Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Організація фінансування і реалізації інвестиційного проекту

Після прийняття узгоджених рішень відносно необхідності впровадження інвестиційного проекту на підприємстві розпочинається роботи з його реалізації. У рамках завдань даного етапу замовник(ініціатор) проекту укладає договори із проектною установою і головною підрядною будівельною організацією на проектування об’єктів інвестування та виконання відповідних будівельно-монтажних робіт і здачею в експлуатацію готових об’єктів виробничо-комерційного призначення. За результатами виконання повного комплексу проектної документації визначається зведена кошторисна вартість об’єктів інвестування, вартість інвестиційного проекту. Проектні рішення повинні базуватися на використанні найбільш ефективних науково-технічних досягнень у конкретній галузі економічної діяльності. Після розробки проектної документації може бути визначена технологічна структура капітальних вкладень. Так, для прикладу, що розглядається, вона має вигляд, відображений у таблиці 1.

Таблиця 1

Технологічна структура капітальних вкладень

з/п

Елементи витрат

Сума витрат, тис. грн

Питома вага у загальній сумі капіталовкладень, %

1

Попередні організаційні витрати

10000

2

2

Проектування об’єктів інвестування

45000

9

3

Будівельні та монтажні роботи

135000

27

4

Вартість технологічних машин і силового обладнання

155000

31

5

Системи автоматизованого управління технологічними процесами

130000

26

6

Інші капіталовкладення

25000

5

Всього капіталовкладень

500000

100

Аналізуючи технологічну структуру капітальних вкладень, можна зробити попередні висновки відносно прогресивності прийнятих проектних рішень. Так, питома вага активної частини майбутніх основних засобів підприємства, що формується інвестиційним проектом (вартість технологічних машин, силового обладнання та систем автоматизованого управління технологічними процесами), складає 57%. Це може бути свідченням технологічної, експлуатаційної досконалості основних засобів, що вводяться в дію за рахунок реалізації інвестиційного проекту. Більш точно оцінити інноваційний зміст інвестиційного проекту можна під час аналізу технічних, експлуатаційних характеристик об’єктів інвестування, зокрема продуктивності технологічного обладнання, рівня експлуатаційних витрат матеріалів, енергоресурсів на одиницю продукції тощо.

Розроблена проектна документація надається головній підрядній будівельній організації для матеріалізації проектних рішень в елементи технічної бази підприємства. У зв’язку із цим важливою складовою проектного фінансування є процес управління реалізацією інвестиційного проекту. Управління інвестиційним проектом – це комплекс цільових заходів, реалізація яких дозволяє трансформувати ідею проекту в завершений матеріально-технічний комплекс, виробничо-комерційне використання якого забезпечує формування необхідних обсягів грошових надходжень підприємства.

Реалізація інвестиційного проекту, зокрема проведення будівельно-монтажних робіт та здача готових об’єктів в експлуатацію, супроводжується змінами у просторі будівельного майданчика, які відбуваються у відповідні періоди часу. Одним з ефективних механізмів управління реалізацією інвестиційного проекту є об’ємно-календарне планування. Календарне планування дозволяє визначити строки початку і завершення окремих робіт, їх загальні обсяги, необхідні виробничі та фінансові ресурси на виконання окремих робіт у відповідні періоди часу. Управління реалізацією інвестиційного проекту з використанням календарного планування полягає в розподілі робіт у часі (за календарними відрізками часу) і в просторі (прив’язка обсягів окремих робіт на будівельному майданчику до конкретних виконавців). Така модель управління дозволяє забезпечити безперервне виконання, рівномірне завантаження виконавців, дотримання строків виконання і своєчасну здачу об’єктів інвестування в експлуатацію.

Важливою складовою реалізації інвестиційного проекту, крім календарного планування, є розроблення і виконання календарного бюджету. Календарний бюджет – це часова деталізація кошторису проекту та план постачання необхідних для реалізації інвестиційного проекту матеріально-технічних ресурсів: машин, механізмів, обладнання будівельних матеріалів, сировини та іншого.

Згідно з визначеними положеннями календарного планування на рис. 1 наведений укрупнений календарний план реалізації інвестиційного проекту вартістю 500 млн. грн.

Ураховуючи вимоги замовників – інвесторів проекту, його тривалість становить два роки. Укрупнений календарний план відображає зміст і послідовність виконання окремих робіт, їх кошторисну вартість та деталізовані у квартальних відрізках часу потреби у фінансових ресурсах. Календарний план визначає введення в експлуатацію виробничих об’єктів у дві черги. Введенням в експлуатацію виробничих об’єктів першої черги забезпечує освоєння 60% передбачених проектом обсягів зростання виробничих потужностей підприємства, та заплановано на шостий, квартал загального терміну виконання інвестиційних робіт. Календарний план визначає необхідні обсяги фінансових ресурсів у координатах квартальних відрізків часу загального терміну виконання інвестиційних заходів. Як свідчать дані укрупненого календарного плану, найбільші обсяги інвестиційних витрат пов’язані з виконанням заходів третього, четвертого і п’ятого часових кварталів загального терміну реалізації інвестиційного проекту. Протягом цього періоду часу замовник повинен профінансувати виконання капітальних робіт вартістю в 366300 тис. грн., або 73% кошторисної вартості інвестиційного проекту.

Рис.1. Укрупнений календарний план реалізації інвестиційного проекту

У цей час реалізація різноманітних інвестиційних заходів має найвищу щільність, що визначає необхідність широкого використання принципу паралельності, одночасності виконання визначеного обсягу робіт. В організаційному та фінансовому аспектах даний період календарного плану є найбільш складним і відповідальним у комплексі заходів реалізації інвестиційного проекту.

У наступній частині другого розділу курсової роботи необхідно обґрунтувати схему фінансування інвестиційного проекту за рахунок власних і позикових фінансових ресурсів. На першому етапі проводяться прогнозні розрахунки формування можливих обсягів власних фінансових ресурсів підприємства протягом періоду реалізації інвестиційного проекту. Власні фінансові ресурси, власний грошовий потік підприємства формується за рахунок обсягів чистого прибутку підприємства та нарахованих сум амортизації основних засобів. Під час прогнозних розрахунків обсягів чистого прибутку враховуються результати фінансового аналізу передінвестиційного періоду господарської діяльності підприємства. Так, у звітному (базовому) періоді господарської діяльності підприємства річні обсяги прибутку від операційної діяльності складали 581158 тис. грн (або в середньому 145396 тис. грн, на часовий квартал). У розрахунках курсової роботи податок на прибуток приймається на рівні 25% від суми прибутку. Враховуючи фактичні дані динаміки зростання прибутку в передінвестиційний період господарської діяльності підприємства, обґрунтовуються темпи його зростання в прогнозному періоді, за часовими кварталами терміну реалізації інвестиційного проекту. Для підприємства, що розглядається в прикладі, вони приймаються на рівні п’ятипроцентного зростання щоквартально. За даними таблиці II „Елементи операційних витрат” форми № 2 „Звіту про фінансові результати” підприємства прикладу визначаються середні обсяги амортизаційних відрахувань у розрахунку на часовий квартал (30734 тис. грн.).

Відповідно визначених вхідних положень у таблиці 2 наведені результати прогнозних розрахунків можливих обсягів власного грошового потоку підприємства в інвестиційний період його господарської діяльності.

Таблиця 2