Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра фінансів, банківської справи

та державного управління

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи з дисципліни

«Проектне фінансування»

для студентів напряму підготовки Фінанси і кредит

Полтава 2010

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Проектне фінансування» для студентів напряму підготовки «Фінанси і кредит». – Полтава: ПолНТУ, 2010 –

Укладачі: В.І. Пазинич, кандидат технічних наук, доцент; К.П. Штепенко, асистент

Відповідальний за випуск: В.О. Онищенко завідувач кафедри фінансів, банківської справи та державного управління, д.е.н., професор.

Затвердено радою університету

Протокол № ___від __________2010 р.

Коректор Є.В. Істоміна

Вхідні положення

Згідно зі змістом навчальних планів підготовки фахівців за напрямом 6.050308 «Фінанси і кредит» розділи освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» та «спеціаліст» передбачають вивчення дисципліни «Проектне фінансування» з виконанням і захистом курсової роботи та складанням іспиту.

У комплексі дисциплін професійного спрямування підготовки фахівців фінансового управління для підприємств та кредитно-банківських установ важливе місце належить навчальному курсу «Проектне фінансування». Це пов’язано з нижчезазначеними цілями і завданнями фінансового управління в реальному секторі економіки та в кредитно-банківській системі.

Призначенням фінансового менеджменту як підприємств реального сектора економіки, так і установ кредитно-банківської системи є забезпечення їх довгострокового фінансово стабільного розвитку. При цьому найбільш важливі об’єкти фінансового управління – грошові потоки, прибутки, капітал, інвестиції.

У реальному секторі економіки основними факторами ефективного господарювання є такі: високий рівень технічної бази підприємств; сучасний менеджмент виробничо-комерційної діяльності; наявність висококваліфікованих фахівців у всіх сферах діяльності підприємств. Технічний потенціал підприємства формується відповідно до змісту його інвестиційної політики в процесі реалізації інвестиційних проектів довгострокового розвитку підприємств. В умовах жорстокої конкуренції на товарних, ресурсних, інформаційних ринках інвестиційні проекти повинні впроваджувати у всі сфери господарювання новітні науково-технічні досягнення, бути за змістом інноваційними. Реалізація потужних інвестиційно-інноваційних проектів, як правило, пов’язана із вкладенням великих обсягів інвестиційних ресурсів, капіталів.

Основними джерелами фінансування інвестиційних проектів розвитку підприємств традиційно є власний капітал ініціаторів проектів із залученням незначних обсягів позичкового капіталу. Такі схеми фінансування малопридатні для реалізації значних за обсягами залученого капіталу інвестиційних проектів. Як показала практика країн Заходу та індустріально розвиваючихся країн Південної Азії, важливим джерелом фінансових ресурсів для реалізації потужних інвестиційно-інноваційних мегапроектів може бути капітал вітчизняної та міжнародної кредитно-банківської системи. При визначенні схем залучення капіталу кредитно-банківської системи необхідно враховувати фінансові можливості, економічні, фінансові та інші інтереси кредиторів проекту. Довгострокові інвестиційні проекти, які потребують вкладення значних обсягів капіталу, пов’язані з великою кількістю ризиків їх практичного впровадження і досягнення проектного рівня показників ефективності. У зв’язку із цим для установ кредитно-банківської системи важливими є положення, пов’язані з гарантією повернення у визначені періоди часу наданих кредитів та отримання узгоджених сум процентних доходів. При цьому необхідно врахувати, що ефективно працюючий реальний сектор економіки є основним джерелом формування фінансових ресурсів установ кредитно-банківської системи. Таким чином, реалізація перспективних інвестиційно-інноваційних проектів реального сектора економіки, що генерують потужні дохідні грошові потоки, є предметом спільних інтересів підприємств-ініціаторів проекту, установ банківської системи – кредиторів проекту і органів державної та регіональної влади. У методичному й організаційному планах найбільш складною проблемою реалізації викладеної інвестиційної політики є мобілізація значних за обсягами інвестиційних ресурсів. Однією з перспективних схем залучення з різноманітних джерел необхідних обсягів фінансових ресурсів для реалізації високовартісних фінансово ефективних інвестиційно-інноваційних проектів є проектне фінансування.

Проектне фінансування – це форма реалізації фінансово-кредитних відносин із приводу організації та проведення фінансування інвестиційних проектів із використанням різноманітних фінансових інструментів за умови, що джерелом сплати заборгованості є генеровані проектом грошові потоки, а забезпеченням боргу – активи учасників фінансування.

