Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори (ТСПИС).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
135.04 Кб
Скачать

50.Команда sql Create Table призначена для опису структури таблиці. Команда sql Create Table створює порожню таблицю (без рядків). Приклад:

Create Table назва табл.

(

Енкрньо Char(8),

Egjudckjdy Char (11)

);

51.Оператор ALTER TABLE дозволяє переміновивать існуючу таблицю. Так само він може бути використаний для додавання, модифікації, або видалення стовпців існуючої таблиці. Приклад: ALTER TABLE persons ADD COLUMN email VARCHAR(100);

52.INSERT - оператор мови SQL, який дозволяє додати рядки в таблицю, заповнюючи їх значеннями. Значення можна вставляти перерахуванням за допомогою слова values ​​і перерахувавши їх в круглих дужках через кому або оператором select. Приклад: INSERT INTO students(name) VALUES ('Іван');

53.Delete — у мовах, подібних SQL, DML-операція видалення записів з таблиці. Критерій відбору записів для видалення визначається виразом Where. У разі, якщо критерій відбору не визначений, виконується видалення всіх записів. Приклад: DELETE *

FROM students

WHERE стипендія=0;

54. SELECT — оператор мови SQL, котрий повертає рядки з однієї чи багатьох таблиць. Повний синтаксис оператора SELECT. Повертає нуль або більше рядків з однієї або більше таблиць, тимчасових таблиць, або ж представлень бази даних. У більшості застосунків, SELECT — найчастіша команда Data Manipulation Language (DML). Оскільки, SQL не є процедурною мовою, запит SELECT описує кінцеві дані, однак, не вказує, які саме операції слід виконати для отримання цих даних: завдання покладається на систему керування базами даних, яка здатна самостійно оптимізовувати необхідні для отримання результату операції.

55.DROP TABLE видаляє дані, метадані та індекси таблиці з бази даних. Ця інструкція так само видаляє будь які тригери, які звертаються до таблиці. Приклад: DROP TABLE Вінниця;

56. Операції порівняння використовуються в операторах SQL для порівняння окремих значень і представляються знаками =, <>, < і >. Ці операції призначені відповідно для перевірки рівність і нерівності значень, перевірки виконання відносин "менше" і "більше" між ними.  

57.Логічні операції в SQL задаються ключовими словами, а не символами.

  • IS NULL, EXISTS

  • BETWEEN 

  • UNIQUE

  • IN 

  • ALL і ANY

  • LIKE

  IS NULL

Ключове слово IS NULL використовується для перевірки рівності даного значення значенню NULL.

Приклад перевірки рівності значення значенню NULL.

WHERE SALARY IS NULL     Для зарплати не задано значення Приклад, в якому значення NULL не буде знайдене.

WHERE SALARY = NULL                Зарплата має значення, рівне рядку символів “NULL”

Рядок “NULL” відрізняється від значення NULL.

Between

Ключове слово BETWEEN використовується для пошуку значень, що потрапляють в діапазон, заданий деякими мінімальним і максимальним значеннями. Ці мінімальне і максимальне значення включаються у відповідну умову.

WHERE SALARY BETWEEN 20000      AND 30000     

BETWEEN припускає включення мінімального і максимального значень діапазону в результати запиту.

  IN

Ключове слово IN використовується для порівняння значення із заданим списком буквальних значень. Щоб повернулося TRUE, порівнюване значення повинне співпадати хоча б з одним значенням із списку.

WHERE SALARY IN (20000,  30000, 40000)

  Зарплата повинна дорівнювати 20000, 30000 або  40000

Те ж саме можна одержати, комбінуючи умови за допомогою ключового слова OR, але за допомогою IN результат виходить швидше.

  LIKE

Ключове слово LIKE використовується для знаходження значень, схожих на задане. В даному випадку передбачається використовування наступних двох знаків підстановки:

  • знак відсотка(%), в Access (*);

  • знак підкреслення(_),в Access(?).

