Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори (ТСПИС).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
135.04 Кб
Скачать

21) Засоби розробки, універсальні по відношенню до субд

Засоби розробки, універсальні по відношенню до СУБД (або претендують на подібну універсальність), як правило, є послідовниками звичайних засобів розробки додатків, що не мають прямого відношення до баз даних. Типові приклади таких засобів розробки – Borland Pascal, Borland C + +, Microsoft QuickC. Здатні використовувати бібліотеки сторонніх виробників, ці кошти дозволяли звертатися до функцій клієнтських API, а з розвитком універсальних механізмів доступу до даних (таких як ODBC) – і до функцій API бібліотек, що реалізують такі механізми. Зазначимо, що нерідко за допомогою цих засобів розробки створювалися середовища настільних СУБД (таких як dBase, FoxBase) або псевдокомпілятори для мов сімейства xBase (наприклад, Clipper).

22) засоби розробки, що володіють великими бібліотеками класів, великою кількістю “майстрів” і кодогенераторов, але орієнтовані на “ручне” створення коду і досить рідко застосовувані для створення “стандартних” додатків для роботи з базами даних (тут під словосполученням “стандартний додаток” ми маємо на увазі додаток, що має безпосередній доступ до бази даних, з яким взаємодіє користувач, тобто є “класичним” клієнтом серверної СУБД). Типовим (і єдиним справді популярним наринку програмного забезпечення) представником цього класу продуктів є Microsoft Visual C++. За допомогою Microsoft Visual C + + і бібліотеки MFC (Microsoft Foundation Classes) можна створювати будь-які програми, якщо ви володієте навиком, знаннями, вмінням і часом. Проте програми, що володіють складним для користувача інтерфейсом (наприклад, використовують бази даних), з його допомогою розробляють не так часто (хоча приклади подібного його використання можна знайти навіть у вітчизняній літературі). В основному цей продукт застосовується для створення клієнтських додатків у разі пред’явлення до них особливих вимог, таких, наприклад, як висока продуктивність, здатність здійснювати будь-які нестандартні операції і пр.

23) засоби розробки з розвиненими візуальними інструментами, що дозволяють буквально “малювати” користувальницький інтерфейс, частково стираючи відмінності між роботою програміста і користувача і здешевлюючи кінцевий продукт за рахунок залучення до проектування інтерфейсу розробників, що володіють не найвищою кваліфікацією (якщо уважно вивчити програми курсів навчальних центрів, спеціалізуються на навчанні засобам розробки Microsoft, Borland і Sybase, то можна виявити, що тривалість курсу навчання, прослухавши який звичайний користувач Windows повинен навчитися створювати клієнтські програми для серверних СУБД, становить від 5 до 10 робочих днів).

Саме ця категорія засобів розробки найбільш часто застосовується при створенні клієнтських додатків. До найбільш популярним продуктам подібного класу слід віднестиMicrosoft Visual Basic, Borland Delphi, Sybase PowerBuilder і Borland C++ Builder. Середовища розробки подібних продуктів досить схожі зовні (з точністю до розташування вікон на екрані, що встановлюється “за умовчанням”): як правило, середа розробки такого продукту містить “заготовку” проектованої форми (аналога вікна), окрему панель з піктограмами елементів користувальницького інтерфейсу та інших використовуваних в додатку об’єктів, які можна вибирати і поміщати на форму, вікно, в якому відображаються і редагуються властивості одного з обраних на формі елементів (а іноді і список подій, на які реагує даний елемент), вікно редактора коду, де можна вводити фрагменти коду, пов’язані з обробкою тих чи інших подій, а також код, який реалізує логіку роботи даного застосування. Як правило, сучасні засоби розробки такого класу дозволяють створювати найпростіші програми для редагування даних практично без написання коду.

24) Останнім часом дуже популярним стало також створення додатків, що використовують доступ до баз даних, але розташованих усередині звичайних документів. В основу засобів розробки подібних програм покладені макромови відповідних редакторів. Найбільш типовим і практично єдиним популярним представником засобів розробки цієї категорії є Visual Basic for Applications, схожий з перерахованими вище візуальними засобами розробки і відрізняється від них тим, що створені за його допомогою програми містяться всередині документів Microsoft Office і не відчужуються від них.

Відзначимо, однак, що наведене розподіл засобів розробки на ці два класи вельми умовно. Як ми вже говорили вище, практично всі засоби розробки додатків з базами даних, у тому числі і орієнтовані на конкретні СУБД, підтримують як мінімум один з універсальних механізмів доступу до даних. І практично всі “універсальні” засоби розробки додатків, якщо вони належать виробнику-яких серверних СУБД, підтримують “свої” СУБД краще, ніж СУБД сторонніх виробників (це може виражатися, наприклад, в особливих бібліотеках класів або компонентів для доступу до даного серверу, а також в наявності загальних репозитаріїв об’єктів і моделей даних, а іноді і спільних з клієнтською частиною серверної СУБД редакторів параметрів доступу до даних або схем даних)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]