В історичному аспекті проектне фінансування було започатковане в першій половині XX століття для фінансування геологорозвідувальних робіт та експлуатації нафтових родовищ США. За відсутності у підприємців необхідних обсягів інвестиційних ресурсів фінансування інвестиційних проектів відбувалося, головним чином, за рахунок капіталів банківської системи, а сплачувався борг попередньо визначеним обсягом видобутої нафти. Фінансовий ризик банківської системи при цьому був пов’язаний з імовірним характером геологічних запасів нафти та їх можливою недостатністю для сплати основної суми кредитного боргу та процентів по ньому. Разом з тим схеми проектного фінансування отримали розповсюдження і сприяли інтенсивному розвитку таких напрямів підприємницької діяльності, як розвідка та розробка родовищ нафти і газу, гірничо-добувної справи, енергопостачання, тобто тих видів діяльності, які потребують для свого розвитку значних за обсягом фінансових ресурсів, а вироблена ними продукція має високий рівень кон’юнктури збуту і формує потужні грошові надходження від її реалізації.

У наступні періоди проектне фінансування отримало поширення в організаційних схемах розвитку високотехнологічних інноваційних галузей виробничо-комерційної діяльності, загальноекономічної інфраструктури (транспортні магістралі, нафтові газопроводи, лінії електропередач), туристичного бізнесу, індустрії відпочинку й оздоровлення та інше. На сьогодні частка проектного фінансування в розвитку реального сектора економіки країн Заходу та нових індустріальних країн світу складає більше 20% від загальних обсягів інвестицій.

В Україні фінансування реальних інвестиційних проектів за схемами проектного фінансування знаходиться на початкових етапах свого становлення. Основні причини такого стану:

  • вітчизняний кредитний ринок не має ліквідних засобів, достатніх для фінансування великомасштабних інвестиційних проектів із тривалими термінами повернення позик;

  • відсутність законодавчої бази надання гарантій і виконання зобов’язань з розподілу отриманої продукції, прибутків між учасниками інвестиційного проекту, недостатня політична стабільність, ненадійність схем розподілу та страхування ризиків;

  • недостатній досвід вітчизняних установ і організацій розроблення та реалізації потужних інвестиційних проектів, відсутність необхідної кількості спеціалістів, які здатні успішно виконувати функції управління реалізацією потужних інвестиційних проектів за схемами проектного фінансування.

Водночас інтеграція України у світовий економічний простір, удосконалення законодавчої бази щодо надання необхідних інвесторам гарантій можуть сформувати умови інвестиційної привабливості залучення іноземного капіталу за схемами проектного фінансування для реалізації високоефективних і масштабних за обсягами капіталовкладень інвестиційних проектів. Серед низки умов успішного впровадження схем проектного фінансування реального сектора економіки України важливими є завдання підготовки спеціалізованих кадрів, здатних виконувати функції фінансування і реалізації масштабних інвестиційних проектів.

Метою навчальної дисципліни «Проектне фінансування» є формування у фахівців фінансового управління кредитно-банківської системи та реального сектора економіки теоретичних знань і практичних навиків організації фінансування і реалізації високоефективних інвестиційних проектів із тривалим терміном повернення кредитів. Важливою складовою навчального процесу дисципліни є виконання студентами курсової роботи.

Метою виконання курсової роботи є розширення і поглиблення знань із теорії фінансово-кредитних відносин організації фінансування інвестиційних проектів реального сектора економіки та формування практичних навиків використання (обґрунтування) раціональних схем фінансування проектів, управління безпосередньо процесами реалізації інвестиційних проектів і забезпечення умов високоефективної господарської діяльності підприємств та надійних схем повернення кредитних боргів.

У процесі виконання курсової роботи студенти мають обґрунтувати необхідність інноваційного змісту інвестиційних проектів, визначити основні фінансові параметри витрат і результатів, обсяги майбутніх грошових надходжень у постінвестиційний період діяльності підприємства, що гарантують вчасне повернення кредитних позик та формування необхідного рівня ефективності учасників інвестиційного проекту. Під час дослідження передінвестиційних умов і заходів студенти повинні проаналізувати стан законодавчої бази залучення з різних джерел кредитних ресурсів, обґрунтувати зміст зобов’язань і гарантій органів державної і регіональної влади з формування сприятливого інвестиційного клімату відповідної економічної діяльності.

За результатами виконання курсової роботи при формуванні висновків і пропозицій студенти мають визначити напрями успішного розвитку проектного фінансування, раціональні схеми організаційної та фінансової взаємодії установ кредитно-банківської системи, суб’єктів-інвесторів реального сектора економіки й органів державної і місцевої влади.

Для формування необхідних практичних навичок техніко-економічного обґрунтування, схем фінансового забезпечення проектів та оцінювання інвестиційних результатів студенти виконують курсову роботу на матеріалах фінансової інформації діючого підприємства реального сектора економіки.

При виконанні курсової роботи студенти повинні виявити навики проведення науково-дослідницької роботи з проблем проектного фінансування економічно і соціально доцільних інвестиційних проектів.