Знак відсотка представляє нуль, один або декілька символів. Знак підкреслення представляє один символ або число. Знаки підстановки можуть використовуватися в комбінації.

58. В мові SQL діють арифметичні операції – додавання, віднімання, множення і ділення. Ці операції позначаються:

+ - додавання (сума);

- - віднімання (різниця);

* - множення (добуток);

/ - ділення (частка).

Арифметичні операції можна комбінувати. Спочатку виконуються операції множення і розподілу, а потім — операції складання і віднімання. Користувач може управляти порядком виконання операцій у виразі тільки за допомогою дужок. Укладений в дужки вираз означають необхідність розглядати вираз як єдиний блок.

59.Функція це команда, завжди використовувана у зв'язку з ім'ям стовпця або виразом. У SQL є декілька типів функцій.

Підсумкова функція це функція, використовувана в операторі SQL для отримання підсумкової інформації типу загального числа рядків, сум або середнього значення.

Обговоримо наступні підсумкові функції.

COUNT,MAX ,MIN, AVG

Функція COUNT використовується для підрахунку рядків або значень в стовпці, відмінних від значення NULL. При використовуванні в запитах функція COUNT повертає числове значення. Функція SUM :

Функція SUM використовується для підрахунку суми значень в стовпці для заданої групи рядків. Функцію SUM можна використовувати разом з ключовим словом DISTINCT.

Функція AVG використовується для підрахунку середнього для значень заданої групи рядків. При використовуванні з ключовим словом DISTINCT значення, що повторно зустрічаються, в середньому не враховуються

Функція MAX використовується для підрахунку максимуму для значень заданої групи рядків. Значення NULL при цьому ігноруються. Можна використовувати також ключове слово DISTINCT, але оскільки значення, що повторно зустрічаються, на значення максимуму не впливають, це ключове слово виявляється в даному випадку даремним

61. Арифметичні функції, такі як ABS, CEILING, DEGREES, FLOOR, POWER, RADIANS і SIGN, повертають значення того ж типу, що і вхідне значення. Тригонометричні та інші функції, включаючи EXP, LOG, LOG10, SQUARE і SQRT, перетворять вхідні значення в тип float і повертають значення типу float.

Усі математичні функції, крім RAND, є детермінованими. Це означає, що вони повертають одні й ті ж результати кожного разу, коли викликаються з одними і тими ж вхідними значеннями. Функція RAND є детермінованою тільки втому випадку, якщо задано параметр початкового значення. Додаткові відомості про детермінізм функцій див Детерміновані та недетерміновані функції.

62. BETWEEN - даний оператор використовується в умові WHERE для вибору даних між двома значеннями. Дані можуть бути: тестом, числами, дати. BETWEEN знаходить всі значення в заданих межах.

SELECT column_name(s)

FROM table_name

WHERE column_name

BETWEEN value1 AND value2

63. Оператор IN визначає набір значень, в який дане значення може або не може бути включено. IN знаходить всі значення, що присутні в поданому наборі. Відповідно до нашої навчальною базою даних, на якій ви навчаєтеся по даний час, якщо ви хочете знайти всіх продавців, які розміщені в Barcelona або в London, ви повинні виконати такий запит

SELECT *

FROM Salespeople

WHERE city IN ('Barcelona', 'London';

64. LIKE- пункт який використовується для порівняння значення для аналогічних цінностей з використанням шаблону операторів. LIKE знаходить рядки, що відповідають певному шаблону. Є дві маски які використовуються в поєднанні з оператором LIKE:

Знак відсотка

Підкреслення

Знак відсотка представляє нуль, один або кілька символів. Підкреслення представляє собою єдиний номер або символ. Символи можуть бути використані в комбінації.

