріалознавства й технології будівельних матеріалів. Завдання підвищення якості й довговічності будівельних матеріалів і конструкцій. Значення нових полімерних синтетичних і інших нових ефективних матеріалів у підвищенні якості будівництва. Необхідність заходів щодо охорони праці в процесі виробництва й при використанні будівельних матеріалів.

Короткий історичний огляд розвитку промисловості будівельних матеріалів і виробів.

Класифікація будівельних матеріалів, виробів і деталей. Поняття про стандартизацію будівельних матеріалів і виробів і про уніфікацію виробів.

2.2. Основні властивості будівельних матеріалів.

Поняття про роботу матеріалу в конструкціях. Класифікація основних властивостей будівельних матеріалів. Залежність властивостей матеріалів від їх будови.

Щільність і істинна щільність матеріалу, пористість. Вплив характеру макро- і мікропористості на властивості матеріалу. Міцність і деформативність. Пружність і пластичність. Крихкість і в'язкість. Міцність при стиску, розтяганні й вигині. Методи визначення міцності. Сучасні методи оцінки міцності без руйнування матеріалів. Основні механічні властивості.

Властивості матеріалів стосовно дії води. Вологість. Гігроскопічне зволоження. Рівноважна вологість. Капілярна дифузія. Водопоглинання. Водопроникність і паропроникність. Водостійкість і коефіцієнт розм'якшення. Вплив вологості на властивості матеріалів.

Властивості матеріалів стосовно дії тепла й холоду. Теплопровідність і теплоємкість. Залежність теплопровідності від будови й вологості матеріалу. Морозостійкість і способи її оцінки. Вогнестійкість і вогнетривкість.

Хімічна стійкість матеріалів. Залежність хімічної стійкості неорганічних матеріалів від їх складу.

2.3. Природні кам'яні матеріали.

Гірські породи, що використовуються в якості природних кам'яних матеріалів і виробів. Різноманітність природних кам'яних матеріалів у нашій країні.

Кам'яні матеріали з вивержених порід. Найважливіші породоутворюючі мінерали, їх основні властивості. Зв'язок між умовами утворення порід і загальним характером їх будови; залежність властивостей матеріалів від складу й будови порід. Область і особливості використання матеріалів з вивержених порід.

Матеріали з осадових порід, їх основні види. Найважливіші породоутворюючі мінерали осадових порід. Особливості будови осадових порід і властивості матеріалів, обумовлені цими особливостями. Використання осадових порід у будівництві.

Матеріали з метаморфічних порід, особливості будови, властивості матеріалів і області їх застосування.

Основні види матеріалів і виробів із природних кам'яних матеріалів, вимоги до них при різних умовах застосування. Техніко-економічна ефективність використання місцевих кам'яних матеріалів.

Конструктивні й хімічні способи підвищення довговічності кам'яних матеріалів.