Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори (ТСПИС).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
135.04 Кб
Скачать

25) Програми в архітектурі “клієнт-сервер”

У попередніх статтях цього циклу ми вже говорили про те, що являє собою архітектура “клієнт-сервер” в традиційному розумінні. Тому ми лише коротко нагадаємо, що інформаційні системи, створені в такій архітектурі, являють собою сервер баз даних, який маніпулює даними, і клієнтську програму, яка звертається до нього і використовує для цього або клієнтські API (або інкапсулює їх виклики класи та компоненти), або один з універсальних механізмів доступу до даних. Зазвичай при використанні такої архітектури додатків на сервер баз даних покладається також контроль дотримання бізнес-правил, реалізованих у вигляді збережених процедур, тригерів, серверних обмежень та інших об’єктів бази даних.

Для створення клієнтських додатків в цьому випадку найчастіше застосовуються засоби розробки, що володіють розвиненими візуальними інструментами, такі як Microsoft Visual Basic, Borland Delphi, Sybase PowerBuilder, Borland C++Builder.

Відзначимо, однак, що вибір архітектур сучасних додатків в даний час досить широкий і не вичерпується “класичної” архітектурою “клієнт-сервер”, що припускає, що додаток складається з сервера баз даних і клієнтських додатків, взаємодіючих з цим сервером. Тому нижче ми обговоримо, які кошти розробки зручно застосовувати при створенні розподілених додатків.

26) Розподілені додатки

Розподілені (або багатоланкові) програми зазвичай складаються з презентаційних сервісів (або “тонких” клієнтів, з якими зазвичай взаємодіють кінцеві користувачі), сервісів бізнес-логіки, що реалізуються у вигляді бізнес-об’єктів (або сервісів проміжного шару – middle tier;нерідко для опису сукупності таких сервісів застосовується термін middleware), і сервісів даних (зазвичай складаються з сервера баз даних і механізмів доступу до даних). Сервіси бізнес-логіки призначені для отримання введених користувачем даних від презентаційних сервісів, взаємодії з сервісами даних для виконання бізнес-операцій (Наприклад, обробки замовлень або розрахунку бухгалтерського балансу) і повернення результатів цих операцій презентаційним сервісів.

На відміну від звичайних програм в архітектурі “клієнт-сервер”, в багатоланкових системах “тонкі” клієнти, як правило, не мають безпосереднього доступу до даних. Натомість клієнти посилають запити до спеціально призначеним для цієї мети бізнес-об’єктів. Ті, в свою чергу, можуть виконувати запитані клієнтом бізнес-операції (такі як обробка замовлення, виконання банківської транзакції і т.д.).

27)Borland C + + Builder - випущений недавно компанією Borland засіб швидкої розробки додатків, що дозволяє створювати додатки на мові C + +, використовуючи при цьому середовище розробки та бібліотеку компонентів Delphi.C + + Builder являє собою SDI-додаток, головне вікно якого містить персоналізовану інструментальну панель і палітру компонентів. Крім цього, за умовчанням при запуску C + + Builder з'являються вікно інспектора об'єктів і форма нового додатку . Під вікном форми докладання перебуває вікно редактора коду.

28) чотири головні робочі вікна Delphi, які є основою середовища розробки. Зазначимо, що Delphi, як ы будь-яка інша програма в середовищі Windows, може працювати паралельно з іншими програмами, до яких можна переходити під час роботи. Отже, середовище Delphi призначене для розробки прикладних програм під Windows на базі мови Object Pascal.

Середовище складається з чотирьох вікон, якими можна керувати як багато віконною прикладною програмою з інтерфейсом одного документа (single document interface- SDI). Це означає, що розмірами та розташуванням кожного вікна можна керувати незалежно.

Головне вікно розташоване зверху і є центром елементом керування під час роботи Delphi. Воно складається з трьох виділених елементів: рядка меню, панелі швидкого доступу, палітри компонентів.

Вікно інспектора об’єктів розміщене ліворуч знизу екрану. Інспектор об’єктівскладається з двох сторінок – властивості(Properties) та події(Events). За допомогою інспектора об’єктів задають параметри та поведінку окремих елементів (компонент), з яких будуть програму.

Вікно форми (праворуч під головним вікном) є робочою ділянкою для розташування елементів керування програмою під час її майбутнього виконання. Складніші програми потребують кількох різних форм, кожну з яких незалежно проектують Delphi в рамках того ж проекту. Видимою і доступною для проектування в кожен момент часу можна зробити будь-яку з визначених форм.

Вікно редактора коду дає змогу вводити та редагувати тексти програм мовою Object Pascal.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]