65. GROUP BY - використовується разом з функціями агрегування даних для того, щоб останні діяли на певні групи рядків результуючої таблиці даних. На місці імен полів можуть бути використані їх порядкові номери у списку полів результуючої таблиці. Приклад:

SELECT priz, min(ocinca)

FROM students

GROUP BY priz;

66. HAVING - необов'язково параметр оператора SELECT для зазначеним Умови на результат агрегатних функцій (MAX, SUM, AVG, ...). HAVING <Умови> подібній до WHERE <Умови> за вінятком того, Що рядки відбіраються не за значенням стовпців, а будуються Зі значень стовпців вказаніх в GROUP BY и значення агрегатних функцій, обчисления для кожної групи, утвореної GROUP BY. ЯКЩО GROUP BY НЕ вікорістовується, HAVING поводити себе Як WHERE

Приклад:

SELECT priz, date, min (ocinca)

FROM students

GROUP BY priz, date

HAVING min (ocinca)<5;

67. WHERE - оператор в SQL, який вказує, що оператор мови керування даними (DML) повинен діяти тільки на записи, що задовольняють певним критеріям. Критерії повинні бути описані в формі предикатів. Розділ WHERE - не обов'язковий розділ в SQL (DML) пропозиціях. Він використовується в якості умови в SQL-запиті для обмеження записів оброблюваних у виразах SQL (DML) або повертаних запитом

Приклад:

SELECT *

FROM students

WHERE otsinca is null;

68.C++ Builder являє собою SDI-додаток, головне вікно якого містить інструментальну панель, що міститься(ліворуч) і палітру компонентів (праворуч). Крім цього, при запуску C++ Builder з'являються вікно інспектора об'єктів (ліворуч) і форма нового проекту (праворуч). Під вікном форми проекту перебуває вікно редактора коду. Форми є основою проектів C++ Builder. Створення користувальницького інтерфейсу проекту полягає в додаванні у вікно форми елементів об'єктів C++ Builder, називаних компонентами. Компоненти C++ Builder розташовуються на палітрі компонентів, виконаної у вигляді многостранічного блокнота. Важлива особливість C++ Builder полягає в тому, що він дозволяє створювати власні компоненти та набудовувати палітру компонентів, а також створювати різні версії палітри компонентів для різних проектів.

69. Visual Component Library,(VCL) — об'єктно-орієнтована бібліотека для розробки програмного забезпечення, розроблена компанією «Borland» для підтримки принципів візуального програмування. VCL входить в комплект постачання «Delphi», «C++ Builder» і «Borland Developer Studio» і є, по суті, частиною середовища розробки, хоча розробка застосунків в цих середовищах можлива і без використання VCL. VCL представляє величезну кількість готових до використання компонентів для роботи в найрізноманітніших областях програмування, таких, наприклад, як інтерфейс користувача (екранні форми і т.зв. «контроли»), робота з базами даних, взаємодія з операційною системою, програмування мережевих застосунків і інше.

70. Палітра компонентів— це вітрина бібліотеки візуальних компонентів (Visual Component Library — VCL). Вона дозволяє згрупувати компоненти відповідно до їх значення і призначення. Ці групи або сторінки забезпечені закладками.У Delphi компоненти об'єднані по групах: стандартна (Standard), додаткова (Additional), група Windows 95 (Win95), група доступу до даних(Data Access), група керування даними (Data Controls), група Windows 3.1. (Win 3.1), діалогова група (Dialogs), системна група (System), група звітів (QReport),

71. Робота над новим проектом (так в C++ Builder називається застосування, що розробляється) починається із створення стартової форми — головного вікна програми.

Стартова форма створюється шляхом зміни значень властивостей форми Form1(налаштування форми) і додавання до форми необхідних компонентів (полів введення, полів виведення текстової інформації, командних кнопок).

При створенні форми насамперед слід змінити значення властивості Caption (Заголовок).

