Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції до іспиту_ГЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
766.98 Кб
Скачать

2.4. Правові засади процедури ліцензування господарської діяльності

Правовою базою процедури ліцензування господарської діяльності є Закон України від 01.06.2000 р. «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Також окремі питання ліцензування регулюють Постановами Кабінету Міністрів України: від 14.11.2000 р. № 1698 «Про затвердження переліку органів ліцензування», від 20.11.2000 р. № 1719 «Про затвердження ліцензій єдиного зразка для певних видів господарської діяльності», від 29.11.2000 р. № 1755 «Про термін дії ліцензії на проведення певних видів господарської діяльності, розмір і порядок зарахування плати за її видачу» та іншими нормативними актами.

Ст. 1 цього Закону передбачає, що його дія поширюється на суб’єкти господарювання зареєстровані у визначеному законодавством порядку, зокрема юридичних осіб незалежно від їхньої організаційно-правової форми та форми власності, які провадять господарську діяльність, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності.

Ліцензування – видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ і ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Ліцензія – це документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання на проведення зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного терміну за дотриманням усіх ліцензійних умов. У цьому Законі подається перелік 45-ти видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Перелік деяких із них:

- виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами;

- виробництво ветеринарних медикаментів і препаратів, оптова, роздрібна торгівля ветеринарними медикаментами і препаратами;

- торгівля пестицидами та агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин);

- медична практика;

- ветеринарна практика;

- туроператорська діяльність;

- заготівля, переробка, металургійна переробка металобрухту кольорових і чорних металів;

- діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів);

- посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном;

- централізоване водопостачання та водовідведення;

- виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами;

- нші.

Є окремі види господарської діяльності, процедура ліцензування яких відбувається відповідно до спеціального законодавства:

- Банківська діяльність (відповідно до Закону України від 07.12.2000 р. «Про банки і банківську діяльність»).

- Професійна діяльність на ринку цінних паперів (відповідно до Закону України від 23.02.2006 р «Про цінні папери та фондовий ринок»).

- Діяльність з надання фінансових послуг (відповідно до Закону України від 12.07.2001 р. «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»).

- Зовнішньоекономічна діяльність (відповідно до Закону України від 16.04.1991 р. «Про зовнішньоекономічну діяльність»).

- Діяльність в галузі телебачення і радіомовлення (відповідно до Закону України від 21.12.1993 р. «Про телебачення і радіомовлення»).

- Діяльність у сфері електроенергетики та використання ядерної енергії (відповідно до Закону України від 16.10.1997 р. «Про електроенергетику» та Закону України від 11.01.2000 р. «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії»).

- Діяльність у сфері освіти (відповідно до Закону України від 13.05.1999 р. «Про загальну середню освіту» та Закону України від 17.01.2002 р. «Про вищу освіту»).

- Виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами (відповідно до Закону України від 19.12.1995 р. «Про державне регулювання виробництва і обігу спиртом етиловим, коньячним, плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами»).

- Діяльність у сфері телекомунікацій (відповідно до Закону України від 18.11.2003 р. «Про телекомунікації»).

- Будівництво (відповідно до Закону України від 16.05.2007 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю за сприяння інвестиційної діяльності у будівництві»).

- Діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюється відповідно до базового Закону про ліцензування та з урахуванням особливостей, визначених Законом України від 15.02.1995 р. «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

Порядок видачі ліцензії (у додатку 2.6 подана схема процедури ліцензування).

Ліцензію видає орган ліцензування – орган виконавчої влади, визначений Кабінетом Міністрів України, або спеціально уповноважений виконавчий орган рад для ліцензування певних видів господарської діяльності.

Щоб одержати ліцензію, треба подати до органу ліцензування такі документи.

1. Заява на видачу ліцензії (бланк заяви на видачу ліцензії подано у додатку 2.7). У ній зазначають:

    1. відомості про суб’єкта господарювання-заявника (для юридичної особи – це найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код; для фізичної особи-підприємця – це прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані, ідентифікаційний номер);

    2. вид господарської діяльності, на який одержують ліцензію.

2. Копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта господарювання або копія довідки про внесення до ЄДРПОУ, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа.

Для окремих видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, до заяви про видачу ліцензії також додають документи, вичерпний перелік яких визначає Кабінет Міністрів України за поданням спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування.

Орган ліцензування повинен прийняти рішення про видачу ліцензії чи про відмову у її видачі протягом 10 робочих днів з дня подання усіх потрібних документів і повідомити про це заявника. Заявник протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення про видачу ліцензії повинен її оплатити. Орган ліцензування протягом трьох робочих днів з дня подачі документа про сплату вартості ліцензії повинен її видати заявнику.

У ліцензії зазначають:

- найменування органу ліцензування, який видав ліцензію;

- вид господарської діяльності, на право провадження якого видається ліцензія;

- найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності;

- ідентифікаційний код юридичної особи або ідентифікаційний номер фізичної особи - підприємця;

- місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності;

- дата прийняття та номер рішення про видачу ліцензії;

- строк дії ліцензії;

- посада, прізвище та ініціали особи, яка підписала ліцензію;

- дата видачі ліцензії;

- наявність додатку.

Ліцензію підписує керівник органу ліцензування або його заступник та засвідчують печаткою цього органу.

Ліцензію на провадження певного виду господарської діяльності видають на необмежений строк. Кабінет Міністрів України за поданням спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування може обмежити строк дії ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, але цей строк не може бути меншим, ніж п’ять років.

Плата за отримання ліцензії на провадження видів господарської діяльності становить одну мінімальну заробітну плату, враховуючи її розмір, що діє на дату прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії, крім плати, розмір якої визначений законами.

Щорічна плата за видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними виробами на кожний окремий, зазначений у ліцензії, електронний контрольно-касовий апарат у місці торгівлі становить 8000 грн., по тютюнових виробах – 2000 грн. на кожне торгове місце, а на території сіл і селищ відповідно 500 грн. і 250 грн. Плату за ліцензію стягують щоквартально рівними частинами. Це зазначено у Законі України від 19.12.1995 р. «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Строк дії ліцензій на провадження діяльності з випуску та проведення лотерей, які видає Міністерство фінансів у процесі переоформлення реєстраційних свідоцтв відповідно до прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою запровадження контролю за здійсненням лотерейної діяльності», становить 12 років.

Строк дії ліцензії на виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового становить п’ять років, а плата за її видачу справляється у розмірі 20 мінімальних заробітних плат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]