Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції до іспиту_ГЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
766.98 Кб
Скачать

3. Залежно від величини частки участі іноземного інвестора у статутному капіталі підприємства.

3.1. Підприємства з іноземними інвестиціями (відповідно до ст. 117 ГК України та ст. 1 Закону України «Про режим іноземного інвестування») – підприємства, в яких частка іноземних інвестицій становить не менше 10% у статутному капіталі.

3.2. Іноземні підприємства – підприємства, де частка іноземних інвестицій становить 100% у статутному капіталі. Це унітарні або корпоративні підприємства, створені за законодавством України, що діють виключно на основі власності іноземців або іноземних юридичних осіб, або діючі підприємства, придбані повністю у власність цих осіб. Іноземні підприємства не можна створювати в галузях, які визначені законом, і мають стратегічне значення для безпеки держави.

3.3. Національні підприємства – всі інші, частка іноземних інвестицій в статутному капіталі яких відсутня, або становить не більше 10 %.

4. Залежно від величини (техніко-економічних характеристик) (відповідно до ст. 63 ГК України).

4.1. Малі підприємства – підприємства (незалежно від форми власності), в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує 70 мільйонів гривень.

4.2. Великі підприємства – підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 250 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму 100 мільйонів гривень.

4.3. Середні підприємства – всі інші.

5. За видами їхньої економічної діяльності. Правова база цієї класифікації – Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» ДК 009:2005, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (чинний від 01.04.2006 р.) (далі - КВЕД).

Для виділення галузей економіки (сільське господарство, металургія, транспорт, будівництво тощо), яким належать об’єкти класифікації, у класифікаторі введені «Секція» та «Підсекція» і позначені вони прописними літерами латинської абетки. Ретельнішу деталізацію угруповань КВЕД (розділ, група, клас, підклас) позначають цифровими кодами. Відповідно до КВЕД виділяють такі галузі економіки (відповідно до суб’єктів господарювання цих галузей):

  1. Сільське господарство, мисливство, лісове господарство.

  2. Рибальство, рибництво.

  3. Добувна промисловість.

  4. Переробна промисловість.

  5. Виробництво та розподілення електроенергії, газу, води.

  6. Будівництво.

  7. Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку.

  8. Діяльність готелів і ресторанів.

  9. Діяльність транспорту та зв’язку.

  10. Фінансова діяльність.

  11. Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям.

  12. Державне управління.

  13. Освіта.

  14. Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги.

  15. Надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльність у сфері культури та спорту.

2.2. Створення суб’єктів господарювання, їхні установчі документи

Створення суб’єкта господарювання – це врегульовані правом умови фактичного виникнення і легітимації суб’єкта господарювання (див. додаток 2.3).

Як правове поняття створення суб’єкта господарювання охоплює такі процедури:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]