Форма — це звичайне вікно. Тому розмір форми можна змінити точно так, як і розмір будь-якого вікна Windows, тобто шляхом перетягання межі. Після закінчення переміщення межі значення властивостей Height і width автоматично зміняться. Вони відповідатимуть встановленому розміру форми.

72. Редактор Коду в C++ Builder 6 при перегляді програмного модуля має три сторінки, закладки . Дві з них відображають коди файлу реалізації (Unitl.cpp) і заголовного файлу (Unitl.h). Код заголовного файлу автоматично відображається у вікні Редактора Коду тільки в C++ Builder6 Жирним шрифтом виділяються ключові слова C++. Зеленим кольором виділяються директиви препроцесора. Синім курсивом виділяються коментарі

У вікно Редактора Коду, як і в інші вікна C++ Builder, вбудована контекстна довідка. Щоб одержати довідку по якомусь слову коду (ключовому слову, написаному імені функції і т.п.) достатньо встановити курсор на це слово і натиснути клавішу F1.

73. Інспектор Об'єктів (Object Inspector) забезпечує простою і зручний інтерфейс для зміни властивостей об'єктів C++ Builder і управління подіями, на яке реагує об'єкт. Вікно Інспектора Об'єктів має дві сторінки. Вище за них є випадний список всіх компонентів, розміщених на формі. У ньому ми можемо вибрати той компонент, властивості і події які нас цікавлять. Сторінка властивостей (Properties) Інспектора Об'єктів, показує властивості того об'єкту, який в даний момент виділений нами. Сторінка подій (Events) складає другу частину Інспектора Об'єктів. На ній вказані всі події, на які може реагувати вибраний об'єкт. Наприклад, якщо нам треба виконати якісь дії у момент створення форми, то ми повинні виділити подію On Create.

74. Для кожного додатка C + + Builder створюється один файл проекту, один make-файл і один файл ресурсів. Файл проекту генерується при виборі пункту меню File / New Application. Спочатку файлу проекту присвоюється за замовчуванням ім'я Project1.cpp. Якщо в процесі розробки додатка додаються форми і модулі, C + + Builder оновлює файл проекту.Для перегляду файлу проекту слід вибрати пункт меню View / Project Source. Ця операція виконає завантаження вихідного тексту файла проекту в редактор коду

75. Директива # include включає в текст програми вміст зазначеного файлу. Ця директива має дві форми:

#include "имя файла"

#include <имя файла>

Назва файлу повинна відповідати угодам операційної системи і може складатися або тільки з імені файлу, або з імені файлу з попереднім йому маршрутом. Якщо ім'я файлу зазначено в лапках, то пошук файлу здійснюється відповідно до заданого маршрутом, а при його відсутності в поточному каталозі. Якщо ім'я файлу задано в кутових дужках, то пошук файлу проводиться в стандартних директоріях операційної системи, що задаються командою PATH.

76. Директива # define служить для заміни часто використаються констант, ключових слів, операторів або виразів деякими ідентифікаторами. Ідентифікатори, що замінюють текстові або числові константи, називають іменованими константами. Ідентифікатори, що замінюють фрагменти програм, називають макровизначень, причому макровизначеннями можуть мати аргументи.

Директива # define має дві синтаксичні форми:

# define ідентифікатор текст

# define ідентифікатор (список параметрів) текст

Директива # undef використовується для відміни дії директиви # define. Синтаксис цієї директиви наступний # undef ідентифікатор.Директива скасовує дію поточного визначення # define для зазначеного ідентифікатора. Не є помилкою використання директиви # undef для ідентифікатора, який не був визначений директивою # define.приклад:

# undef WIDTH

# undef MAX. Ці директиви скасовують визначення іменованої константи WIDTH і макровизначеннями MAX

77. Якщо вибрати компонент з палітри і додати його до форми, інспектор об'єктів автоматично покаже властивості і події, які можуть бути використані з цим компонентом.

