Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УСР_КР_завд_12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Колективно-договірне регулювання захисту працівників ват "техпрогрес"..

Найбільш об`ємно і повно соціальні заходи і їх використання відображені в колективному договорі. Колективний договір ВАТ "Техпрогрес"..складається з наступних розділів:

1 розділ. “Загальні обов`язки сторін колективного договору”.

    1. Обов`язки роботодавця.

    2. Обов`язки профспілкової організації.

    3. Обов`язки працівника.

2 розділ. “Забезпечення економічних прав і інтересів працівників

ВАТ "Техпрогрес"..

    1. Кадрова політика.

    2. Оплата праці.

    3. Робочий час.

    4. Відпустки.

    5. Забезпечення зайнятості.

3 розділ. “ Охорона праці і здоров`я працівників ВАТ "Техпрогрес"...

    1. Охорона праці.

    2. Охорона здоров`я.

4 розділ. “ Соціальні пільги для працівників ВАТ "Техпрогрес"..

5 розділ. “Права і гарантії профспілкової організації”.

В першому розділі “Загальні обов`язки сторін колективного договору” роботодавець зобов`язується організувати стабільну і прибуткову роботу, забезпечити працівникам економічні права і інтереси в сфері торгівлі, соціальні гарантії і пільги, встановлені законодавством і цим колективним договором. Профспілки зі своєї сторони зобов`язуються досягти покращення рівня життя працівників та їх сімей за рахунок забезпечення економічних гарантій.Створювати контроль за правомірністю застосування затверджених систем оплати праці і надання пільг кожному працівнику. Працівник зобов`язується виконувати надані йому завдання. Утримувати робоче місце в порядку, додержуватися правил і норм по техніці безпеки. Сприяти підвищенню ефективності, покращення якості обслуговування клієнтів, зростання продуктивності праці. Створювати і зберігати сприятливу трудову атмосферу в колективі. Поважати особисті права кожного, додержуватися трудової дисципліни, виконувати режим робочого часу, правила внутрішнього трудового розпорядку.

У підрозділі “Кадрова політика” сторони признають, що умови найму, звільнення, додержання працівниками трудової дисципліни, розгляд звертань і скарг працівників, забезпечення зайнятості регулюються згідно з вимогами трудового законодавства, правилами внутрішнього трудового розпорядку і статтями розділу складеного колективного договору. В цьому ж підрозділі сторони виходять з того , що при прийнятті на роботу працівника трудові відносини оформлюються складанням письмового трудового договору або контракта строком на один рік. Строковий трудовий договір складається при неможливості його заключення на один рік, в випадках: заміщення тимчасово відсутнього працівника, виконання робіт тимчасового характеру.

При прийомі на роботу адміністрація при згоді з працівниками може встановити випробувальний строк. Продовження випробувального строку можливе лише по узгодженню з профспілковим комітетом, але не більше шести місяців.

При прийомі на роботу адміністрація повинна ознайомити його з дорученою роботою, з її умовами, оплатою, правилами внутрішнього трудового розпорядку. Працівник має право ознайомитись з колективним договором. Профком ВАТ "Техпрогрес". та керівник прийшли до згоди, що особова справа працівника не може містити відомості особового характеру, не передбачені діючим законодавством. Особиста справа є документом суворо конфіденційного характеру.

Оплата праці самостійно визначається організацією і здійснюється за посадовими окладами згідно з штатним розписом. Розмір заробітної плати встановлюється не нижче одного мінімального окладу по Україні. Середня заробітна плата на ВАТ "Техпрогрес"складає (заповнити ) гривень. Також може проводитись індексація заробітної плати працівників в залежності від фінансового положення організації, індексу зростання цін на споживчі товари та послуги. Для матеріального стимулювання працівників за виконання плану по продажу товарів передбачене преміювання, надання винагороди. Підвищення оплати праці в колективному договорі було заплановано по категоріям зайнятих і наведено в таблиці

Таблиця

Аналіз підвищення оплати праці на ВАТ "Техпрогрес".. у 2011 році.

Категорії зайнятих

Підвищення (%) за планом

Підвищення (%) фактично

1.

Виробничий персонал

20

15

2.

Невиробничий персонал

15

10

3.

Адміністративний персонал

25

30

Розглянувши таблицю, приходимо до висновку,що (продовжити думку)

Робочий час для працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Робочий день починається о 9-00 годині, перерва на обід з 13-00 до 14-00, і закінчується о 18-00 годині.Працівникам встановлений п`ятиденний робочий тиждень. Про зміну режиму роботи працівник повинен бути ознайомлений не пізніше чим за два місяці.

У разі крайньої необхідності організація за згодою профспілок може залучати працівників до над нормованого робочого дня, а також до роботи в вихідні і святкові дні. Оплата за цю роботу проводиться з розрахунку подвоєного тарифного окладу.

Всім робітникам надається щорічна відпустка не менше 28 календарних днів. Також можуть надаватись додаткові відпустки працівникам згідно з законодавством. Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в вищих навчальних закладах надаються оплачувані у встановленому порядку відпустки у зв`язку з навчанням. Працівникам, які йдуть у відпустку заробітна плата виплачується не пізніше ніж за 3 дні до його початку. В разі несвоєчасної видачі заробітної плати початок відпустки по вимозі працівника повинно бути перенесено на визначену кількість днів.

В підрозділі “ Забезпечення зайнятості “ роботодавець признає, що гарантована зайнятість – одна з найважливіших умов добробуту працівника і разом з профкомітетом несе відповідальність за її забезпечення. Керівництво не ставить своєю метою покращити економічне положення організації за рахунок скорочення чисельності працюючих та звільняти працівників по скороченню штатів, якщо його не принудить до цього жорстка економічна необхідність. Своєчасно, не менш ніж за три місяці надавати інформацію про можливе масове вивільнення працівників. При любому економічному стані організації не можна звільняти по скороченню штатів слідуючі категорії працівників:

  • працівників в період тимчасової непрацездатності;

  • працівників, які перебувають у черговій, декретній відпустці;

  • жінки, які мають дітей у віці до 3-х років;

До такої категорії серед працівників ВАТ "Техпрогрес"належать

( )жінок.......

У третьому розділі “ Охорона праці “ з метою забезпечення пріоритету життя і здоров`я працівників сторони зобов`язуються в повному обсязі, якісно і своєчасно виконати заходи, передбачені в таблиці .

Таблиця

Заходи по охороні праці, заплановані на ВАТ "Техпрогрес"у 2011 році.

Заходи

Дата

Фактично виконано

1.

Атестація робочих місць

14.03.2011

14.08.2011

2.

Ознайомлення з технікою пожежної безпеки

15.01.2011

15.08.2011

15.01.2011

15.08.2011

3.

Проходження медичного огляду

03.06.2011

03.06.2011

Загальна оцінка стану соціальних проблем ВАТ "Техпрогрес"..

Згідно з Законодавством на всіх підприємствах створюються Фонди економічного стимулювання. Для виконання запланованих соціальних заходів на ВАТ "Техпрогрес".. створено Фонд соціального розвитку, який призначений забезпечити соціально-побутове обслуговування працівників, а також соціальний розвиток організації на основі самофінансування. Фонд створюється за рахунок відрахувань від чистого прибутку щоквартально.

Для матеріального стимулювання створено Фонд матеріального заохочення.

На соціальні заходи у 2011 році було виділено керівництвом ВАТ "Техпрогрес" 350000,00 гривень.З них було використано 302000грн.. Використання коштів наведено в таблиці

Таблиця