Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кпу новейші сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Одним з актуальних питань в Україні є проблема організації та функціонування виконавчої влади.

Сутність категорії виконавчої влади не зводиться до визначення конкретних суб’єктів діяльності з реалізації державної влади.

Для розкриття правової природи виконавчої влади на сучасному етапі розвитку Української держави необхідно:

  • з’ясувати питання про взаємодію законодавчої і виконавчої гілок влади в системі єдиної державної влади України;

  • визначити місце виконавчої влади в цій системі та її мету;

  • розкрити зміст функцій, притаманних виконавчій владі;

  • визначити конституційно-правовий статус суб’єктів виконавчої влади;

  • розкрити зміст правової форми діяльності суб’єктів виконавчої влади.

Місце виконавчої влади в системі єдиної державної влади визначається перш за все метою діяльності виконавчої влади – це забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина.

Мета у свою чергу вимагає чіткого визначення суто виконавчих функцій, які притаманні лише виконавчій владі і не збігаються з функціями інших гілок влади. Слід визначити поняття функцій виконавчої влади в Україні та їх види.

Важливим організаційно-правовим аспектом виконавчої влади є система її органів (суб’єктів виконавчої влади), тобто сукупність певних державних структур, які мають визначену державно-владну компетенцію здійснення безпосереднього управління державою. Потребує певного визначення конституційно-правовий статус кожного з цих органів.

При розкритті конституційно-правового статусу Кабінету Міністрів України – вищого органу в системі органів виконавчої влади згідно з чинним законодавством України потрібно визначити порядок формування та склад КМУ; основні функції та повноваження; його місце та роль в системі органів виконавчої влади.

Характеристика центральних органів державної виконавчої влади передбачає, насамперед, визначення видів цих органів та їх понять згідно з конституційно-правовим законодавством України про міністерство, інші центральні органи державної виконавчої влади України. А також необхідно розглянути їх функції та повноваження, особливості компетенції кожного з зазначених органів.

Відповідь на наступне питання містить в собі характеристику конституційно-правового статусу місцевих державних адміністрацій як одного із структурних елементів виконавчої влади на місцевому рівні. Відповідно до ЗУ „Про місцеві державні адміністрації” потрібно визначити поняття цих державних органів, функції та повноваження, їх завдання.

Слід зауважити, що призначення органів виконавчої влади є управління, що охоплює виконавчу діяльність – здійснення тих рішень, що прийняті органами законодавчої влади та розпорядчу діяльність – здійснення управління шляхом видання підзаконних актів тощо. В рамках цього аспекту передбачається всебічний аналіз саме цих підзаконних актів. Тобто необхідно визначити поняття, ознаки та види актів органів виконавчої влади. Зазначити їх місце в ієрархії конституційно-правових актів України.

Дайте визначення понять:

Виконавча влада; державне управління; виконавчо-розпорядча діяльність; система виконавчої влади в Україні; функції виконавчої влади; суб’єкти виконавчої влади; виконавчі органи загальної компетенції; виконавчі органи спеціальної компетенції; місцеві органи державної виконавчої влади; уряд; Кабінет Міністрів України; міністр; міністерство; Державні комітети; Центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом; місцеві державні адміністрації; повноваження місцевих державних адміністрацій; акти органів виконавчої влади.