Властивості є атрибутами компоненту, що визначають його зовнішній вигляд і поведінку. Багато властивостей компоненту в колонці властивостей мають значення, що встановлюється за умовчанням (наприклад, висота кнопок). Сторінка подій (Events) інспектори об'єктів показує список подій, розпізнаваних компонентом (програмування для операційних систем із графічним користувальницьким інтерфейсом. Метод є функцією, що пов'язана з компонентом, і яка оголошується як частина об'єкта. Створюючи оброблювачі подій, можна викликати методи, використовуючи наступну нотацію: ->, наприклад: Edit1->Show();

78. Комментарі — пояснення до вихідного тексту програми, що знаходяться безпосередньо усередині кода, що коментується. Синтаксис коментарів визначається мовою програмування. З точки зору компілятора або інтерпретатора, коментарі — частина тексту програми, що не впливає на її семантику. Коментарі не роблять жодного впливу на результат компіляції програми або її інтерпретацію. Більшість фахівців погоджуються з думкою, що коментарі повинні пояснювати наміри програміста, а не код; те, що можна виразити на мові програмування, не повинне виноситися в коментарі — зокрема, треба використовувати назви змінних, що говорять, функцій, класів, методів і ін., розбивати програму на легкі для розуміння частини, прагнути до того, щоб структура класів і структура баз даних були максимально зрозумілими і прозорими і так далі.Є навіть думка (її дотримуються в екстремальному програмуванні і деяких інших гнучких методологіях програмування), що якщо для розуміння програми потрібні коментарі — значить, вона погано написана. Концепція грамотного програмування наполягає на включення в текст програми настільки детальних і продуманих коментарів, щоб вона стала вихідним текстом не лише для виконуваної коди, але і для супровідної документації. Коментарі часто використовуються для тимчасового відключення частини коди. У мовах C і C++, деякі рекомендують використовувати з тією ж метою директиви препроцесора (#if 0 ... #endif).

З точки зору синтаксису, існують два види коментарів. Багаторядковий коментар може мати будь-яку довжину, він наголошується спеціальними символами на початку і кінці (наприклад, /* */). Однорядковий коментар наголошується спеціальним символом на початку (наприклад, //) і продовжується до кінця рядка. Зазвичай допускається вкладення однорядкових коментарів в інших, як одно- так і багаторядкові коментарі. Способи запису можна чергувати, з точки зору семантики вони однакові.

79. Основні типи в C++ підрозділяються на дві групи: цілочисельні типи і типи з плаваючою крапкою (скорочено їх називатимемо плаваючими типами). Це арифметичні типи. У C++ немає жорсткого стандарту на діапазони значень арифметичних типів (у стандарті мови обмовляються лише мінімально допустимі значення). В принципі, ці діапазони визначаються конкретною реалізацією. Зазвичай вибір цих характеристик диктується ефективністю використання обчислювальних можливостей комп'ютера. Залежність мови від реалізації створює певні проблеми переносимості. C++ залишається машинно-залежною мовою.

Программисты на C++ могут использовать пять типов данных из C: void, int, float, double и char.

Тип

Описание

void

не соответствует никакому типу

int

целый

float

вещественный очень малой точности

double

вещественный двойной точности

char

символьный

Кроме того в C++ есть типы: bool и wchar_t.

Тип

Описание

bool

логический, true (истина) или false (ложь)

wchar_t

расширенный символьный (должен поддерживать все представимые в системе символы)

80. В C++, оператор присвоєння, '=', це оператор використовний для присвоєння .Оператор присвоєння має вигляд : < зміна >:=< вираз > ;

При його виконанні обчислюється значення виразу, що стоїть справа і присвоюється змінній, яка стоїть зліва. При цьому тип виразу повинен співпадати із типом змінної. Однак допускаєтьсяприсвоєння дійсним змінним цілочисельних значень.

Вирази, присутні в операторі присвоєння, можуть бути арифметичними, логічними і рядковими. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]