Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції до іспиту_ГЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
766.98 Кб
Скачать

2.3. Правові засади державної реєстрації суб’єктів господарювання

Загальний порядок процедури державної реєстрації суб’єктів господарювання визначає Закон України від 15.05.2003 р «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Державна реєстрація юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців – засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до ЄДРПОУ.

Процедуру державної реєстрації виконує Державний реєстратор. Ним є посадова особа виконавчого комітету міської ради міста обласного значення, або районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації за місцем знаходження юридичної особи чи за місцем проживання фізичної особи – підприємця.

Процедура державної реєстрації фізичної особи – підприємця

Фізична особа, щоб зареєструватися, подає державному реєстратуру особисто за наявності паспорта, або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення, або подає через уповноважену особу (вона повинна пред’явити свій паспорт і документ, що засвідчує її повноваження) такі документи.

  1. Заповнена реєстраційна картка встановленого зразка на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

  2. Копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

  3. Документ, який засвідчує плату за процедуру державної реєстрації (2 неоподаткованих мінімуми доходів громадян).

  4. Нотаріально посвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника, або органу опіки та піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

Державний реєстратор повинен зареєструвати фізичну особу за наявності всіх необхідних документів протягом двох робочих днів.

Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця повинно бути оформлено державним реєстратором і видано (надіслано рекомендованим листом) заявнику не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи - підприємця зобов’язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця з зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до ЄДРПОУ та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця, щоб взяти її на облік.

Процедура державної реєстрації юридичних осіб

Для того, щоб зареєструватися, засновник (засновники) подають державному реєстратуру особисто за наявності паспорта або через уповноважену особу за наявності паспорта та документа, що засвідчує її повноваження, або надсилають рекомендованим листом з описом вкладення, такі документи.

  1. Заповнена реєстраційна картка визначеного зразка на проведення державної реєстрації юридичної особи.

  2. Примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення засновників чи уповноваженого ними органу про створення такої юридичної особи у випадках передбачених законодавством.

  3. Два примірники установчих документів (установчого акта, статуту, засновницького договору, положення), які повинні бути пронумеровані, прошиті, а підписи засновників (учасників) повинні бути нотаріально засвідчені.

  4. Документ, що засвідчує плату за процедуру державної реєстрації (10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

  5. Чинна довідка з ЄДРПОУ про резервування найменування юридичної особи. Резервування найменування повинно містити інформацію про організаційно-правову форму та назву юридичної особи. Процедура резервування коштує 2 неоподаткованих мінімуми доходів громадян. Юридична особа може зарезервувати найменування на 2 місяці, а для ПАТ – 9 місяців.

  6. В окремих випадках, передбачених законодавством (у випадках створення юридичної особи внаслідок злиття чи концентрації), потрібне рішення органів Антимонопольного Комітету України чи Кабінету Міністрів України про надання дозволу на узгоджені дії чи концентрацію суб’єкта господарювання.

  7. Якщо реєструється акціонерне товариство, то подається звіт про проведення відкритої підписки на акції, затверджений ДКЦПФР.

  8. Якщо законом визначено вимоги щодо формування статутного капіталу, то додатково подають документ, що підтверджує внесення засновником (засновниками) вкладу (вкладів) до статутного капіталу юридичної особи в розмірі, який визначено законом.

9. У разі державної реєстрації фермерського господарства подають копію Державного акта на право приватної власності засновника на землю або копію Державного акта на право постійного користування землею засновником, або нотаріально засвідчену копію договору про право користування землею засновником, зокрема на умовах оренди.

10. У разі державної реєстрації юридичної особи, засновником (засновниками) якої є іноземна юридична особа, додатково подають документ про підтвердження реєстрації іноземної особи в країні її місцезнаходження, зокрема витяг із торговельного, банківського або судового реєстру.

Державний реєстратор повинен зареєструвати юридичну особу за наявності всіх необхідних документів протягом трьох робочих днів.

Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи повинен оформити державний реєстратор і видати (надіслати рекомендованим листом) заявнику не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації. Разом із свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи засновнику або уповноваженій ним особі видають (надсилають рекомендованим листом) один примірник оригіналу установчих документів з поміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи.

Державний реєстратор у день державної реєстрації юридичної особи зобов’язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації юридичної особи з зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до ЄДРПОУ та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи для взяття її на облік.

Окрім загального порядку процедури державної реєстрації суб’єктів господарювання, згідно з базовим Законом до окремих із них може застосовуватись і спеціальний порядок, визначений відповідними законодавчими актами. Наведемо окремі приклади:

- банки і банківські об’єднання реєструють відповідно до Закону України від 07.12.2000 р. «Про банки і банківську діяльність», постанов Правління НБУ від 31.08.2001р. № 375 «Про затвердження положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень» та від 31.08.2001р. № 377 «Про затвердження Положення про порядок створення і державної реєстрації банківських об’єднань»;

- промислово-фінансові групи – відповідно до Закону України від 21.11.1995 р. «Про промислово-фінансові групи в Україні» та Положення про створення (реєстрацію), реорганізацію та ліквідацію промислово-фінансових груп, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.1996 р. № 781;

- фондові біржі – відповідно до ст. 22 Закону України від 23.02.2006 р. «Про цінні папери та фондовий ринок» та п. 13 ст. 7 Закону України від 30.10.1996 р. «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»;

- торгово-промислові палати – відповідно до ст. 9 Закону України від 02.12.1997 р. «Про торгово-промислові палати в Україні» та Положення про порядок державної реєстрації торгово-промислових палат, затверджене наказом Мін’юсту України від 08.06.1998 р. № 35/5.

Наступними кроками суб’єктів підприємницької діяльності щодо початку їхньої діяльності є:

  1. Реєстрація у таких державних органах та установах:

  • органах державної статистики;

  • органах державної податкової служби;

  • Пенсійному фонді України;

  • Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України;

  • Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

  • Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

  1. Отримання дозволу в органах внутрішніх справ на виготовлення печатки та штампу. Юридичні особи обов’язково повинні мати печатку, а фізична особа – за бажанням (у разі реєстрації фізичної особи-підприємця як платника ПДВ обов’язковою умовою правильності оформлення податкової накладної є скріплення її печаткою відповідно до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.1997 р.).

  2. Відкриття рахунків в установах банків. Юридична особа обов’язково відкриває рахунки, а фізична – за бажанням.

  3. Отримання дозволу органів державного пожежного нагляду на початок роботи.

  4. Отримання дозволу органів державного санітарно-епідеміологічного нагляду на початок роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]